Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach dalszych eksperymentów kolejna walka z tematem....

Niestety z ...... lenistwa lub braku cierpliwosi (albo braku czasu) nie wyszło tak jak zaplanowałem, ale i tak smacznie.

 

Po lewo i plasterki u góry - miała byś polska surowa wędzona, a wyszła... dobra kiełbaska :) - wieprzowina I klasy 40 %, II klasy 60 %, suche peklowanie, przyprawy jak kto lubi, dodałem gorczycę żółtą. Jelita wieprzowe kalibrowane 32-34 mm. Po osadzaniu i osuszeniu wędziłem ok. 8 h w ciepłym dymie (do 40 stopni), po wystudzeniu ponownie w ciepłym dymie ok. 6 godzin. Potem krótkie "parzenie" (do gorącej wody na 5 minut). Stdzenie zimną wodą i do lodówki. 

 

Po prawej - te grubsze - skałd jak na krakowską suchą - 65 % wieprzowina I klasy, 15% wieprzprzowina II klasy, 10 % wołowina I lub II klasy i 10 % słonina bez skóry, ale z przyczyn technicznych (brak stosownej nadziewarki :() nie widać za bardzo tej wieprzowiny I klasy :). Osłonki białkowe 6 cm. Dalsze działania jw.

 

Po środku boczek - wędzony, pieczony i parzony. Peklowanie mokre wg tabeli dziadka ale bez nastrzyku 4 dni, ociekanie i dzień. Po osuszeniu wędziełm z kiełabasami pierwszego dnia, po wyjęciu kiełbas podpiekanie (bez dymu) w 80 stopniach a potem parzenie.

 

I to by było na tyle.

Jak kupie lepszą nadziewarke i będę miał więcej czasu (wakacje się zbliżają) to powalczę z oryginalnymi przepisami na krakowską suchą i polsą surową wędzoną.

 

Pozdrawiam i niech żyje wędzarnicza brać ;)

 

Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, komórka :(

Ewentualne "zielonkawe" przebarwienie w wędlinach są od grubo mielonego pieprzu.

post-41586-0-07772400-1400256694_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potem krótkie "parzenie" (do gorącej wody na 5 minut).

A czemu ma służyć ten zabieg?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352496
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak kupie lepszą nadziewarke

Pomogę koledze który założył  temat zakupu hurtowego nadziewarek, bo może Ci umknęło.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9848-zakup-grupowy-nadziewarek-pionowych-7l/ 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352504
Udostępnij na innych stronach

Podpiekalem w wedzarniku :) wedzilem na drewnie olchy byla sucha i szybko sie palila dodalem tez troche wilgotnej jabloni na lepszy dym Wyszedl taki kolor :D w smaku super juz jedlismy na sniadanie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352732
Udostępnij na innych stronach

Podziel te pokrywę na dwie albo trzy części , będzie Ci łatwiej regulować temperaturę.

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352749
Udostępnij na innych stronach

Wojaszku Tom moze moje wedzonki wygladaja na troszke przpalone ale ja wcale w tym wedzarniku nie mialem tak cieplo wedzilem przez 7 godzin w temp 45 stopni i dopiero w ostatniej 8 smej godzinie podpiekalem w 75 stopni Moze drewno mialem za suche nie wiem nie jestem jeszcze doswiadczonym zadymiaczem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352752
Udostępnij na innych stronach

T800  prawdopodobnie nie osuszyłeś należycie wędzonek  stąd zbyt ciemne ( a przede wszystkim niezdrowe  )  zabarwienie . To jest chyba najczęstszy błąd początkujących  ew. zbyt szczelna wędzarnia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352770
Udostępnij na innych stronach

Moglo tak byc ze za malo osuszylem dosc szybko przykrylem wedzarnik dzialalem w strugach deszczu :) tak mam jak wedze albo ulewa albo traba powietrzna :) 

Proponuje posiłkować się prognozami pogody np. ze strony  meteo.pl  bardzo wiarygodna strona,w razie" W" służę pomocą jak czytać te tabelki.

Sprawdzalność opadów 99,9% z dokładnością do 15 minut.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352779
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie pochwalę wyrobów.

Spalone, ale pewnie smaczniejsze od tych sklepowych i jedynie to jest plusem.

Trochę się pomęczysz, popróbujesz swojej wędzarni i będzie SUPER !

 

Nie odpuszczaj !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352845
Udostępnij na innych stronach

Za długo, za "dymnie" ... :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352873
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze worek jutowy by się przydał do przykrycia, pod pokrywą.

Zgadzam się z przedmówcą ,że za długo , na pewno wędzonki są suche ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352917
Udostępnij na innych stronach

Widzialem ze robi sie ciemno :) ale tak mysle ze zrobie w sobote. W niedziele nie wypada rabac drewna i kopcic :) i mialem ultimate survival :D

Drwa porąbać można w sobotę jak się tak krygujesz,a co do kopcenia w niedzielę,nigdy grilla nie robiłeś?

Niedziela jak każdy inny dzień tygodnia tyle ,że wolny i z utartym stereotypem, że nawet głośniej pierdnąć nie wypada bo to niedziela i trafi się do piekła :frantics: bo gość w sukience tak twierdzi.

Ja często wędzę w niedziele,a mieszkam w mieście i na osiedlu domków jednorodzinnych,można powiedzieć,że niestety już w gęstej zabudowie :devil:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-352931
Udostępnij na innych stronach

No trochę Ci się zjarały, ale powiedz tak z ręką na sercu czy zostało Ci coś jeszcze w lodówce???

...

...

...

...

Tak myślałem wszystko zjedzone. :D

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9850-m%C3%B3j-czwarty-albo-pi%C4%85ty/#findComment-353115
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.