Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

szukałem na forum informacji o wędzonym podgardlu ale nie znalazłem. Jeżeli są takowe a ja niezbyt dokładnie szukałem to prosze o usunięcie tematu i wskazówki.

Znalazłem na stronie głównej przepis Maxella http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/231-podgardle-wedzone

nie mogę tylko ogarnąć tej saletry. Czy można podgardle zasypać samą solą jak słoninę na przykład czy zapeklować peklosolą? I na jak długo? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał, Mieszanka 50/50 polecam (peklo/sól) będzie dobrze.

 

Można peklować tak samo jak boczek.

Dziekuje. :)  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-342902
Udostępnij na innych stronach

Michał, ja podgardla nawędziłem już trochę, głównie dla mnojej mamy, na skwarki, sam też nieraz podjem :D

Po wycięciu gruczołów z podgardla peklujesz go tak samo jak inne mięsa na wędzonki, jak dasz samej soli to będzie szare mięsko.

Po peklowaniu przed dymieniem tak jak inne moęska, ociekanie, osuszanie w wędzarni, wędzenie i parzenie lub bez parzenia.

Jak chcesz miękkie na chlebek to parzenie, a jak na skwarki to bez parzenia, znaczy się mi osobiście lepiej smakują skwarki z podgardla wędzonego nieparzonego, ale z parzonego też są oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-343022
Udostępnij na innych stronach

Witaj Zbóju :)

Kurcze troche późno bo ja już zapeklowałem podgardle wg wskazówek Arkadiusza i z przepisu poniżej. Czyli na sucho.

Ale mam pytanie o gruczoły jeśli pozwolisz. Czy podgardle kupowane w sklepie ma gruczoły? I jak one wyglądają?

msg-41296-0-01882200-1395857222_thumb.jp

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-343124
Udostępnij na innych stronach

Czy podgardle kupowane w sklepie ma gruczoły?

 

Podgardle, które ja kupowałem w sklepach miało gruczoły, to takie brzydkie ciemnawe kulki na mięsie.

 

Czyli na sucho.

 

Jak peklowałeś na sucho to też dobrze, ja może raz lub dwa, kiedyś peklowałem na sucho :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-343130
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.