MAREKALA Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Maja 2014 Schab dojrzewający surowy po ośmiu dniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Maja 2014 Schab dojrzewający A pokażesz przekrój przez kości ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Maja 2014 roger, a co Ty tak od rana dowcipkujesz? hę? młody i tak tego nie zrozumie, bo do naszych schabowo-polędwicowych przekomarzań jeszcze się pewnie nie dokopał Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Maja 2014 SZOK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) MarekAla.. Dlaczego tak szybko zaczeles degustacje..?No chyba ze robisz inny specjal jak A`la Parmenska i dlatego prosimy o recepturke.. p.s Fajno to wyglada.. Edytowane 27 Maja 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2014 WITAM MUSIAŁEM KOSZTOWAĆ ZE WZGLĘDU NA PRZYBYCIE GOŚCI MOCNO NACISKALI I NIE BYŁO WYJŚCIA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2014 @MAREKALA, czemu na mnie krzyczysz Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Maja 2014 @MAREKALA, czemu na mnie krzyczysz Bo z daleka są Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Maja 2014 1.4 kg.schabu surowego obsypać dobrze 0.5 szkl. cukru lub glukozy/polecam glukozę/, ułożyć w naczyniu przeznaczonym do kontaktu z żywnością wstawić do lodówki na 24 godz.PO UPŁYWIE 24 H Umyć z cukru glukozy zimną wodą , dokładnie osuszyć. Posypać teraz 3/4 szkl. soli morskiej/używam soli w płatkach drobnych/ ponownie wstawiamy do lodówki 24-36 godz . Umyć , wytrzeć obsypać dokładnie pikantnymi przyprawami wg smaku i gustu z kilkoma ząbkami czosnku roztartymi .Dokładnie i ściśle zawinąć w tetrę gazę lub ściereczkę lnianą , włożyć do siatki lub sznurkiem zawiązać , powiesić w pomieszzeniu o temp 17-20 st celc na min. 4 dni . Po 4 dniach wyrób nadaje się do bezpośredniego spożycia. Z 1,4 kg surowego schabu po 8-10 dniach uzyskujemy 0.9-1 kg gotowego wyrobu@MAREKALA, czemu na mnie krzyczysz Witam nie krzyczę jestem ostatnim na świecie który by krzyczał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Maja 2014 Pisanie WIELKIMI literami to krzyk, podpowiem ... netykieta Pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2014 1,4 kg.schabu surowego Marku tutaj na forum staramy się dbać o nazewnictwo, nie bez kozery poprosiłem o przekrój kości Schab po wypreparowaniu kości staje się w magiczny sposób polędwicą Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2014 Witam 25 lat temu uczyli mnie iż polędwicę uzyskuje się po obróbce termicznej tj gotowanie pieczenie wędzenie po rozboirze półtuszy uzyskujemy schab z/k lub b/k Przedstawiony wyrób nie przechodził żadnego z tych procesów dlatego w w nazewnictwie używam schab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2014 MARKUALO - tak nie do końca jest, jak Ciebie uczyli, zapraszam do czytania forum- wojny o owe nazewnictwo były już wiele razy - i zawsze opcja którą podajesz polegała w boju. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Nazwy technologiczne Inne nazwy to handlowe które wypierają nazwy technologiczne.Handel potrafi zadziwiać i wymyśla nazwy np. kiełbasa z kija , kiełbasa z beczki , kiełbasa zrobiona z wędzarni itd. Edytowane 28 Maja 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Maja 2014 Zawsze są 3 szkoły POLSKA WŁOSKA I ANGIELSKA I każda ma rację odstłam do ciekawej lektury ;towaroznastwo art. spożywczych rok wydania 1981 autor KAZIMIERZ WIŚNIOWSKI Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Maja 2014 będzie się działo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Maja 2014 schab i pol.jpg Nazwy technologiczne Inne nazwy to handlowe które wypierają nazwy technologiczne.Handel potrafi zadziwiać i wymyśla nazwy np. kiełbasa z kija , kiełbasa z beczki , kiełbasa zrobiona z wędzarni itd.Kiedyś jak jeszcze kupowałem to była też z komina i tak wyglądała. Zawsze są 3 szkoły Zawsze warto zeskanować stronę o danym temacie i wkleić, bo nie każdy z nas posiada tę książkę i nie wiemy o czym piszesz. A tu trochę wcześniejsze informacje, parę lat przed 1981 r. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9273-wyjątkowy-materiał-klasy-i-kategorie-mięsa-w-latach-30-tych-i-40-tych/?p=328025 będzie się działo Zobaczymy co tam nowego Panie w schabie Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Maja 2014 Jestem praktyk a nie teoretyk bardziej przykładam się do tego aby to uszczęsliwić podniebienie mniej przykładam wysiłku do nazewnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Widzisz Panie początkujący -rejestrując się na tym forum weszłeś pomiędzy Takie a nie inne wrony , wręcz kracz jak i one . Sam DZIADEK naprowadza na właściwe tory - a to nobilitacja jest. No Pawle .....zobaczymy Edytowane 28 Maja 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKALA Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Maja 2014 Nie wszedłem między wrony niech każdy ma swą rację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Maja 2014 Nie wszedłem między wrony niech każdy ma swą rację"Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Maja 2014 Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. A to jest moje .... Nooooo bo mojsza jest jeszcze mojszejsza Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Maja 2014 Wielokrotnie już pisałem że handel rządzi i wymyśla nazwy a i ostatnio i ceny po jakich chce mieć wędliny. Zawsze się zastanawiam dlaczego kupujemy w sklepie schab b /kości a na forum piszemy że robimy schab pomijając dopisek -b/k. który jest wyznacznikiem tego co kupiliśmy . I zaczynamy się spierać że to nie ma różnicy bo to wszystko schab. Bądźmy konsekwencji, jeżeli już nauczono was że polędwicy nie ma tylko schab b/k to piszcie do końca schab b/k i wszyscy będziemy wiedzieli że robisz polędwicę a nie schabik. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9893-schabik-dojrzewaj%C4%85cy/#findComment-354669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.