miro Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Maja 2014 Z tego Forum pobrałem plik "Peklowanie mokre wg Dziadka". Jest to kalkulator do obliczania ilości peklosoli w roztworze do peklowania. Równocześnie jest tam podawana ilośc cukru którą można dodać do roztworu. W roztworze peklujemy na mokro mięso na wędzonki, nie kiełbasę ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Ale ja peklowałem na sucho, przypadkowo użyłem określenia roztwór. Wracając do mojej kiełbasianej tragedii, informacje z ostatniej chwili, mięso po wymoczeniu zostało zmielone i usmażone na klopsa(mała porcja 300 gram dla testu). Smakuje jak normalny klops, czyli czuć, że jest słone ale da się zjeść, pytanie co dalej, przerabiać na kiełbe czy usiłować to jeszcze peklować? W tej chwili woda została odlana z mięsa i leży w beczce w lodówce. Edytowane 12 Maja 2014 przez Zgred Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Maja 2014 Przerabiać na kiełbasę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgredzie, ja bym kiełbasy do wędzenia z moczonego chabasa nie robiła. Chyba że białą na peklosoli to by może wyszła tak na gorąco albo do żuraska. Mielonka słoikowa też by smakowała. Nie raz jeszcze zanim sie połapiesz to spartolisz, więc sam najlepiej wiesz, co Twoja Rodzina lubi, to kombinuj. Do kiełbasy Polskiej to suche mięso się nadaje, trzeba je wędzić sporo czasu a nadmiar wody zepsuje wszystko. Najsmaczniejsze sa wyskokowe niespodzianki, takie kombinowane bo będziesz miał radość, że uratowałeś sporo mięsa. Powodzenia w pracy twórczej życzę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Maja 2014 W roztworze peklujemy na mokro mięso na wędzonki, nie kiełbasę ! Ale ja to doskonale wiem. Nie napisałem, że cukier dodajemu do peklowania "suchego", chodziło mi o roztwór do peklowania. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Maja 2014 Wiem ze jest jedna kielbasa ktora robi sie z miesa peklowanego na mokro. Mieso pochodzi z wykrawania i formowania szynek, na szybko nie moge teraz znalezc, ale moze ktos z kolegow wie? Receptura chyba jest w 16-ce.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Maja 2014 A jak będę wędził kilka dni to nadmiaru wody nie usunę z kiełby? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Maja 2014 @ZgredJeśli klops okazał się nie zasłony to, zrób małą ilość kiełbasy, którą sparzysz i ocenisz pod względem słoności.Tak, jak pisze "Basia 285", wykonywania polskiej nie polecam, gdyż masz nawodnione mięso, które nadaje sie do wykonania kiełbasy poddanej obróbce cieplnej, w tym przypadku polecam - parzenie.Dlaczego nie, kiełbasa polska wędzona. Otóż, bakterie do życia potrzebują wody. W twoim mięsie jest ich dostateczna ilość, dlatego lepiej nie ryzykować zepsuciem mięsa w czasie wędzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Maja 2014 Wykończy mnie ta kiełbasa, wczoraj mieliłem to paskudztwo do 1 w nocy, mięso moczyło się co prawda jakiś czas ale potem było regularnie odlewane i wydawało się względnie suche, po zmieleniu bardzo lepkie, tak wyglądało: http://pbrd.co/1mTF8UU i gotowe kiełby: http://pbrd.co/1mTFjQ8 mimo wszystko chyba zaryzykuję i trochę je podwędzę, od samego wędzenia chyba się nie popsują od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Maja 2014 Wędzić możesz tylko na gorąco nie na zimno jak polską i po wędzeniu musisz "zakończyć" obróbkę termiczną parzeniem - nie gotowaniem tylko parzeniem, po parzeniu możesz podwędzić raz jeszcze ale takiej kiełbasy nie przeznaczaj do podsuszania ot i wszystko Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Maja 2014 od samego wędzenia chyba się nie popsują od razu. Nie czytasz postów ze zrozumieniem ( post Bagno ) wyjaśnił Tobie wszystko w temacie . To jest główny technolog forum . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Maja 2014 Ok, podwędzę, potem parzenie, mogę ją potem zamrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Maja 2014 Niewskazane jest technologicznie mrożenie wyrobów po parzeniu , lepiej parzyć po ew. rozmrożeniu - ale Twój przypadek jest szczególny - ja bym te 10kg zutylizował w tydzień - więc mrozić nie ma po co (w moim przypadku znaczy się) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-351659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Maja 2014 Witam mam pytanie czy mieso na kiełbase może być peklowane 2,5 doby jest cały czas w lodóce . Posze o porade. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-353233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Maja 2014 Spoko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-353234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Maja 2014 Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9827-ratunku/page/2/#findComment-353236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.