t_zg Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Października 2014 Wirus 5gk wszystko do kupy. Tyle wolnego miejsca ile było na garnek z solanką. Kiełbas tym razem nie robie, wiec same kawałki mięsa. Reżimu raczej pilnowałem. Solanka wg Dziadka, temp kontrolowana pare razy dziennie w lodowce. Może po prostu sprobuje wstać jutro z rana ( kolo 7 ) wyjme mieso z solanki oplucze, wytre recznikiem papierowym jak troche ocieknie zeby sie recznik nie kleil, wcisne w siatki i na te ok 3 h przed wentylator dam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-376246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Skoro wędzisz jutro, już teraz wyjmij wędzonki z solanki opłucz w wodzie lub pomocz w niej zależnie od potrzeby ,włóż w jakieś naczynie i do lodówki i odlewaj solankę z naczynia jak jej się nazbiera. Mieszkasz w bloku napewno masz balkon a jak nie to w kuchni zamykasz drzwi i otwierasz na noc okno. Póżnym wieczorem przygotuj wędzonki do wędzenia, Pętelki , sznurowanie lub wkładanie w siatki . Po tym rozwiesz je na kije i tak zostaw na noc w pozycji wiszącej , oczywiście podłóż pod nie jakoś ceratę lub folię by nie zabrudzić podłogi . Rano zbierz je i jedź do wędzarni. Gdy zajedziesz to pierwszą czynnością jest rożwieśić je, tylko nie w wędzarni by dalej obsychały a dopiero później bierz się za rozpalanie i wygrzewanie wędzarni . Temperatury w nocy są niższe i nic się nie stanie . Powodzenia Edytowane 10 Października 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-376247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Października 2014 Nie wiem jak w Waszych terenach, ale w Zielonej Gorze w nocy bylo 16C OK. Po pracy ( ok 17 ) wyciagne je z solanki oplucze i spowrotem do pustego garnka. A przed snem powiaże i na nocke na kij. Wedzarnie mam Thermowinda elektrycznego, czyli obejdzie się bez rozpalania i wygrzewania , ale i tak jutro z rana wlacze jakis wentylator i niech podmucha na mieso z 2 godzinki dzieki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-376251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Października 2014 No i dostałeś całą instrukcję - DZIADEK rozpisał wszystko "na czynniki pierwsze" - kolejny dowód na to, że naprawdę warto jechać na kursy SDM. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-376252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Wiem, że temat niezbyt świeży ale na przyszłość może się komuś przyda.Nowe lodówki przeważnie mają szklane półki a szkoda, bo dawniej były kratki. Ale ja biorę kratkę z piekarnika, na dnie lodówki kładę 4szklanki jako nóżki (może być coś innego), na te szklanki kratkę z piekarnika, na kratkę mięso do ociekania i gotowe.Rano: mięso do torby, przetarcie lodówki i na działkę do wędzarni... Edytowane 2 Grudnia 2014 przez EAnna Orty i interpunkcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-387323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Grudnia 2014 gosman nie prościej niekoniecznie na takiej http://www.garneczki.pl/produkt/brytfanna-z-rusztem-plomyk,268?gclid=Cj0KEQiAwPCjBRDZp9LWno3p7rEBEiQAGj3KJqwljjzaVk2aeoxO_Ec6d5XUrLbseenjwRrNwvtqgcAaAob88P8HAQ nie trzeba tracić czasu na wycieranie lodówki a i szklanek się nie blokuje Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-387351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2014 przetarcie lodówki i na działkę do wędzarni ja na dno lodówki kładę głęboką blachę do pieczenia z piekarnika, a na to dopiero kratka, a po użyciu wszystko ląduje w zmywarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9711-pierwsze-w%C4%99dzenie-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-387359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.