lilliwashere Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2014 W ramach dalszych eksperymentów kolejna walka z tematem....Niestety z ...... lenistwa lub braku cierpliwosi (albo braku czasu) nie wyszło tak jak zaplanowałem, ale i tak smacznie. Po lewo i plasterki u góry - miała byś polska surowa wędzona, a wyszła... dobra kiełbaska - wieprzowina I klasy 40 %, II klasy 60 %, suche peklowanie, przyprawy jak kto lubi, dodałem gorczycę żółtą. Jelita wieprzowe kalibrowane 32-34 mm. Po osadzaniu i osuszeniu wędziłem ok. 8 h w ciepłym dymie (do 40 stopni), po wystudzeniu ponownie w ciepłym dymie ok. 6 godzin. Potem krótkie "parzenie" (do gorącej wody na 5 minut). Stdzenie zimną wodą i do lodówki. Po prawej - te grubsze - skałd jak na krakowską suchą - 65 % wieprzowina I klasy, 15% wieprzprzowina II klasy, 10 % wołowina I lub II klasy i 10 % słonina bez skóry, ale z przyczyn technicznych (brak stosownej nadziewarki ) nie widać za bardzo tej wieprzowiny I klasy . Osłonki białkowe 6 cm. Dalsze działania jw. Po środku boczek - wędzony, pieczony i parzony. Peklowanie mokre wg tabeli dziadka ale bez nastrzyku 4 dni, ociekanie i dzień. Po osuszeniu wędziełm z kiełabasami pierwszego dnia, po wyjęciu kiełbas podpiekanie (bez dymu) w 80 stopniach a potem parzenie. I to by było na tyle.Jak kupie lepszą nadziewarke i będę miał więcej czasu (wakacje się zbliżają) to powalczę z oryginalnymi przepisami na krakowską suchą i polsą surową wędzoną. Pozdrawiam i niech żyje wędzarnicza brać Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, komórka Ewentualne "zielonkawe" przebarwienie w wędlinach są od grubo mielonego pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2014 Potem krótkie "parzenie" (do gorącej wody na 5 minut). A czemu ma służyć ten zabieg? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Maja 2014 Jak kupie lepszą nadziewarke Pomogę koledze który założył temat zakupu hurtowego nadziewarek, bo może Ci umknęło.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9848-zakup-grupowy-nadziewarek-pionowych-7l/ Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Maja 2014 EAnna - tyle teraz mówią o tych smolistych... celem ich "zmycia" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2014 WitamTo efekt mojego sobotniego wedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2014 Swojskie wędzonki ucieszą zapewne całą rodzinkę.Popracuj tylko nad kolorem -za mocno je okopciłeś. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Maja 2014 Podpiekalem w wedzarniku wedzilem na drewnie olchy byla sucha i szybko sie palila dodalem tez troche wilgotnej jabloni na lepszy dym Wyszedl taki kolor w smaku super juz jedlismy na sniadanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Maja 2014 Podziel te pokrywę na dwie albo trzy części , będzie Ci łatwiej regulować temperaturę.Pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Maja 2014 Wojaszku Tom moze moje wedzonki wygladaja na troszke przpalone ale ja wcale w tym wedzarniku nie mialem tak cieplo wedzilem przez 7 godzin w temp 45 stopni i dopiero w ostatniej 8 smej godzinie podpiekalem w 75 stopni Moze drewno mialem za suche nie wiem nie jestem jeszcze doswiadczonym zadymiaczem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Maja 2014 T800 prawdopodobnie nie osuszyłeś należycie wędzonek stąd zbyt ciemne ( a przede wszystkim niezdrowe ) zabarwienie . To jest chyba najczęstszy błąd początkujących ew. zbyt szczelna wędzarnia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Maja 2014 Moglo tak byc ze za malo osuszylem dosc szybko przykrylem wedzarnik dzialalem w strugach deszczu tak mam jak wedze albo ulewa albo traba powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Maja 2014 Moglo tak byc ze za malo osuszylem dosc szybko przykrylem wedzarnik dzialalem w strugach deszczu tak mam jak wedze albo ulewa albo traba powietrzna Proponuje posiłkować się prognozami pogody np. ze strony meteo.pl bardzo wiarygodna strona,w razie" W" służę pomocą jak czytać te tabelki.Sprawdzalność opadów 99,9% z dokładnością do 15 minut. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Maja 2014 Widzialem ze robi sie ciemno ale tak mysle ze zrobie w sobote. W niedziele nie wypada rabac drewna i kopcic i mialem ultimate survival Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2014 Niestety nie pochwalę wyrobów.Spalone, ale pewnie smaczniejsze od tych sklepowych i jedynie to jest plusem.Trochę się pomęczysz, popróbujesz swojej wędzarni i będzie SUPER ! Nie odpuszczaj ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Maja 2014 Za długo, za "dymnie" ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2014 Jeszcze worek jutowy by się przydał do przykrycia, pod pokrywą.Zgadzam się z przedmówcą ,że za długo , na pewno wędzonki są suche ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Maja 2014 Widzialem ze robi sie ciemno ale tak mysle ze zrobie w sobote. W niedziele nie wypada rabac drewna i kopcic i mialem ultimate survival Drwa porąbać można w sobotę jak się tak krygujesz,a co do kopcenia w niedzielę,nigdy grilla nie robiłeś?Niedziela jak każdy inny dzień tygodnia tyle ,że wolny i z utartym stereotypem, że nawet głośniej pierdnąć nie wypada bo to niedziela i trafi się do piekła bo gość w sukience tak twierdzi.Ja często wędzę w niedziele,a mieszkam w mieście i na osiedlu domków jednorodzinnych,można powiedzieć,że niestety już w gęstej zabudowie Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Maja 2014 Przyjmuje wszystkie wypowiedzi na klate jak uda mi sie zrobic ladniejsze wedzonki lub kielbase z pewnoscia sie pochwale i dam fotki Czuj dym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-353049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Maja 2014 No trochę Ci się zjarały, ale powiedz tak z ręką na sercu czy zostało Ci coś jeszcze w lodówce???............Tak myślałem wszystko zjedzone. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-353115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.