Bahus Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2008 Pasztet alzacki 130 g suszonych śliwek bez pestek, 11 łyżek madery, 200 g wątróbki cielęcej, 300 g wędzonej polędwicy, 75 g słoniny, 3 kromki chleba tostowego, 100 g śmietanki kremowej, 1 łyżeczka tymianku, 1 płaska łyżka majeranku, 2 jajka, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju, 4 łyżeczki żelatyny, 150 ml bulionu mięsnego, 4 łyżki sosu sojowego Śliwki pokroić w ćwiartki i moczyć ok. 30 minut w 6 łyżkach madery. Wątróbkę, polędwicę i słoninę pokroić w kostkę i zemleć. Chleb testowy pokroić, namoczyć w śmietanie i wsypać zioła. Całość połączyć ze zmielonym mięsem i porcjami miksować. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Do brytfanny wlać 2 l wody. Do masy mięsnej dodać śliwki i jajka, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do kamionkowego naczynia. Pokrywkę posmarować olejem, przykryć naczynie i wstawić je do brytfanny z wodą. Pasztet piec w cieplej kąpieli 60 minut. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym bulionie. Dodać 5 łyżek madery i sos sojowy, polać pasztet. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2008 Mniam...jaki smaczny ten przepis :tongue: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2008 Mniam...jaki smaczny ten przepis :tongue: Zrób a zobaczysz jaki pyszny Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2008 Witam. Masę przełożyć do kamionkowego naczynia. Pokrywkę posmarować olejem, przykryć naczynie i wstawić je do brytfanny z wodą. Napisz coś o tym naczyniu kamionkowym.Ja, np.mam takie o średnicy 10cm, ale chyba nie o takie chodzi bo u dołu pasztet a u góry zbyt gruba warstwa "galaretki".A może tak ma być :question: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2008 Bahus a może jakieś zdjęcia masz z produkcji tego pasztetu? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2008 To taki chyba restauracyjny przepis? Mało mi się z domowym jadłem kojarzy,ale oczywiście ślinka kapie .. :lol: chyba się pokuszę przy jakiejs szczególnej okazji.Wyobraźnia mi go pokazuje jako wyborne danie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2008 To taki chyba restauracyjny przepis? Mało mi się z domowym jadłem kojarzy,ale oczywiście ślinka kapie .. :lol: chyba się pokuszę przy jakiejs szczególnej okazji.Wyobraźnia mi go pokazuje jako wyborne danie. Masz rację to "restauracyjny" przepis. :smile: Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2008 Witam. Napisz coś o tym naczyniu kamionkowym.Ja, np.mam takie o średnicy 10cm, ale chyba nie o takie chodzi bo u dołu pasztet a u góry zbyt gruba warstwa "galaretki".A może tak ma być :question: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Podczas gotowania na łaźni wodnej pasztet na całej objętości się "wstąpi". Po ugotowaniu należy odlać (bardzo ostrożnie) powstały sos ("sok"). Wolne miejsca pomiędzy ściankami naczynia a pasztetem wypełni galaretka. Do pasztetów używa się naczyń kamionkowych o stosunkowo cienkich ściankach w kształcie owalnym (wymiary różne w zależności od potrzeb. Ja kupiłem bardzo dawno temu we Francji...Niestety żaden się nie "ostał" :lol: Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2008 Całość połączyć ze zmielonym mięsem i porcjami miksować.jak dużo potrzeba mięsa mielonego oraz pisząc o "śmietanie" masz na myśli słodką czy kwaśną? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2008 Całość połączyć ze zmielonym mięsem i porcjami miksować.jak dużo potrzeba mięsa mielonego oraz pisząc o "śmietanie" masz na myśli słodką czy kwaśną? Ilość "mielonego" wynika z przepisu, a miksuje się porcjami ze względu na wydajność miksera. Jeśli posiadasz mikser o dużej wydajności to oczywiście nie musisz dzielić na porcje. Śmietana; najlepsza, słodka kremówka. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2008 Śmietana; najlepsza, słodka kremówka.Dobrze byłoby Bahusie poprawić w przepisie na "śmietanka" lub "śmietanka kremowa". Wtedy będzie to jednoznaczne. Określenie "śmietana" zarezerwowane jest dla śmietanki ukwaszonej, niezależnie od jej tłustości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 30 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2008 Śmietana; najlepsza, słodka kremówka.Dobrze byłoby Bahusie poprawić w przepisie na "śmietanka" lub "śmietanka kremowa". Wtedy będzie to jednoznaczne. Określenie "śmietana" zarezerwowane jest dla śmietanki ukwaszonej, niezależnie od jej tłustości. Zrobione :smile: Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.