Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa

 

udało mi się zostać właścicielem małej domowej wędzarni. (wędzenie dymem) Za radą znajomego i wedle jego przepisu na pierwszą próbę przeznaczyłem 2 kg szynki wieprzowej podzielonej na porcje 500 gramowe. niestety znajomy pomylił się podając mi ilość soli na 1 litr zalewy. (podał 20 gramów) po 4 dniach zaczął się robić nieciekawy zapach. (pomimo użycia pokrzyw i czosnku) Pomimo tego uwędziłem szynki. I teraz sytuacja wygląda tak. Szynki mówiąc po ludzku "trochę" śmierdzą :lol: ale w środku są smaczne.

 

Czy istnieje jakikolwiek sposób zabicia tego zapachu już po uwędzeniu ? (natarcie, przemycie jakaś dodatkowa obróbka itd.) Szkoda mi wyrzucić 2 kg mojego pierwszego samoistnego wyrobu.

 

Acha przepis wyglądał tak:

 

2 kg szynki wieprzowej w porcjach po 500g

2,5 litra solanki na 1 litr 20 gramów soli

1 główka czosnku

2 pokrzywy

1/4 opakowania kolendry

pieprz do smaku (1 łyżeczka)

10 rozgniecionych ziaren jałowca

3 liście laurowe

 

trzymać w zalewie 4-5 dni następnie uwędzić w temperaturze sprawdzanej dotykiem rąk do metalowych ścianek wędzarni (ma być gorące ale nie parzyć) - tak ap ropo poparzyłem sobie całą prawą dłoń przy tej czynności i mam pęcherze :wink:

 

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź oraz na uwagi co do przepisu. Przepraszam za ewidentne błędy ale jestem absolutnie początkujący i chyba piszę w dobrym miejscu ...

 

pozdrawiam

 

Bartosz Rutkowski

 

P.S. szynka w zalewie trzymana była w garażu w temperaturze 10-14 stopni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No cóż. Błędów sporo. Proponuję przestudiować dokładnie "Akademię Dziadka" na stronie głównej w dziale "dla początkujących", bodajże rozdział VII mówiący o peklowaniu i wędzeniu wędzonek. Wtedy stanie się wszystko jasne :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17368
Udostępnij na innych stronach

No mam taki zamiar :wink: po to sie tu znalazłem

 

w zalewie był jeszcze obrany i pocięty korzeń chrzanu

 

chciałem się tylko zapytać czy TERAZ coś można naprawić ? :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17369
Udostępnij na innych stronach

20gramów peklosoli na 1 kg mięsa stosuje się przy peklowaniu suchym, czyli można powiedzieć przy nacieraniu mięsa mieszanką.

 

Jeśli chodzi o peklowanie mokre, stosowane przeważnie przy mięsach w całości przeznaczonych do wędzenia, to na stronie głównej jest tabela peklowania mokrego:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

 

Wynika z niej, że jeśli zdecydowałeś się na pięć dni peklowania i masz 2kg mięsa, to wystarczyło przygotować 0,8litra wody i na tę ilość dodać 112-116g peklosoli (czyli na 1 litr wody daje się 140-145g peklosoli - jak widzisz dałeś około 7 razy mniej).

Oczywiście jeśli masz taki pojemnik, w którym zalewa nie przykryła w całości mięsa, to ilość zalewy trzeba zwiększyć.

 

Dodatkowo sugerowany jest nastrzyk mięsa po 60ml solanki na 1kg mięsa.

Zalecana temperatura peklowania 4-8st.C.

 

Nie jestem biegły w temacie, ale może lepiej nie ryzykuj i nie próbuj spożywać mięsa?

Do Bojana mam daleko i boję się, że nie zdążę dojechać z pomocą :grin:

 

I jeszcze jedno. Z tego co napisałeś wynika, że do sporządzenia mieszanki użyłeś soli.

Proponuję abyś przeszedł się do sklepu i kupił na początek np. "Sól peklującą" Ziołopexu:

http://www.ziolopex.com.pl/pl/katalog_produktow/przyprawy_ziolopex/sol_peklowa.jpg

 

Uzyskasz wówczas ładny kolorek wędzonek.

Sól taką w większych ilościach i korzystniejszych cenach można kupić w sklepach z art. masarskimi ;-)

 

 

 

Pozdrawiam i nie łam się!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17371
Udostępnij na innych stronach

I teraz dwie rzeczy

 

wstyd sie przyznać ale ja mam sól peklową. Dzwoniłem jeszcze do autora przepisu ale powiedziano mi (dwukrotnie) że nie ma potrzeby i wystarczy zwykła. Jeśli chodzi o jedzenie szynki to wędziliśmy ja ponad 6 godzin z dość mocnymi wahaniami temperatury więc generalnie wszystko co nie wytrzymuje temperatury 100 stopni odeszło w niebyt.

 

Od wczoraj zjedliśmy jedna pół kilogramową szynkę i żona, która nie je, ma w komórce przygotowane telefony do czterech znajomych lekarzy :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17372
Udostępnij na innych stronach

Dzwoniłem jeszcze do autora przepisu ale powiedziano mi (dwukrotnie) że nie ma potrzeby i wystarczy zwykła

A jaki kolor mają wędzonki na przekroju?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17375
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o jedzenie szynki to wędziliśmy ja ponad 6 godzin z dość mocnymi wahaniami temperatury więc generalnie wszystko co nie wytrzymuje temperatury 100 stopni odeszło w niebyt.

No....to jeszcze musisz ppoczytać temat o temperaturze wędzenia :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17376
Udostępnij na innych stronach

Legioner

 

zastanawiam się po co jest w tym przepisie ta pokrzywa

jeśli roztwór wody z solą był mało procentowy to pokrzywa zaczęła się rozkładać :wink:

Taki nawóz pod rośliny jest dobry i moja córa taki robi

wiadro + pokrzywy + woda + kilka dni = zajeb... smród, ale podobno dobre pod roślinki do podlewania rozcieńczone :lol:

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17377
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę nic sugerować, ale chyba bezpieczniej będzie sprezentować ten wyrób pieskowi. Jemu chyba nie zaszkodzi. Ja bym nie ryzykował spożywania. Tu nie chodzi tylko o zapach. Wbrew pozorom nie ubiłeś wszystkich niepoządanych dodatków, bo niektóre z nich przybrały formę przetrwalnikową i odżyły. Skutecznie je ubijesz dopiero w temp. powyżej boddaj 121 stopni działąjąc tą temperaturą przez określony czas.

 

Pozdrawiam

frapio

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17381
Udostępnij na innych stronach

wyrzucić ją czy da się coś zrobić ?

Myślę, że nie warto ryzykować, ale pieski możesz nakarmić.

Przed następnym wędzeniem jeszcze raz polecam lekturę "Akademii Dziadka". Ja właśnie od tego zacząłem i nie miałem do tej pory żadnych problemów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17382
Udostępnij na innych stronach

legioner

 

broń Cię PB jeść tego :shock:

tu nie chodzi tylko o dolegliwości żoładkowe zaraz po zjedzeniu

ale oby jakiś obcy nie wyfundował się później :lol:

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17383
Udostępnij na innych stronach

no to trzy zdrowaśki żeby te 0,5 kg nie zaszkodziło - reszta idzie dla psów a ja zajmuje się czytaniem Akademii Dziadka.

 

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM

 

i jedno krótkie pytanie

 

co ze szkodliwością soli peklowej ? kwestia saletry ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17384
Udostępnij na innych stronach

Sól peklowa jest przeznaczona WYŁĄCZNIE do peklowania i nie można jej spożywać "na surowo", np. posolić pomidorki na kanapce. Ogólnie, chodzi właśnie o saletrę. Wyraźnie napisano też na opakowaniu.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17385
Udostępnij na innych stronach

co ze szkodliwością soli peklowej ?

Jako, że sam niedawno o to pytałem ;-), to pozwolę sobię odciążyć fachowców i odpowiem. :grin:

 

Składnikiem peklosoli jest w tej chwili azotyn sodu lub potasu w takiej ilości, że większe szkody robi sałata na wiosnę kupiona w sklepie :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17387
Udostępnij na innych stronach

Przepis cokolwiek dziwny lecz nie składał bym całej winy na niego. Podejrzewam, że poprostu miałeś mięsko niezbyt pierwszej świeżości. Czasami sprzedawcy oferują towar tzw. drugiej młodości.

Pokrzywa jest naturalnym konserwantem tak samo jak czosnek i chrzan.

A może kawałek mięska wystawało z zalewy?

Kolorem wędzonki się nie przejmuj następnym razem dodasz saletry i kolor będzie ładniejszy. No i temperatura peklowania cokolwiek za ciepło.

A to co robiłeś w wędzarce to było pieczenie a nie wędzenie.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17390
Udostępnij na innych stronach

bezpieczniej będzie sprezentować ten wyrób pieskowi.

:devil: .... a co piesek winien ???? :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17393
Udostępnij na innych stronach

Widzi mi się, co pieski są odporniejsze od nas i mniej wybredne, chociaż znam takie co jadają lepiej niż ich właściciele.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17407
Udostępnij na innych stronach

Pies a szczególnie jego protoplasta wilk może żywić się padliną więc takie lekko podpsute mięsko mu smakuje. Mój psiak potrafi zakopać krowi łeb i czeka aż zaśmiardnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17408
Udostępnij na innych stronach

Mięso śmierdzi ale tak naprawdę to tylko kolega Legioner wie czym.

Według mnie wcale nie musi śmierdzieć jak zepsute mięso.

Legioner pisze że mięso jest szare i zielonkawe w środku ale przy samym soleniu nie będzie miało innego koloru.

Kiełbasy robione ala swojskie/wiejskie też są szare i mają taki zielonkawy kolorek.

Powiem szczerze że mam producenta który wytwarza swoje wyroby tylko na bazie soli i nie wiem dla czego ale one również mają dziwny smak i zapach choć wcale nie są zepsute , po prostu takie już są.

Nie smakują mi ale są tacy którzy je bardzo zachwalają.

 

W przepisie który podał Legioner zaskoczyła mnie ilość dodatków w postaci pokrzywy, chrzanu , jałowca.

Dużo gotuje i moim skromnym zdaniem to właśnie ta mieszanina smaków spowodowała ten zapach.

Z doświadczenia wiem że dużo wcale nie znaczy dobrze a za dużo oznacza totalną porażkę smakowa.

Tak mnie uczono gotować i przyprawiać aby w efekcie końcowym tylko jedna przyprawa była dominującą.

 

Legioner czy możesz zrobić zdjęcie o ile jest to jeszcze możliwe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17410
Udostępnij na innych stronach

Legioner czy możesz zrobić zdjęcie o ile jest to jeszcze możliwe.

W szpitalach chyba nie będą się pytać skąd wziął przepis na szynkę , a o zdjęciach zapomnijcie, bo w szpitalach się nie cyka.

 

Legioner jak dojdzie do siebie to się zamelduje na forum - spoko luzik.

 

Legioner

Trzymaj się .

Zapodamy Ci nowe, lepsze przepisy na szynkę

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17412
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wnuczek . Bo to może taki piesek że świeżego by nie znalazł . Ja chociaż psiaka nie posiadam ale jestem za tym żeby dostawały dobre jakościowo jedzenie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17418
Udostępnij na innych stronach

Widać Andrzej, że nie masz psa.

Poprzedniego miałem kałkaza 14 lat obecnie łajką. To są rasy tzw. pierwotne. Jak taki pies dostanie świeże mięso to go nie zje. Im smakuje śmierdzące.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17419
Udostępnij na innych stronach

Mój psiak potrafi zakopać krowi łeb i czeka aż zaśmiardnie.

Ale mu z pyska musi cuchnąć :cry:

 

Mój bokser jadł tylko świeże mięsko i wiele słodyczy, :grin: , uwielbiał tik-taki i mu z pyska nie pachniało. ,,,,,, ale straszliwie chrapał w nocy. :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/#findComment-17421
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.