mero9 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Dostalem w szkole pytanie. Mam pare dni na odnalezienie odpowiedziCo zrobic zeby jelita z g*** byly mocne przed wsadzeniem do maszyny i zeby po wyciagnieciu nie mialy zadnych dziur zeby nie byly pozrywane ,...???Dziekuje serdecznie za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2007 Tutaj powinieneś odszukać odpowiedzi na swoje pytania. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20Jesli nie, pytaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2007 jelita z g*** Z gęsi ? ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Września 2007 Teraz obróbke jelit robi sie prawie w 100% maszynowo, więc chodziło pewnie o jelita z zawartością. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero9 Opublikowano 1 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Września 2007 Tak z zawartoscia...i co trzeba zrobic zeby byly wytrzymale zeby nie pekaly na maszynie.Chodzi mi o jelita baranie.Czy moze byc to wina tlustego g...a?Jesli tak to co trzeba zrobic z tym g....m zeby nie dopuscic do rwania sie i oczywisice chodzi o dziury..Jak temu zaradzic?? Dziekuje za stronke spoko Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Września 2007 Jelita są z zawartością treści pokarmowej lub bez -a nie żadnego g...... Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero9 Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2007 Przepraszam za slowo g***. Pozdrawiam Ktos zna na moje pytanie odpowiedz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2007 Generalnie wpływ na jakość jelit ma proces żywienia jak również głodówka przed ubojowa. Rozmawiałem z dawnym mistrzem oddz. jeliciarni .i według jego relacji najczęściej przyczyną dziur w jelitach ,był piach i niestrawiona ostra śruta i jeszcze gdy jelita poskręcają się już na maszynach podczas procesów opróżniania .gniecenia i wygniatania śluzu i innych. Z wszystkich dostępnych materiałów wynika że natychmiastowe opróżnienie z treści pokarmowej jak i szybka dalsza obróbka wpływa na jakość jelit. Co do jelit baranich to podczas opuszczania nie możemy na nich pozostawiać żadnego łoju. Następnie opróżniane były ręcznie i dalszy proces odbywał się na maszynach.Jakość tych jelit była dobra. Pytanie jest tak postawione że można się domyślać że należy użyć jakiegoś tryku. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero9 Opublikowano 2 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2007 Wlasnie jaki trik ?! Jeslibysmy zaczeli sciagac recznie łoj z jelit przed wpuszczeniem do maszyny to bylby bardzo dobry pomysl ale ? Chodzi o to ze nie ma zbytnio czasu na ta dodatkowa prace.Wiadomo ze zalezy takiej firmie na dobrej jakosci materialu jak i na czasie wyrobienia jego...Moim zdaniem taka firma moze zatrudnic dodatkowych ludzi..Ale teraz sprawa jest zwiazana z piaskiem?!Mozna zrobic w taki sposob ze jedna osoba wyciaga jelita z pojemnika wyciskajac łoj pozniej wsadzajac go spowrotem do drugiego pojemnika z woda ktora poniekat oczysci je z pasku a druga osoba wsadzi do maszyny ??Jak uwazacie ?? Dziekuje za pomoc ''Dziadkowi'' Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2007 Przenicować ( chyba tak to sie nazywa ) jelito na drugą stronę, wypłukać i do maszyny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2007 Wszystko jest opisane w http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613należy dokładnie to przeczytać i przeanalizować . Z tego wnioski że żadnego triku tutaj nie ma a najważniejszą sprawą jest szybkie opróżnianie jelit z treści pokarmowej by nie zaszły procesy gnilne zakażające jelita jak również osłabiające je ,co nie raz zdarza się że jelita rozłażą się podczas nakładania na lejek lub podczas nadziewania.Przy jelitach wołowych i baranich pospiech uzasadniony jest jeszcze tym że łój otokowy bardzo szybko zastyga i wtedy jest problem .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.