Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem. I dziękuję. Ale chciałem jeszcze spróbować obniżyć koszty i dlatego zapytałem o to:

http://allegro.pl/gr...4181244154.html

 

I otrzymałem sugestię, żeby lepiej wesprzeć potrzebujących ;) .

 

A na moje oko laika, urządzenia podobne, tylko gabarytami i pojemnością się różnią. No, ale oczywiście mogę się mylić

Dlatego pytam. A ponoć, kto pyta nie błądzi :) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-348753
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

Kupiłem turystyczną wędzarkę Behr. Chciałbym w niej uwędzić kurczaczka i nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać.Czy ktoś mógłby mi pomóc?bylbym bardzo wdzięczny.Jaka powinna być temperatura wedzenia w takiej wędzarce i jak ją ustawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-355380
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Witam

Kolega podsunął mi wędzarki campgo:

https://campgo.pl/home,26,jaki_model_wedzarni_wybrac.html

można się tym interesować?

 

Nie chcę budować wędzarni ogrodowej.

Zastanawiałem się nad borniakiem, ale wędziłbym powietrze, bo nawet 2kg to dla mnie za dużo.

Czy ktoś miał styczność z tymi wynalazkami?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634188
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz kasę na Borniaka, ale jest za duży to polecam http://wedzarnie.com.pl/pl/p/WEDZARNIA-THW-1901/708

 

Mam też jeszcze jakieś wędzarnie Camgo, ale to bardziej nazwa niż wędzarnia. Ew dobre rozwiązanie np w czasie połowu ryb.

 

do 7 lipca 10 % rabatu

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634190
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie, co ja takiego nachalnie wciskam :facepalm:

 

Zasugerowałem inne rozwiązanie, mniejsze od Borniaka, którego osobiście bardzo polecam, mam prywatnie, często używam. To, że proponuję rabat to źle ?, takie mam zasady dla tego forum, 7 % zawsze, a teraz trochę więcej. Nic nie wciskam, tylko proponuję.

 

cyt "można się tym interesować?"    Czy to jest pytanie precyzyjne ?  Można się interesować, trzeba jednak zdawać sobie sprawę, jakie to są wędzarnie.

wędzarnie Campgo jakiś problem rozwiązują, ale nie są to produkty do typowego wędzenia. To jest zwykła cienka blaszka, bez izolacji, dymienie w oparciu o węgiel drzewny (różnej jakości)...

 

Serdecznie pozdrawiam

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634200
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takiego nachalnego wciskania towaru się nie spodziewałem, a pytanie wydaje mi się zadałem precyzyjne.

 

Kolega zaproponował ci coś mniejszego niż borniak nie widzę tutaj żadnego nachalnego   wciskania towaru ,a te 2kg kiełbasy owędzisz nad ogniskiem na patyku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634208
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiałem się nad borniakiem, ale wędziłbym powietrze, bo nawet 2kg to dla mnie za dużo.

Gdybyś poczytał przez te parę lat, które jesteś na forum to wiedziałbyś, że mięso i kiełbasy muszą mieć luz w wędzarni, żeby lepiej się wędziły, więc wędzenie powietrza jest OK.

Poza tym jedna karkówka 2 kg, polędwica 3 kg, szynka "kulka" kilogram, nie wspominając o polędwiczce i boczku, to już masz przynajmniej 6 kg na jeden wsad, więc nie za bardzo rozumiem o jakich 2 kilogramach mówisz. Wędzisz jedną sztukę mięsa?

Co do proponowanych przez kolegę wędzarni, to kolejny produkt tego typu, który produkuje ktoś, kto nie ma pojęcia o wędzeniu. Są zbyt wąskie i płytkie, dodatkowo wędzarnie te wyglądają jakby były szczelne, co też jest wadą. Jak nie chcesz za dużo wydać i dobrze wędzić, to poszukaj takiej wędzarni jak moja:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622 

 

 

https://allegro.pl/oferta/mg504-wedzarka-ogrodowa-stalowa-z-termometrem-7284775918

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634209
Udostępnij na innych stronach

Ja tez nie zauwazylam zadnego nachalnego wpychania , a zaproponowanie czegos mniejszego i do tego od razu z rabatem ..a 2 kg to nawet ja nie wedze bo szkoda mi  czasu  .

Ja mam podobnego gotowca jak paweljack ze sklepu Jula ( nie pracuje ani nie promuje tego sklepu :D ) 

Wklad max 5-6 kg w zaleznosci od rodzaju wedzonego towaru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634221
Udostępnij na innych stronach

 

 

to wiedziałbyś, że mięso i kiełbasy muszą mieć luz w wędzarni, żeby lepiej się wędziły, więc wędzenie powietrza jest OK.
:thumbsup:  pózniej są  problemy a to kwaśne a to w plamy -itd

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634224
Udostępnij na innych stronach

 

Zastanawiałem się nad borniakiem, ale wędziłbym powietrze, bo nawet 2kg to dla mnie za dużo.

...więc nie za bardzo rozumiem o jakich 2 kilogramach mówisz. Wędzisz jedną sztukę mięsa?...

Teraz za bardzo nie mam czasu na rozpisywanie się, ale tak, wędzę 1 szt mięsa, max 2kg.

Wędliny wyrabiam w szynkowarach, które zjadamy (głównie jednak ja) nawet 2 tygodni.

Tylko zamiast kupować, może sam sobie taką zrobię ... ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634225
Udostępnij na innych stronach

wędzę 1 szt mięsa, max 2kg.

 

Może Cię coś takiego zainteresuje, będzie od 6.07  w Aldi.

https://www.aldi.pl/oferty/hity-tygodnia-od-soboty-6-07/domowa-w_dzarnia-elektryczna-7170.article.html

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634229
Udostępnij na innych stronach

Zawsze na statku miałem wędzarnię z beczki z dorobioną szufladą i z powodzeniem wędziłem szczególnie ryby . Szuflada zdawała egzamin bo po zamknięciu nie było dopływu tlenu i drewno się tliło , gdy zanikał dym chwilowe otworzenie szuflady rozniecało szczapki i ponownie zamykałem . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634231
Udostępnij na innych stronach

Panowie, dziękuję za opinie, ale postanowiłem, że kupię najmniejszą z proponowanych wędzarni lub sam ja sobie wykonam.

Już zacząłem sobie rozrysowywać konstrukcję i będę Was prosił o wskazówki.

Zrobię nowy wątek i pokażę szczegóły konstrukcji, która można będzie naciągać w dowolnym kierunku ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634299
Udostępnij na innych stronach

No i pierwsze szkice mam ...

Wymiary 300x300x950.

Zakładam blachę nierdzewną 0,8mm; może byćrównież 1mm.

 

Projekcik wzorowany na campgo, prawie 1:1, ale na pewno jakieś zmiany wprowadzę.

 

Palenisko - robić pojemnik na węgiel/brykiet i na nim tackę na zrębki?

Czy zostawić, jak jest?

 

Wstawiłęm tackę ociekową nad paleniskiem.

Zastanawiam się, czy zostawić 1 więsząna środku, czy zrobić 2 "na zakładkę"?

 

Pokrywa - jeszcze nie wiem jak zrobić regulację odpływu dymu.

 

 

Jeżeli macie jakieś sugestie, toproszę pisać.

W poniedziałek rysunki wyślę do blacharza na wycenę.

Jak będzie korzystnie, to będę robił we własnym zakresie.

Do przebicia cena 730 PLN, czyli prima 60.

post-68922-0-79088100-1562408378_thumb.jpg

post-68922-0-62640200-1562408388_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634474
Udostępnij na innych stronach

Palenisko - robić pojemnik na węgiel/brykiet i na nim tackę na zrębki? Czy zostawić, jak jest?   Wstawiłęm tackę ociekową nad paleniskiem. Zastanawiam się, czy zostawić 1 więsząna środku, czy zrobić 2 "na zakładkę"?

 

Wystarczy szuflada i do niej dorobić zasówkę do regulacji dopływu powietrza .

Zrębki a nawet trociny dajesz do szuflady ( ja stosowałem nawet suchy torf ) .

 

Co do tacki ociekowej to jak cieknie podczas wędzenia to robisz to żle - zbyt wysoka temperatura i grillujesz a nie wędzisz .

 

Ja bym zastosował kratkę tak na wszelki wypadek gdyby się coś urwało a na siatkę zawsze możesz położyć mniejszą blaszkę która będzie służyła jako rozpraszacz dymu .

 

Co do zadaszenia to nie stosuj żadnych kominów z rurek bo robią tak zwany cug a jedynie otwór lub otwory z możliwością regulacji przepływu dymu . Duża wymiana dymu to jest to , a nie "kiszenie" jego w komorze .

 

Powodzenia  .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634515
Udostępnij na innych stronach

Szufladę jeszcze przeprojektuję, bo mam kilka pomysłów na rozwój, gdyby "wędzarnia" się udała.

 

Z tą tacką - siatką, to faktycznie dobry pomysł i tak zrobię.

Nawet talerz można na nią wrzucić ...

 

Zadaszenie zostanie po prostu dziura, którą będę przysłaniał.

 

 

Ze względów technologicznych, "wędzarnia urosła" do 1m.

Potrzebwał będę około 1,7mb blachy z arkusza 1mx2m,czyli w praktyce 1 arkusz.

 

I teraz, jaka stal nierdzewna jest najtańsza, a jednocześnie powszechnie dostępna?

Na tej stronie: https://www.a20.pl/10080/są ceny za 1.4301, czyli powszechna kwasówka 0H18N9.

12-14 PLN/kg daje koszt ~180PLN/arkusz. 

Na allegro 1.4016/H177, 220PLN z przesyłką. Mogą również ciąć i giąć.

Ma ktoś dobre źródło zakupu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-634523
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po kilku tygodniach poszukiwania wykonawcy, znalazłem odpowiednią osobę która mi potnie blachę i powygina na giętarce ...

Wreszcie!

 

Panowie, czy jeżeli wędzarnie powiększę do 125cm wysokości, wpłynie to w jakikolwiek sposób na wędzenie?

Dziwi mnie, że nie wykorzystują mniejszych arkuszów blachy, tylko 125x250 cm ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9672-w%C4%99dzarnia-turystyczna-pro%C5%9Bba-o-rady/page/3/#findComment-636470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.