Zgred Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Maja 2014 Witam, serdecznie, mam wielki problem i potrzebuję pomocy, kupiłem 10kg wieprzowiny, 1kg wołowiny i poprosiłem Mamę by to zapleklowała(miało być na kiełbasę), prosiłem aby dała 230g peklosoli i 20gram cukru na całość ale Mama postanowiła być bardziej szczodra i dała 1,1kg peklosoli a cukru to nawet nie pamięta ile ale "szklankę albo dwie", w tym roztworze mięso jest już jakieś 12g, co zrobić? Płukać? Dokładać mięsa? Ratunku:( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Maja 2014 Plucz a nastepnym razem pekluj samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Maja 2014 chyba nas troszkę wkręcasz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Maja 2014 Płucz a jesli jestes rodowity Poznaniak to krystalizuj roztwór szkoda cukru :D Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Maja 2014 Po jaką ...... cukier do peklowania. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Maja 2014 Po jaką ...... cukier do peklowania. ?No chyba to nie jest bład. W bardzo wielu przepisach na zalewy peklujące jest cukier.Np. w kalkulatorze Dziadka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2014 Fajnie, że macie ubaw, ja troche mniejszy, serio pytam, nie wkręcam Was chociaż bardzo bym chciał żeby to był dowcip. Na pewno już zawsze sam bede peklował. Na razie zalałem wodą, wylałem i na noc zostawie z kolejną porcją wody. Tak myślę aby jutro wylać wodę usmażyć kawałek mięsa i zobaczyć jak bardzo jest słony i wtedy myśleć co dalej, co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2014 Fajnie, że macie ubaw, ja troche mniejszy, serio pytam, nie wkręcam Was Czyżby? (miało być na kiełbasę), ..., w tym roztworze mięso jest już jakieś 12g, c O jakim roztworze piszesz?Na kiełbasy peklujesz na mokro? W dodatku z cukrem? W bardzo wielu przepisach na zalewy peklujące jest cukier. Np. w kalkulatorze Dziadka. O którym Dziadku piszesz?Może o swoim? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Maja 2014 Przez roztwór mam na myśli to co Mama zrobiła czyli 1100gram peklosoli i jedna albo 2 szklanki cukru. W tej chwili mięso jest w wodzie i się moczy. Kiełbasa była peklowana na sucho, miało być na 11kg mięsa 230gram peklosoli i 20 gram curku, tak było w przepisie z tego forum na kiełbasę polską, niestety Mama poszalała i zrobiła z tego ilości kosmiczne, dopiero dziś przez przypadek się dowiedziałem to od razu założyłem konto licząc, że może ktoś coś rozsądnego doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Maja 2014 W tej chwili mięso jest w wodzie i się moczy. Oj długo się moczy, polskiej z tego nie będzie - ale mielonka - przednia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Maja 2014 No to co mam dalej zrobić jak nie kiełbasę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Maja 2014 Mięso moczyć w wodzie przez całą noc , rano pokroić na mniejsze kawałki i spróbować surowe na słoność i posypać samą peklosolą i tak dwa dni , możesz dodać czosnek . Po tym czsie jeszcze raz spróbować słoność i robić kiełbase , albo wypłukać i robić . Innej rady nie widzę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2014 Skoro roztwór to ile Mama dało wody na tę ilość peklosoli ,cukru i mięsa Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Maja 2014 Mięso moczyć w wodzie przez całą noc , Pomysł, bo to nie wiedza, do bani. rano pokroić na mniejsze kawałk A może już są pokrojone? Lubię takie tematy... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Maja 2014 Jest w kawałkach, tak było w przepisie by peklować rozdrobnione, kawałki 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Maja 2014 Ja odpadam jak Pisior lubi pomagać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Maja 2014 @Zgred, pokaż zdjęcie tego mięsa. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Maja 2014 Dokupiłbym świeżego mięsa i połączył. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Zgred przekroczyłeś prawie 5- krotnie stężenie peklosoli , zastanawiasz sie nad słonością wyrobu , problemem jest tu dawka azotynu sodu , który jest szkodliwy w takim stęzeniu , Poprosiłbym kolegów Bagno i Dziadka by się wypowiedzieli na ten temat napisz na pw do nich wierzę że nie zostawia Cie z tym problemem.Moze trzeba zrobic tak jak radzi Miro , a jeśli nie otrzymasz odpowiedzi , lepiej dla zdrowia i spokoju pogodzić się i wyrzucić tak przygotowane mięso i zapomnieć . Pozdrawiam Edytowane 12 Maja 2014 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Maja 2014 Wojtku nic mu nie stanie jak zje to mięso, tylko słone będzie jak cholera.Trzeba zjeść około 2 kg samej peklosoli, żeby się zatruć, ale kto tyle uciągnie. Tylko dołożenie świeżego mięsa uratuje sytuację.Problem w tym, że przy tej ilości użytej peklosoli powinno być w sumie około 50 kg mięsa.Jednak z tego co czytam, namoczył i teraz nie wiadomo jak jest słone. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Maja 2014 Zmiel parę kawałków mięsa, usmaż kotleta mielonego i będziesz miał pojęcie o słoności mięsa i będziesz mógł podjąć rozsądną decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Maja 2014 wiem co za bólżona do swiątecznej kiełbasy dała peklosól x 3przyznała się dopiero późniejuwędziiśmy, zamroziliśmy i do dziś dnia żurki, leczo itp. nie wymagają soleniasłoność kiełbasy "niknie" jak się ją dłużej poddusi z warzywami Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Maja 2014 O którym Dziadku piszesz? Może o swoim? Nie rozumiem. Z tego Forum pobrałem plik "Peklowanie mokre wg Dziadka". Jest to kalkulator do obliczania ilości peklosoli w roztworze do peklowania. Równocześnie jest tam podawana ilośc cukru którą można dodać do roztworu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Maja 2014 Zrobię dziś klopsa i zobaczymy jakie jest słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Maja 2014 Wojtku nic mu nie stanie jak zje to mięso NO .... To żeś gościa pocieszył... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/#findComment-351421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.