Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, serdecznie, mam wielki problem i potrzebuję pomocy, kupiłem 10kg wieprzowiny, 1kg wołowiny i poprosiłem Mamę by to zapleklowała(miało być na kiełbasę), prosiłem aby dała 230g peklosoli i 20gram cukru na całość ale Mama postanowiła być bardziej szczodra i dała 1,1kg peklosoli a cukru to nawet nie pamięta ile ale "szklankę albo dwie", w tym roztworze mięso jest już jakieś 12g, co zrobić? Płukać? Dokładać mięsa? Ratunku:(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/
Udostępnij na innych stronach

chyba nas troszkę wkręcasz :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351359
Udostępnij na innych stronach

Po jaką ...... cukier do peklowania. ?

No chyba to nie jest bład. W bardzo wielu przepisach na zalewy peklujące jest cukier.

Np. w kalkulatorze Dziadka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351364
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, że macie ubaw, ja troche mniejszy, serio pytam, nie wkręcam Was chociaż bardzo bym chciał żeby to był dowcip. Na pewno już zawsze sam bede peklował. Na razie zalałem wodą, wylałem i na noc zostawie z kolejną porcją wody. Tak myślę aby jutro wylać wodę usmażyć kawałek mięsa i zobaczyć jak bardzo jest słony i wtedy myśleć co dalej, co sądzicie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351371
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajnie, że macie ubaw, ja troche mniejszy, serio pytam, nie wkręcam Was

Czyżby?

 

 

(miało być na kiełbasę), ..., w tym roztworze mięso jest już jakieś 12g, c
 

O jakim roztworze piszesz?

Na kiełbasy peklujesz na mokro? W dodatku z cukrem?


 

 

W bardzo wielu przepisach na zalewy peklujące jest cukier. Np. w kalkulatorze Dziadka.

O którym Dziadku piszesz?

Może o swoim?  :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351372
Udostępnij na innych stronach

Przez roztwór mam na myśli to co Mama zrobiła czyli 1100gram peklosoli i jedna albo 2 szklanki cukru. W tej chwili mięso jest w wodzie i się moczy. Kiełbasa była peklowana na sucho, miało być na 11kg mięsa 230gram peklosoli i 20 gram curku, tak było w przepisie z tego forum na kiełbasę polską, niestety Mama poszalała i zrobiła z tego ilości kosmiczne, dopiero dziś przez przypadek się dowiedziałem to od razu założyłem konto licząc, że może ktoś coś rozsądnego doradzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351376
Udostępnij na innych stronach

 

 

W tej chwili mięso jest w wodzie i się moczy.

 

Oj długo się moczy, polskiej z tego nie będzie - ale mielonka - przednia....:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351377
Udostępnij na innych stronach

Mięso moczyć w wodzie przez całą noc , rano pokroić na mniejsze kawałki i spróbować surowe na słoność i posypać samą peklosolą i tak dwa dni , możesz dodać czosnek . Po tym czsie jeszcze raz spróbować słoność i robić kiełbase , albo wypłukać i robić . Innej rady nie widzę .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351380
Udostępnij na innych stronach

Skoro  roztwór to  ile Mama dało wody na tę ilość peklosoli ,cukru i mięsa :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351383
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso moczyć w wodzie przez całą noc ,

 

Pomysł, bo to nie wiedza, do bani. :cool:

 

 

 

rano pokroić na mniejsze kawałk

 

A może już są pokrojone? :cool:

 

Lubię takie tematy...    :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351385
Udostępnij na innych stronach

@Zgred, pokaż zdjęcie tego mięsa.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351395
Udostępnij na innych stronach

Dokupiłbym świeżego mięsa i połączył.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351399
Udostępnij na innych stronach

Zgred przekroczyłeś prawie 5- krotnie stężenie peklosoli , zastanawiasz sie nad słonością wyrobu , problemem jest tu dawka azotynu sodu , który jest szkodliwy w takim stęzeniu , Poprosiłbym kolegów Bagno i Dziadka by się wypowiedzieli na ten temat  napisz na pw do nich wierzę że nie zostawia Cie z tym problemem.

Moze trzeba zrobic tak jak radzi Miro , a jeśli nie otrzymasz odpowiedzi , lepiej  dla zdrowia i spokoju pogodzić się  i  wyrzucić tak przygotowane mięso i zapomnieć . Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351403
Udostępnij na innych stronach

Wojtku nic mu nie stanie jak zje to mięso, tylko słone będzie jak cholera.

Trzeba zjeść około 2 kg  samej peklosoli, żeby się zatruć, ale kto tyle uciągnie.  :)

 

Tylko dołożenie świeżego mięsa uratuje sytuację.

Problem w tym, że przy tej ilości użytej peklosoli powinno być w sumie około 50 kg mięsa.

Jednak z tego co czytam, namoczył i teraz nie wiadomo jak jest słone.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351404
Udostępnij na innych stronach

wiem co za ból

żona do swiątecznej kiełbasy dała peklosól x 3

przyznała się dopiero później

uwędziiśmy, zamroziliśmy i do dziś dnia żurki, leczo itp. nie wymagają solenia


słoność kiełbasy "niknie" jak się ją dłużej poddusi z warzywami  :D

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351411
Udostępnij na innych stronach

 

 

O którym Dziadku piszesz? Może o swoim? :rolleyes:

Nie rozumiem. :mad:

Z tego Forum pobrałem plik "Peklowanie mokre wg Dziadka". Jest to kalkulator do obliczania ilości peklosoli w roztworze do peklowania. Równocześnie jest tam podawana ilośc cukru którą można dodać do roztworu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351413
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.