Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Mirek, sprawdź to empirycznie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Słuchać DZIADKAI tu zdania są podzielone jak widać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) łot początku;za krótko wędzone - 1,5 h to za krótko - pokaż kolor po 1,5 godziny wędzenia szynki - załóżmy w temp 50 stopni,były osuszane czy nie?po wędzeniu - u mnie to jest minimum 5 - 6 godzin w temp wewnątrz wędzarni około 55 stopni - szynka idzie dowrzątku na około 10 minutpotem schładzam wrzatek dolewając zimnej wody - do około 85 stopni po czym parzę(godzinę na kilogram - czyli szynka o wadze 1 kg siedzi godzinę w wodzie o temp około 85 stopni)po parzeniu wrzucam sztuke do zimnej wody z lodem - leży se tam chwilę (10 minut) następnie na patyk i do piwnicy ( 12 stopni) Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Szynka prosto z wędzarni ma około 45-50st temperatura wrzątku gwałtownie spada a powierzchniowa szynki rośnie ... to zwykła fizyka ; ( co tu rozkminiać ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A wrzucenie wędzonki na 75 C co spowoduje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Spadek temperatury i to zdecydowanie poniżej 70 st ... no chyba że robisz to w wannie i wrzucisz 1kg szynkę bo robisz rożne rzeczy więc czemu nie ... Tylko że fizyki nie przeskoczysz zawsze nastąpi wymiana termiczna z uwzględnieniem objętości i różnicy temperatur "ciał" ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayc Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Przeczytałem wszystko i widzę że dalej nie ma jednogłośnego zdania co zrobić żeby szynka była soczysta.chodzi oczywiście o parzenie,tzn czy na początku do wrzątku czy do wody 85. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-346212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 No chyba nie robisz jednej sztuki ... zrób sobie test jedną do wrzątku drugą do 85 i do 68st w srodku mięśnia niektórzy nawet tylko do 64-66 robią. Pamietaj o tym że kupna zawsze jest bardziej wilgotna a dlaczego sam sobie odpowiedz Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-346215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Żeby szynki były soczyste smaczne należy robić tak jak dawniej .Formować szynki dyszki lub myszki , mają być ze skórą i tłuszczem lub co najmniej z okrywą tłuszczową. Nasze domowe szynki to poszczególne mięśnie mniej twarde lub więcej .Sklepowe to przeważnie składają się z chudych kawałków mięsa nastrzykniętych co najmniej 60% solanką z dodatkami by tą wodę w niej zatrzymać i długo masowane .Nie dziwmy że są miękke soczyste , no bo jak woda może być twarda lub sucha . Wracając do współczesnych szynek są to przeważnie mięśnie pozbawione skóry , tłuszczy jak i również nie którzy ścinają powierzchowne błony .Odarty z tego wszystkiego kawałek mięsa po obróbce termicznej jaka by nie była nigdy nie dorówna soczystością całej szynce z nogą wędzonej a później parzonej . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-346230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.