arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Lipca 2018 A cukier do jakiego procesu jest potrzebny.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek9 Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Lipca 2018 A cukier do jakiego procesu jest potrzebny.?Rozpoczyna i wzmaga proces dojrzewania i jak napisałem jest doskonałym konserwantemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lipca 2018 Z punktu technologii produkcji wędlin dojrzewających wszystko źle.Poczytaj co na temat płukania i zastosowania cukru pisze nasz główny technolog i ja się z nim całkowicie zgadzam.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrobów-ala-parmeńskich/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Lipca 2018 proces dojrzewania Co rozumiesz pod tym pojęciem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek9 Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Lipca 2018 proces dojrzewania Co rozumiesz pod tym pojęciem? Cukier zapewnia konserwację, wspomagając tworzenie bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu wytwarzane jest lekko kwaśne środowisko, którego nie lubią bakterie gnilne. Miód był stosowany już w starożytnym Egipcie do konserwacji mięsa. Zarówno miód, jak i cukier oraz inne substancje słodzące uruchamiają proces dojrzewania mięsa lub jego produktów. Do słodzenia zaprawy peklującej lub mięsa można użyć do wyboru: miód, brązowy cukier, cukier trzcinowy, sacharozę (cukier buraczany) lub glukozę. Pozdrawiam [Dodano: 24 lip 2018 - 21:06]Z punktu technologii produkcji wędlin dojrzewających wszystko źle.Poczytaj co na temat płukania i zastosowania cukru pisze nasz główny technolog i ja się z nim całkowicie zgadzam.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrobów-ala-parmeńskich/ Ok przeczytałem i nie mogę się z Tobą nie zgodzić, ale jak już napisałem wcześniej taką lub podobną wędlinę "robi" kilku moich znajomych i oczywiście ja i jeszcze nie zdarzyło się nic złego, a poza tym ja nikogo nie zmuszam do jej robienia tylko podzieliłem się swoim wielokrotnie testowanym pomysłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Lipca 2018 (edytowane) No cóż.Przekonanych nie przekonasz.Na wstępie musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jakie zadała EAnna.Co to jest proces dojrzewania i jakie zmiany i pod wpływem jakich czynników zachodzą w mięsie.Na pewno nie jest to sam cukier a raczej dekstroza bo rzeczywiście stosuję się ja w produkcji salami,ale jako pożywkę dla kultur startowych. A z jakiej książki technologicznej to wyczytałeś.?Jest bardzo dużo dobrego materiału na stronie na ten temat.Wystarczy poczytać.Tu masz świetny artykuł na ten temat.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mięsie-w-czasie-dojrzewania-wędlin-cało-mieśniowych/ Edytowane 24 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Lipca 2018 Wędlina dojrzewajaca misi musi dojrzewać a proces dojrzewania nie jest krótki . Ja robiłem takie wędliny w 3 tygodnie robiłem w 2 miesiące i były półroczne , wniosek jeden ,wsszystkie zjadliwe ale te półroczne były z charakterem były wyśmienite i delikatne rozpadły się w ustach, więc takie tygodniówki już nie goszczą na moim stole Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Lipca 2018 proces dojrzewania nie jest krótki Takie trzytygodniówki, o których pisze @@stasek9, a @Stefan S nazywa uroczo "karniszówkami" - to są wędliny wyłącznie obsuszane.Owszem, zaszczepiają się na nich samorzutnie dzikie, przypadkowe bakterie ale nie one będą wędlinę konserwować, zaś ze względu na przypadkowy ich charakter nie powinny być dokarmiane cukrem. Ważnym jest to szczególnie we wspólczesnym, prawie sterylnym środowisku domowym, gdzie królują domestosy a wylęgnąć się mogą odporne, zjadliwe szczepy bakterii.To tak z grubsza.@stasek9,Przestudiuj proszę artykuł podlinkowany przez @arkadiusza a wiele Ci się wyjaśni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek9 Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Lipca 2018 (edytowane) Ok przeczytam ale myślę że możemy skończyć naszą dyskusję na tym etapie.pozdrawiam Stasek9 ps. Przekonaliście mnie trochę Edytowane 24 Lipca 2018 przez stasek9 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-603122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.