lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Pochwalę się bo wyszło (chociaż to)Jako lajkonik w temacie - szynka kupiona od razu w kawałku (tylko dlatego nie powiem co to za kawałek ale u dobrego dostawcy.Peklowanie wg kalklatora DarekLynks (tabela Dziaka ver mniej słona). Peklowanie wszystkich produktów 4 dni (z nastrzykiem wg kalkulatora), mieszakna peklujaca wzbogacona o przyprawy. Ociekanie 1 dzień, osuszanie 4 godziny w temp. ok 55 ºC, potem wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C. W smaku - oczywiście ok, konsystencja ok, słoność ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Bo to dwa kawałki w jednym ... a dostawca pewnie rozbierał siekierą jak się udało Będziesz jadł surową ? Bo krojoną ciężko będzie sparzyć Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-346536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C.Ciepły dym to 22-45 st. a żeby zrobić szynkę wędzoną potrzeba 12-24 godziny w ciepłym dymie i 24 wzwyż w zimnym dymie tj. do 16 - 22 st. Nie wiem czy ten wyrób nadaje się do jedzenia. Gdzie znalazłeś instrukcję osuszania przez 4 godziny w takiej temp.? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-346542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 No to niech będzie, że w gorącym dymie. A w kwestii osuszania to nabyłem w PAK-u w Toruniu "opracowanie" dot. wyrobów i tam o osuszaniu piszą mniej więcej - nadmuch powietrzem w tem 40 - 60°c do osuszenia powierzchni. No i tyle czasu mi wyszło bo sprawdzałem organoleptycznie czy powierzchnia wędzonek jest sucha czy nie. Jako, że to pierwszy raz to eksperymentuje. Paweljack - dlaczego nie miałby nadawac się do jedzenia ? jakieś zagrożenie bakteriami ? W sumie siedziało w temp. ok 55 °C 9 godzin ? Koleżanka ostatni przyniosła do posmakowania wyroby wędzone od zaprzyjaźnionego wędzarnika od lat i konsystencja i smak były takie same ?Roger - mam drugą całą i polędwicę wieprzową i boczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-346576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Paweljack - dlaczego nie miałby nadawac się do jedzenia ? jakieś zagrożenie bakteriami ? W sumie siedziało w temp. ok 55 °C 9 godzin ? Tam powinien być znak zapytania, a odpowie może technolog. Ja tylko się zastanawiam, czy jak coś trzeba wędzić 12 czy 24-48 godzin, czy nadaje się po 5? Bo takie wyroby wędzone w gorącym dymie na końcu są parzone lub pieczone i nie trzeba wędzić 5 godzin.. A zamiast paka, zajrzyj do receptury jakiejkolwiek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-346584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Pochwalę się bo wyszło (chociaż to) Jako lajkonik w temacie - szynka kupiona od razu w kawałku (tylko dlatego nie powiem co to za kawałek ale u dobrego dostawcy. Peklowanie wg kalklatora DarekLynks (tabela Dziaka ver mniej słona). Peklowanie wszystkich produktów 4 dni (z nastrzykiem wg kalkulatora), mieszakna peklujaca wzbogacona o przyprawy. Ociekanie 1 dzień, osuszanie 4 godziny w temp. ok 55 ºC, potem wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C. Lliilwashere ,wyrob podobny do tego co jest na stronie glownejhttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-aMoze ja zaczne robic wedliny to o taka sie pokusze, tylko bede sie trzymac przepisu z glownej strony. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-346608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 No właściwie, to zrobiłem podobnie, tylko dłużej peklowałem o jeden dzień i dłużej osuszałem i wędziłem. Zakałdam więc, że do spożycia sie nadaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-347049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekpolak111 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Super wygląda i na pewno nadaje sie do spożycia. Wadą może być fakt, że zostanie spożyta za szybko . Tak to już jest, jak ma się coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-348952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Najlepiej zjedz w weekend majowy i bedzie wtedy świeże jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9706-z-pierwszego-w%C4%99dzenia-nieryb/#findComment-349219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.