Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mirek, sprawdź to empirycznie

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345925
Udostępnij na innych stronach

Słuchać DZIADKA

I tu zdania są podzielone  :) jak widać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345926
Udostępnij na innych stronach

łot początku;

za krótko wędzone - 1,5 h to za krótko - pokaż kolor po 1,5 godziny wędzenia szynki - załóżmy w temp 50 stopni,

były osuszane czy nie?

po wędzeniu - u mnie to jest minimum 5 - 6 godzin w temp wewnątrz wędzarni około 55 stopni - szynka idzie do
wrzątku na około 10 minut

potem schładzam wrzatek dolewając zimnej wody - do około 85 stopni po czym parzę
(godzinę na kilogram - czyli szynka o wadze 1 kg siedzi godzinę w wodzie o temp około 85 stopni)

po parzeniu wrzucam sztuke do zimnej wody z lodem - leży se tam chwilę (10 minut) następnie na patyk i do piwnicy ( 12 stopni)

Edytowane przez mankotom
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345931
Udostępnij na innych stronach

Szynka prosto z wędzarni ma około 45-50st temperatura wrzątku gwałtownie spada a powierzchniowa szynki rośnie ... to zwykła fizyka ; ( co tu rozkminiać ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345934
Udostępnij na innych stronach

A wrzucenie wędzonki na 75 C co spowoduje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345937
Udostępnij na innych stronach

Spadek temperatury i to zdecydowanie poniżej 70 st ... no chyba że robisz to w wannie i wrzucisz 1kg szynkę bo robisz rożne rzeczy więc czemu nie ...

Tylko że fizyki nie przeskoczysz zawsze nastąpi wymiana termiczna z uwzględnieniem objętości i różnicy temperatur "ciał" ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345941
Udostępnij na innych stronach

:)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-345942
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem wszystko i widzę że dalej nie ma jednogłośnego zdania co zrobić żeby szynka była soczysta.chodzi oczywiście o parzenie,tzn czy na początku do wrzątku czy do wody 85.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-346212
Udostępnij na innych stronach

No chyba nie robisz jednej sztuki ... zrób sobie test jedną do wrzątku drugą do 85 i do 68st w srodku mięśnia niektórzy nawet tylko do 64-66 robią. Pamietaj o tym że kupna zawsze jest bardziej wilgotna a dlaczego sam sobie odpowiedz ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-346215
Udostępnij na innych stronach

Żeby szynki były soczyste smaczne należy robić tak jak dawniej .Formować szynki dyszki lub myszki , mają być ze skórą i tłuszczem  lub co najmniej z okrywą  tłuszczową. Nasze domowe szynki to poszczególne mięśnie mniej twarde lub więcej .Sklepowe to przeważnie składają się z chudych kawałków mięsa nastrzykniętych co najmniej 60% solanką z dodatkami by tą wodę w niej zatrzymać i długo masowane .Nie dziwmy że są miękke soczyste , no bo jak woda może być twarda lub sucha . Wracając do współczesnych szynek  są to przeważnie mięśnie pozbawione skóry , tłuszczy jak i również nie którzy  ścinają powierzchowne błony .Odarty z tego wszystkiego kawałek mięsa po obróbce termicznej jaka by nie była nigdy nie dorówna soczystością całej szynce z nogą  wędzonej a później parzonej .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/page/2/#findComment-346230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.