Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

MariuszB

Użytkownicy
  • Postów

    7 228
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    7

Ostatnia wygrana MariuszB w dniu 25 Listopada

Użytkownicy przyznają MariuszB punkty reputacji!

1 obserwujący

O MariuszB

  • Urodziny 29.05.1964

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zachodniopomorskie Zdroje
  • Zainteresowania
    Wiele, naprawdę wiele :-))

Ostatnie wizyty

5 535 wyświetleń profilu

Osiągnięcia MariuszB

  1. Raczej reklama strony w stopce.
  2. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2013 t. 68 nr 4 79 Wieprzowe surowce tłuszczowe przeznacza się ponadto do produkcji smalcu. Na rynku spotykamy:  smalec wyborowy – do jego produkcji używana jest słonina, tłuszcz drobny, tłuszcz z podgardla, tłuszcz z pachwiny,  smalec popularny – produkowany jest z takich samych surowców jak smalec wyborowy oraz z tłuszczu otokowego, tłuszczu solonego, peklowanego, wędzonego oraz tłuszczu ze skór [Olszewski, 2002]
  3. Rozmawiamy sobie, wymieniamy się swoimi spostrzeżeniami wiec nie ma mowy o obrażaniu się, ja tylko przelałem w słowo pisane to co zauważyłem. Jestem za nazwami technologicznymi lecz najczęściej dany temat trwa dopóki nie "wejdzie" profesjonalizm, po kilku postach milknie gwar i pozostają profesjonaliści.
  4. Dlatego zadałem to pytanie ponieważ będąc na forum już dość długo zauważyłem że w większości są tu ludzie amatorzy, którzy używają nazw potocznych i regionalnych, a co najważniejsze to zrozumiałych dla innych, im podobnych, i zapewne takie siłowe zmuszanie ich do czegoś czego nie rozumieją do końca prowadzi do pustych dyskusji, rozwijania tematu, a na koniec i tak wszyscy zapomną nazw technologicznych 😞 oczywiście można w nawiasie podać prawidłową nazwę ale nie zmuszajmy ich do szczegółowego zrozumienia pisząc np. tyrady na temat słoniny i smalcu 😉
  5. Myślisz że technologiczne nazewnictwo przyjmie się w codziennym życiu ?
  6. Kamień z serca bo i ja robię według tego przepisu 😁
  7. Czy to ten przepis? Śledzie po kaszubsku - składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy) - 2 łyżki cukru - 1/4 szklanki oleju - 4 łyżki octu - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 30 dkg cebuli - 3 ziarenka ziela ang. - 3 liście laurowe - ziarenka gorczycy Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania: Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw.
  8. Zaraz zacznie się dzielenia włosa na cztery 😒
  9. Czyli mowa o zdarzeniu w czasie przeszłym..... Napisałbym... nie zaleca się ponownego peklowania.
  10. Nie wiem jak inni lecz ja daję 18/kg, jak gruba to 20g/kg
  11. Będzie palce lizać👍 Ja na takim wędzonym smalcu smażę kotlety mielone i schabowe..... kto spróbował ten nie żałował 😁
  12. Strach pomyśleć czym to może się zakończyć dla wyrobów 😉 😁
  13. Cóż, kto ma szkołę ten ma lżej 😉😁
  14. Nic dodać, nic ująć 👍 lecz nie zapominajmy że większość z nas na forum to dinozaury na wymarciu 😁 pokolenia zwane Z, lub milenialsi to właśnie takie pokolenia które chcą dużo, nie dając nic w zamian, oczywiście są wyjątki ale to jednostkowe sztuki 🙂
  15. MariuszB

    Wariacje bila72

    Naprawdę oglądacie takie filmiki? Nie neguję ponieważ zapewne kilku z nich robi w miarę dobrze, ale reszta to chęć zaistnienia w necie i zdobycie lajków :-(
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.