Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Jestem nowicjuszem i mam 2 pytania, chcę zapeklować mięso na kiełbasę, skład: chuda karkówka 4kgboczek 1kgczosnek 45gpeklosól 110goregano 10gpieprz czarny 30gpapryka wędzona ostra 70gpapryka wędzona słodka 30gwino czerwone 200mlocet winny 30mlcukier trzcinowy 10g 1. Ile to może leżeć w lodówce w glinianych garnkach które zakryję folią zanim zrobię z tego kiełbę?2. Jak przechowywać bakterie starterowe, zamrażalnik? Edytowane 28 Maja 2014 przez Zgred Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2014 Co Ty za kiełbasę chcesz robić? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2014 Kiełbasę ala Zgred każdy robi to co lubi Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2014 Chorizo, tylko zwykle po 2-3 dniach się napycha flak, nie wiem co się stanie jak poczekam dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2014 Jeśli jesteś początkujący, jak piszesz, to na początek zrób jakąś zwykłą, prosta kiełbasę. Pozwoli Ci to prześledzić wszystkie wymagane etapy technologiczne. Kiełbasy surowe dojrzewające zostaw sobie na potem, gdyż jest to trochę wyższa szkoła jazdy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2014 Ale to już moja trzecia albo czwarta kiełba z rzędu, do tej pory nikogo nie strułem więc myślę, ze sobie poradzę, potrzebuję tylko odpowiedzi na załączone dwa pytania, ile taka mieszanka może leżeć w lodówce dni i jak przechowywać startery. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Ale to już moja trzecia albo czwarta kiełba z rzędu,A te poprzednie to ile dni leżały? Jak były dobre to w jakim celu chcesz coś zmieniać?Jak możesz, to zapodaj pełny przepis na to chorizo. Edytowane 28 Maja 2014 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) zawsze trzymam zapeklowane mięso na kiełbasy 7 dni lodówka (pokrojone),startery to nie wiem,kultury do sera trzymam w zamrażalniku Edytowane 28 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Maja 2014 Zwykle po 2-4 dniach ładowałem we flak, mam opcję wyjazdu nad morze zamiast napychania kiełbaśnic ale nie wiem czy czegoś nie spieprzę jak przeciągnę do np. 6-8 dni. Niby wszędzie czytałem, że zapeklowane mięso może leżeć bardzo długo ale tu są dodatkowe przyprawy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Maja 2014 Niby wszędzie czytałem, że zapeklowane mięso może leżeć bardzo długo Gdzie czytałeś, że zapeklowane na kiełbasy mięso może leżeć bardzo długo? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) w lodówce to i 4 dni wytrzyma zależy co za lodówkapiszesz mieszanka czy już zmieszałeś ze sobą wszystkie w/w składniki? a co do kultur to skąd je masz ? dzwoń do dilera po instrukcje Edytowane 28 Maja 2014 przez mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2014 Maxell: tutaj np. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/562-peklowanie-miesa-na-sucho-8211-sposob-i Mowa tu o peklowaniu na sucho a kiełby się pekluje na sucho, fakt z przyprawami które wymieniłem powyżej, sytuacja niestandardowa dlatego Was zapytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2014 tez pekluje od razu z przyprawami i jest OK Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Maja 2014 To jest peklowanie na sucho mięsa na wędzonki. Nie ma ono nic wspólnego z peklowaniem mięsa na kiełbasy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Maja 2014 Maxell, ok, fajnie ale co to wnosi do pytania które zadałem? EL GREGOR, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Maja 2014 Zwykle po 2-4 dniach ładowałem we flak, mam opcję wyjazdu nad morze zamiast napychania kiełbaśnic ale nie wiem czy czegoś nie spieprzę jak przeciągnę do np. 6-8 dni. Niby wszędzie czytałem, że zapeklowane mięso może leżeć bardzo długo ale tu są dodatkowe przyprawy itd.a nie możesz tego zrobić po powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Maja 2014 Niestety nie mogłem robić kiełbasy więc zapeklowane mięso zamroziłem, potem rozmroziłem w lodówce i nie widzę żadnych różnic w gotowym produkcie.Tak jest bezpieczniej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Maja 2014 Maxell, ok, fajnie ale co to wnosi do pytania które zadałem? Aby zadać konkretne pytanie, trzeba się wpierw trochę przygotować. Podsyłasz mi linki do artykułu, gdzie wyraźnie pisze jakie mięso i w jakim kierunku technologicznym jest peklowane i opierasz się na nim podczas peklowania mięsa na kiełbasę. Każdy przepis z tytułem kiełbasa, zamieszczony na stronie lub forum, posiada opis peklowania mięsa. Zatem, albo jesteś aż tak "zielony", albo robisz sobie jaja. Poza tym, po moim poście pytanie powinno brzmieć: jak w takim razie pekluje się mięso na kiełbasy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Max Ty to chyba lubisz się czepiać, każdy inny jakoś pomógł a Ty po prostu męczysz, oparłem się na tamtym przepisie bo istotna była informacja, że zapeklowane mięso można bardzo długo używać i się nie psuje można zatem przypuszczać, że moje, zrobione podobnie nie popsuje się po 6 dniach gdzie normalnie w przepisach są 2-3. Edytowane 28 Maja 2014 przez Zgred Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Maja 2014 Max Ty to chyba lubisz się czepiaćBo Maxell, to taki główny czepialski tego forum Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Maja 2014 Max Ty to chyba lubisz się czepiać Bo ja nie pomagam, tylko sie czepiam. A tak przy okazji, czy my się już czasem nie znamy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgred wymieszaj wszystko z mięsem, zostaw w lodówce, w jak najniższej temperaturze, zapomnij o mięsie i jedź. Jak wrócisz wszystko będzie ok. no chyba, że mięso z promocji - to zapomnij o długim okresie peklowania. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Maja 2014 he he, czyżby znowu jakaś dusza potępiona doznała reinkarnacji? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Maja 2014 OK, jeszcze raz wszystkim dziękuję, Max, nie nie znamy się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/#findComment-354859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.