Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowicjuszem i mam 2 pytania, chcę zapeklować mięso na kiełbasę, skład:

chuda karkówka 4kg
boczek 1kg
czosnek   45g
peklosól 110g
oregano 10g
pieprz czarny 30g
papryka wędzona ostra  70g
papryka wędzona słodka 30g
wino czerwone 200ml
ocet winny 30ml
cukier trzcinowy 10g

1. Ile to może leżeć w lodówce w glinianych garnkach które zakryję folią zanim zrobię z tego kiełbę?

2. Jak przechowywać bakterie starterowe, zamrażalnik?

Edytowane przez Zgred
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9898-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-zapeklowane-w-ten-spos%C3%B3b-mi%C4%99so/

Co Ty za kiełbasę chcesz robić?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kiełbasę ala Zgred  :D   każdy robi to co lubi  ;)

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Jeśli jesteś początkujący, jak piszesz, to na początek zrób jakąś zwykłą, prosta kiełbasę. Pozwoli Ci to prześledzić wszystkie wymagane etapy technologiczne. Kiełbasy surowe dojrzewające zostaw sobie na potem, gdyż jest to trochę wyższa szkoła jazdy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ale to już moja trzecia albo czwarta kiełba z rzędu, do tej pory nikogo nie strułem więc myślę, ze sobie poradzę, potrzebuję tylko odpowiedzi na załączone dwa pytania, ile taka mieszanka może leżeć w lodówce dni i jak przechowywać startery. 

Ale to już moja trzecia albo czwarta kiełba z rzędu,

A te poprzednie to ile dni leżały? Jak były dobre to w jakim celu chcesz coś zmieniać?

Jak możesz, to zapodaj pełny przepis na to chorizo.

Edytowane przez Todek

:) zawsze trzymam zapeklowane mięso na kiełbasy 7 dni lodówka (pokrojone),startery to nie wiem,kultury do sera trzymam w zamrażalniku :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Zwykle po 2-4 dniach ładowałem we flak, mam opcję wyjazdu nad morze zamiast napychania kiełbaśnic ale nie wiem czy czegoś nie spieprzę jak przeciągnę do np. 6-8 dni. Niby wszędzie czytałem, że zapeklowane mięso może leżeć bardzo długo ale tu są dodatkowe przyprawy itd.

Niby wszędzie czytałem, że zapeklowane mięso może leżeć bardzo długo

Gdzie czytałeś, że zapeklowane na kiełbasy mięso może leżeć bardzo długo?

w lodówce to i 4 dni wytrzyma  zależy co za lodówka

piszesz mieszanka  czy już zmieszałeś ze sobą wszystkie w/w składniki?

a co do kultur to skąd je masz ? dzwoń do dilera po instrukcje

Edytowane przez mankotom

Maxell: tutaj np. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/562-peklowanie-miesa-na-sucho-8211-sposob-i

Mowa tu o peklowaniu na sucho a kiełby się pekluje na sucho, fakt z przyprawami które wymieniłem powyżej, sytuacja niestandardowa dlatego Was zapytałem. 

To jest peklowanie na sucho mięsa na wędzonki. Nie ma ono nic wspólnego z peklowaniem mięsa na kiełbasy.

Zwykle po 2-4 dniach ładowałem we flak, mam opcję wyjazdu nad morze zamiast napychania kiełbaśnic ale nie wiem czy czegoś nie spieprzę jak przeciągnę do np. 6-8 dni. Niby wszędzie czytałem, że zapeklowane mięso może leżeć bardzo długo ale tu są dodatkowe przyprawy itd.

a nie możesz tego zrobić po powrocie?

Niestety nie mogłem robić kiełbasy więc zapeklowane mięso zamroziłem, potem rozmroziłem w lodówce i nie widzę żadnych różnic w gotowym produkcie.

Tak jest bezpieczniej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Maxell, ok, fajnie ale co to wnosi do pytania które zadałem? 

Aby zadać konkretne pytanie, trzeba się wpierw trochę przygotować. Podsyłasz mi linki do artykułu, gdzie wyraźnie pisze jakie mięso i w jakim kierunku technologicznym jest peklowane i opierasz się na nim podczas peklowania mięsa na kiełbasę. Każdy przepis z tytułem kiełbasa, zamieszczony na stronie lub forum, posiada opis peklowania mięsa. Zatem, albo jesteś aż tak "zielony", albo robisz sobie jaja. Poza tym, po moim poście pytanie powinno brzmieć: jak w takim razie pekluje się mięso na kiełbasy? 

Max Ty to chyba lubisz się czepiać, każdy inny jakoś pomógł a Ty po prostu męczysz, oparłem się na tamtym przepisie bo istotna była informacja, że zapeklowane mięso można bardzo długo używać i się nie psuje można zatem przypuszczać, że moje, zrobione podobnie nie popsuje się po 6 dniach gdzie normalnie w przepisach są 2-3. 

Edytowane przez Zgred

Max Ty to chyba lubisz się czepiać

Bo Maxell, to taki główny czepialski tego forum  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Max Ty to chyba lubisz się czepiać

Bo ja nie pomagam, tylko sie czepiam. A tak przy okazji, czy my się już czasem nie znamy? ;)

Zgred wymieszaj wszystko z mięsem, zostaw w lodówce, w jak najniższej temperaturze, zapomnij o mięsie i jedź. Jak wrócisz wszystko będzie ok. no chyba, że mięso z promocji - to zapomnij o długim okresie peklowania. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

he he, czyżby znowu jakaś dusza potępiona doznała reinkarnacji?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę