Anetka Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 26 Listopada 2007 Oscypki prima sort aż ślinka leci :tongue: szkoda, że mam teraz ograniczenia wędzarnicze chyba zrobię nie wędzone Fentelku wymoczyłeś sobie nogi :question: ja latem jak mam dużo serwatki z serków to co drugi dzień moczę nogi i łapki :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 26 Listopada 2007 Anetko polecam takie, nie wędzone z pomidorkiem i bazylią. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 26 Listopada 2007 Wiem i takie zrobię ale dopiero w sobotę pojadę do krowy w odwiedziny :grin: nie wiem jak to wytrzymam chyba będę Twoje Gabi oglądać na foto :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zapraszam do nas . Oscypki i " coś " do oscypków się znajdzie . Tylko się pośpiesz bo rodzince smakują. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 26 Listopada 2007 Gabi a samoloty do Was latają :grin: , ciut daleko jak na moje umiejętności kierownicze Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Oczywiście mogę podesłać dla sprawdzenia ja jeszcze raz kupię inną podpuszczkę i spróbuję ponownie.Jeśli jest koś chętny to proszę o kontakt.Otóż sprawdziłam tę podpuszczkę robiąc produkcję równoległą z tego samego mleka, na dwóch podpuszczkach. Ten garnek z lewej strony zawiera mleko zaprawione podpuszczką Wosia. Dawkowanie - 1g na 10l mleka. Mleko prosto po udoju. Według mojej oceny podpuszczka jest dobra, nadaje się do stosowania, niemniej jest trochę słabsza od mojej. Skrzep oddzielał się wolniej i później opadał. Ale wynik końcowy jest identyczny, co widać na załączonych zdjęciach. Ponieważ dość mocno odciskam serwtkę serki są zwarte i bez dziur. Stosuję dodatkowo przekłuwanie patyczkiem aby serwatka lepiej odpłynęła. Serki są bardzo słabo owędzone w zimnym dymie ponieważ takie było zapotrzebowanie (stąd ten blady kolor). Przed wędzeniem obciekały i obsychały dość długo (4 dni) w chłodzie, ponieważ nie było mnie w domu i nie miał kto dokończyć procesu. Dzięki temu nie było żadnego wycieku serwatki na początku wędzenia. Ostateczna wydajność to 10% w stosunku do mleka. Serki są pyszniutkie. Edytowane 14 Maja 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 30 Listopada 2007 EAnna, po raz kolejny jestem pod wrażeniem! Czy ten durszlak nadaje się do odciskania serwatki?Jeśli tak, to jest to kapitalne rozwiązanie w porównaniu ze szmatką! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 30 Listopada 2007 EAnno Oscypki przepiękne czyli ja cos muszę chrzanić podczas wyciskania.Więc jeszcze jedno pytanie czy serki wyciska się wkładając je do gorącej wody i wtedy się je dobrze ugniata. Czy zanurza się w wodzie i po nagrzaniu wyjmuje się i dopiero ugniata.Ja ugniatałem zanurzone w wodzie.I może to było przyczyną że serki nie zostały dobre wyciśnięte?Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 30 Listopada 2007 Więc jeszcze jedno pytanie czy serki wyciska się wkładając je do gorącej wody i wtedy się je dobrze ugniata. Czy zanurza się w wodzie i po nagrzaniu wyjmuje się i dopiero ugniata.Ja ugniatałem zanurzone w wodzie.I może to było przyczyną że serki nie zostały dobre wyciśnięte? Pzdr Wosiu Wosiu odpowiedziałeś sobie sam. Mija się z celem wyciskanie serków w wodzie, gdyż to co wyciśniesz serki znów wchłaniają. Umieszczenie w ciepłej (prawie gorącej) wodzie ma na celu uplastycznienie kawałka sera, który potem już nad garnkiem wyciskamy nadając mu jednocześnie pożądany kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 30 Listopada 2007 Czy ten durszlak nadaje się do odciskania serwatki?Jak widać nie używałam szmatki. Jeżeli skrzep jest dojrzały można spokojnie wybrać go łyżką cedzakową na durszlak. Następnie odchylam durszlak na boki i delikatnie przewracam całość skrzepu. jest to wstępne odcedzenie serwatki i skrzep już uzyskuje wstępną zwartość. Potem decyduję, ile wyjdzie serków i odcinam proporcjonalną ilość całości (na oko), wkładam do ciepłej wody. Nie używam do tego celu serwatki, tylko wodę. Taka całość dobrze sie formuje. Czy zanurza się w wodzie i po nagrzaniu wyjmuje się i dopiero ugniataWlaśnie tak. Na dwóch kolejnych zdjęciach widać właśnie ugniatanie na zewnatrz, na trzecim z wykorzystaniem patyczka w celu lepszego odcisnięcia serwatki ze środka. Odciskam dobrze serki i dość długo okapuję, bo lepiej trzymają formę i nie płyną. Serki robię dla siebie, więc na wydajności mi nie zależy. W czasie wygniatania, w razie potrzeby wkładam ponownie na chwile serki do gorącej wody. Ale one zwykle są juz wystarczajaco elastyczne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 30 Listopada 2007 to co wyciśniesz serki znów wchłaniają.Pedro ma rację. Przy ostatniej produkcji, ze wzgledu na tę niepewną podpuszczkę, sprawdzałam proces dość dokładnie. Otóż odciśnięte serki, po wymoczeniu w solance przez ok. 12h zyskały na wadze az 30% !!! . Pisał o tym już kiedyś BonAir. Oczywiście ten przyrost redukuje się w procesie okapywania ale świadczy to o chłonności serków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 30 Listopada 2007 I tu był pies pogrzebany ja wyciskałem w gorącej wodzie dla tego nie mogłem wycisną serwatki która zostawała w serku na drugi dzień robiło się to wszystko śliskie w przekroju plamiaste nie jak oscypek.Ale teraz we wtorek dzień targowy jadę na targ kupuję mleko i ponawiam próby,chyba złapałem nowy wiatr w żagle,bo już byłem zrezygnowanyPzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 30 Listopada 2007 Ale jak napisała EAnna, podpuszczka była słabsza - w połączeniu z wyciskaniem w wodzie mogło dawać taki efekt.Przyznam że ja rozpoczynam formowanie już w serwatce (w serwatce nie wodzie, gdyż uważam że smak jest lepszy) - ale tylko wstępne zlepienie, dalsze odciskanie już na powierzchni Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 30 Listopada 2007 EAnna ile w twoim procesie trwało ociekanie w durszlaku zanim zaczęłaś formować oscypki ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurekmyken Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 30 Listopada 2007 witam wszystkich. Jestem nowicjuszem który bacznie przygląda się Waszym poczynanion, oraz sam staram się trochę eksperymentować.Zdobyłem sie na odwagę i chciałem zadac pytanie związene z wyrobem oscypka. Do wyroby używam mleka od gospodarza , oczywiście z udziałęm podpuszki. Kilka razy wykonałem ten serek wydaje mi się że z wynikiem dobrym (smakował tym którzy próbowali), ale moje pytanie jest związane z tym dlaczego mleko po dodaniu podpuszczki nie zcieło sie tak jak zwykle to znaczy skrzep nie był zwięzły był raczejgrudkowaty i nie dało sie nic z tego zrobić. Ponadto zaobserwowałem po podgrzniu mleka że na powierzchni tworzył się tzw. korzuch(mleko ogrzałem do temp ponadd 50 st, C, i dodałem ponad pół łyżeczki podpuszczki na 30 litrów mleka). Drudie pytanieto ile powinno wyjść sera z 30 litrów mleka bo mi za każdym razem wychodzi inaczej. Co ja robię nie tak , proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 30 Listopada 2007 Podpuszczka jest enzymem, każdy enzym ma inne optimum temperaturowe wydaje mi się że temperaturą 50stopni zabiłeś enzymwydajność serka to ok 10% Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurekmyken Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 30 Listopada 2007 przepis jakm staram sie naśladować to przepis od A do Z by Tier tylko od pierwszego mojego wykonania mleko nie ścina się tak jak na zdjęciach u Tiera. Jeśli jest taka możliwość to proszę o wskazówki jakie powinno być mleko (czy mleko musi zawierać śmietanę )czy na przykład rozcięczanie wodą mleka jakoś mozna rozpoznać no i oczywiście czy taki proces( stosowany niestety często ) ma jakiś wpływ na krzepnięcie mleka.Prosze o jakieś rady. Pozdrawiam : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurekmyken Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 30 Listopada 2007 Abratek czyli mam rozumieć że z 30 lirtrów mleka powiniem otrzymać ok 3 kg sera? jeśli tak to takie proporcje miałem, a jaka temperatura była by najbardziej optymalna do tego wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 30 Listopada 2007 Nie pamiętam by Tier pisał o 50stopniach przed dodaniem podpuszczki - taka temperatura (nawet wyżej) jest dla formowania serkadla samego krzepnięcia nie ma znaczenia ilość śmietany - jednak nie może to być mleko oszukiwane wodąco do sposobów na rozpoznanie mleka tom nie specjalista, ale można poznać po sposobie ściekania np. po ściance butli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurekmyken Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 30 Listopada 2007 Abratek czy możesz coż więcej napisać na temat ściekania po ściance butli jest to inetersujące Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 30 Listopada 2007 Cóż, napisałem żem nie specjalista :blush: tak tylko słyszałem, zresztą podejrzewam że niewielkie ilości wody nie zmienią postrzegania "spływu" a możliwości krzepnięcia spadną Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 30 Listopada 2007 wydaje mi się że temperaturą 50stopni zabiłeś enzym potwierdzam! - temperatura mleka 35-38 oC ( EAnna o tym pisała) - mleko tłuste ( od krowy - niektórzy piszą że od chłopa ) :tongue: - podpuszczka z pewnego źródła - opanowanie wyciskania i formowania = SUKCES P.S. 50 oC potrzebne jest do ostatecznego uformowania serków. EAnna ! mądrze nadaję ? :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 30 Listopada 2007 ...i dodałem ponad pół łyżeczki podpuszczki na 30 litrów mleka Ja tez specem nie jestem, ale z opisu wnoszę że nie rozpuszczałeś podpuszczki w wodzie, może to to? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 30 Listopada 2007 ile w twoim procesie trwało ociekanie w durszlaku zanim zaczęłaś formować oscypki ?To nie trwało zbyt długo. Pomagałam temu procesowi przez "przetaczanie" skrzepu raz w jedną, raz w druga strone oraz lekkie rozchylanie, aby serwatka mogła wyciec ze środka. . W każdym razie nie odchodziłam od stołu. Przy większych ilościach mleka należy to robić porcjami i starać sie nie rozbijać skrzepu. (mleko ogrzałem do temp ponadd 50 st, C, i dodałem ponad pół łyżeczki podpuszczki na 30 litrów mlekaabratek napisał/a: wydaje mi się że temperaturą 50stopni zabiłeś enzym potwierdzam! Witaj Jurekmyken Aby uzyskać prawidłowy skrzep z mleka krowiego a nastepnie serek należy: 1. Rozpuścić podpuszczkę w zimnej wodzie i odstawic na ok. 15 min. 2. Podgrzać mleko do temperatury ok.35 st.C i dodawać roztwór podpuszczki ciągle mieszając. 3. Mieszać jeszcze następną minutę i odstawic w spokoju na ok 1h. 4. Sprawdzić, czy skrzep jest dojrzały, to znaczy, czy po nacieciu nożem szybko wypełnia sie serwatką. Jeżeli nie, odczekac dalsze 0,5h. 5. Dojrzały skrzep pokroić na kostki ok. 1,5cmx1,5cm. Po pewnym czasie zacznie intensywnie wydzielać sie serwatka i skrzep opada na dno. 6. Najlepiej łyżką cedzkową lub mniejszym sitem wybierać porcje skrzepu na durszlak i wstępnie odcisnąć. 7. Dopiero taki półprodukt ogrzewamy w wodzie (lub serwatce - są różne szkoły) ogrzanej do 55 st. C. i ostatecznie wyciskamy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam EAnna . Jesteś bardzo dobrą nauczycielką jeżeli chodzi o moją osobę . Bardzo łatwo do mnie docierają Twoje tłumaczenia i opisy produkcji oscypka . Właśnie tym mnie tak zmobilizowałaś że jeszcze w grudniu zrobię moją pierwszą próbę . Mam dwa rodzaje podpuszczki , w płynie i w proszku . Według Twojej wiedzy jako początkujący w tej dziedzinie którą z tych podpuszczek mam zastosować? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/10/#findComment-23899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.