Chce podzielić się z Wami przepisem na sos passata.
Próbę zrobiłam w ubiegłym roku, a tego roku zrobiłam z 2 porcji bo bardzo nam smakował.
Skladniki:
- 5 kg pomidorów Lima
- 4 duże czerwone papryki
- 2 cukinię
- 6 dużych śliwek
- czosnek
Wykonanie:
Po umyciu składników, pomidory, przekrawałam na pół po usunięciu gniazd.
Paprykę tym razem dałam mieszaną przekrawałam na 4 części.
Obraną cukinię również kroiłam na mniejsze kawałki. Najlepsza taka mniejsza gdyż nie trzeba usuwać środka.
Ze śliwek usunąć pestki.
Blachę wyłożyć papierem, ułożone produkty zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po zapieczeniu ściągam skórę i przekładam na sitko, po odsączeniu przekładam do garnka i blenduje.
Dodaję sól do smaku, można dodać bazylię lub inne przeprawy wg gustu.
Przekładam do słoików i pasteryzyje 25 min.
Sok który został po odsaczeniy, zagotowalam, dodałam sól do smaku i przelałam do słoika.