Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

@halusia@

***SUPER VIP***
  • Postów

    11 041
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    45

Ostatnia wygrana @halusia@ w dniu 12 Grudnia

Użytkownicy przyznają @halusia@ punkty reputacji!

5 obserwujących

O @halusia@

  • Urodziny 26 Stycznia

Kontakt

  • strona WWW
    http://halus43@tlen.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Inowrocław

Ostatnie wizyty

11 319 wyświetleń profilu

Osiągnięcia @halusia@

  1. Wyroby pierwsza klasa w nowej wędzarni....zresztą jesteś fachowcem w tym co robisz Tomku.😋 O wędzarni nie wspomnę ..👏
  2. Nie nie dodaję żadnych owoców , ale może by było ciekawiej Te daktyle trafiły tu chyba przypadkowo...czyli klepanie Pana S 😁
  3. Uwielbiam...pod każdą postacią 😋
  4. Piękne życzenia..dziękujemy. 🫠 Niech ciepło rodzinnych serc sprawi, że każdy dzień będzie wyjątkowy i przepełniony miłością. Radosnego Bożego Narodzenia Tego życzy Halusia I Andrzej 🌲🎁🌲🎁🌲
  5. Brawo dla Karola....najważniejsze że spełnia swoje marzenia.
  6. Zamierzam uwędzić szynkę 10 kg ...pomożesz?. Czy 20g/kg wystarczy i zapekluje się przez 48 godzin? Jestem początkująca, chętnie skorzystam z pomocy...widzę że masz duże doświadczenie.
  7. U mnie też przelew poszedł wczoraj.
  8. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs? Juz odpowiadam Aniu. Ponieważ wkradł się błąd i wpadły przyprawy, które nie powinny tam być...idąc na łatwiznę kopiowałam cześć przepisu z innej kiełbasy. Ale już wszystko poprawiłam. 🙈 - tłuste pochodziło z dzika - przyprawy konsultowałam ze Szczepanem . Osoba do której trwfiła ta wędlina prosiła, by był wyczuwalny smak przypraw w kiełbasie stąd te ilości. Poza tym dziczyzna lubi chyba troszkę więcej przypraw. Był to moje drugie zmaganie z tego typu mięsem ( wciąż się uczę) i ten wyrób zdecydowanie ma lepszy smak.. To już opinia osoby do którego trafiła kiełbasa. - Tutaj nie odpowiem gdyż mięso dostałam w paczkach już po klasyfikacji beż szczegółów. - Mięso i tłuszcz - podgarle, po dodaniu przypraw zmieliłam na sitku fi 8. - Cukier przełamuje smak.
  9. Przeprasza, wkradł się błąd już poprawiłam.
  10. Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 75 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle
  11. Duet Halusia - Renia, dostały w prezencie dla oszczędności rąk. Swojskie wyroby robię od 15 lat. Początki były wiadomo jakie, człowiek uczył się i próbował , ale niewielkich ilości tylko dla siebie. Z czasem grono smakoszy na swojskie wyroby się powiększyło...czyt..Rodzina, wiec te ilości na wyroby były i są znacznie większe. Bywało tak że ręcznie wyrabiałam 30 kg mięsa...nie było to łatwe ale człowiek był młodszy i tak zwane Cardio miałam zaliczine , ale nie wspomnę o krzyżu 🙈 Od momentu kiedy zostałyśmy z Renią obdarowane mieszalką, za co bardzo dziękujemy " Mikołajowi" produkcja wedlin bardzo mi ułatwiła pracę. Oczywiście farsz na kiełbasę Wiejską czy Kabanosy to nadal używam tylko rąk. Podsumowując...z mieszałki jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie teraz inaczej...no cóż, nazwisko zobowiązuje ale latek przybywa. 😁
  12. Jeśli chodzi i sposób wędzenia to typowo wiejską w ten sposób robię już od kilku lat. Natomiast dziwi mnie sposób obróbki cieplnej....nie bardzo rozumiem w jakim celu to robisz gdyż przy pierwszej fazie od momentu zakapania uzyskuje po 1.5 godzinie odp temp wewnątrz. W dalyszm etapie obniżam temp I wędzę by wyrób nabrał delikatnego koloru. Jeśli chodzi o jelito jest delikatne ale i łatwo można je ściągnąć.
  13. Oj tak Karolku. Nie ukrywam że produkcja swojskich wyrobów daje mi dużo przyjemności 😊
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.