Kamiru Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Witam, zainteresowalem sie serami i chcialbym zrobic ser w domu. Mieszkam w Japonii i nie mam dostepu do smietany, czy surowego mleka. Wszystko wysoko pasteryzowane. Moze jakbym na jakiejs farmie zapytal to ktos by mi sprzedal detalicznoe na wlasne potrzeby. Aczkolwiek chcialbym to kiedy indziej. Chcialbym sie dowiedziec czy da sie zrobic ser z Kefiru? Widzialem kiedys przepis na "ser zolty" chociaz z prawdziwym serem to to na jednej polce nie nigdy nie lezalo. Mianowicie, mozliwosc uzycia mleka uth dodanie maslanki do oddzielenia sie serwatki i pozniej takowy bialy ser gotowac z dodatkiem octu, sody i jajka do czasu az zacznie sie ciagnac, wlac do formy i czekac az zastygnie. Probowalem taki zrobic z jogurtu, kefiru aczkolwiek kiedy gotowalem takowy bialy ser nie chcial sie topic i ciagnac. Nie wiem od czego to zalezy, czy musi to byc maslanka, a moze mleko nie pasteryzowane. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc, albo dac jakas rade. Jest jakos przepis na ser nie bialy, z kefiru? Bardzo prosze o odpowiedz i przepraszam za chaotyczne pismo. POZDRAWIAM.@edit:http://bymagda.blog.pl/2014/03/21/domowy-ser-zolty/taki przepis mianowicie Edytowane 26 Października 2015 przez Kamiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2015 Ale poszukaj mleka pasteryzowanego w niskiej temp. Jak w Polsce mleko z Piątnicy - krótka data przydatności. Tylko trzymane w lodówkach w sklepie - nie na półkach.Bo ten link co podajesz to nie jest prawdziwy żółty ser. Musisz mieć mleko nie UHT, podpuszczkę, chlorek wapnia, formę.http://piatnica.com.pl/p/mleko-wiejskie-2-0--1lMożesz próbować z mleka UHT dodając chlorku wapnia ale z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego z tego raczej nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2015 Ok, dzieki za odpowiedz. A czy ktos moglby wytlumaczyv dlaczego takowy ser sie nie chcial topic i ciagnac? To wina kefiru czy mleka uth? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2015 Przepis na ser żółty znajdziesz u kol . . Bon Air,ale najpierw musisz z kefiru zrobić ser biały (twarożek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2015 Tylko, czy z Kefiru serio wyjdzie? Bo mi sie topic nie chcial? Czy mleko nisko pasteryzpwane tzn. 6 sekund w 75 stopniach C . Bedzie sie nadawalo do wyrobu sera?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2015 Ja robie ser z mleka niskopasteryzowanego sklepowego ,dodaje podpuszczke i zsiadle mleko i korycinski mi wychodzi ,gorzej z dziurkami ,zrobilam tez zolty ser i nie byl najgorszy w smaku ,napewno lepszy niz te sztuczne po 17 zl za kg. teraz jestem w trakcie robienia kolejnego ,dojzewa ,rozkroje na swieta i zobaczymy co wyjdzie Nie mam zadnego doswiadczenia w robieniu serow .robilam tez a'la oscypek ,smak byl doskonaly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2015 A czy podpuszczka jest wymagana, czy da sie ka jakos zastapic ? np octem, albo wieksza iloscia soku z cytryny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2015 Jesli ma byc zolty ser to chyba nie da rady ,z dodatkiem soku z cytryny mozesz zrobic ricotte potwarogowa.uzywajac serwatke ktora zostanie z serka,Eanna podaje jak zrobic zobacz jej post. Podpuszczke mozna kupic przez internet,nie wiem czy w Japonii mozna kupic w sklepie a moze w aptece ,u nas w kazdej aptece jest ,moze popytaj. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2015 Nie da rady. Masz kogoś w PL to niech Ci kupi na allegro za 15 zł i wyśle. Nie zepsuje się i ma długi termin przydatności. Mikrobiologiczna oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2015 KAmiru, zwykle poruszam sie dosc szybk0o po necie, jednak Japonskiego nie znam i w tym problem. Znalazlam za to informacje na forum angielskojezyczym ludzi rowniez zamieszukacych w Japoni i majacych ten sam problem co ty. Poczytaj i zo bacz, oni podaja tam ,ze podpuszczke ( renet) kupuja na amazon japan, gorzej maja z kulurami i podaja jakie mleko ze sklepu najlepiej kupic do sera. Oto link http://cheeseforum.org/forum/index.php?topic=10249.0 http://www.amazon.co.jp/s/ref=nb_sb_ss_ime_i_0_3?__mk_ja_JP=%E3%82%AB%E3%82%BF%E3%82%AB%E3%83%8A&url=search-alias%3Daps&field-keywords=%E3%83%AC%E3%83%B3%E3%83%8D%E3%83%83%E3%83%88&sprefix=%E3%82%8C%E3%82%93%E3%81%AD%2Caps%2C595 Moze to cos Tobie pomoze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2015 Ok, dziekuje bardzo za pomoc , szczegolnie tobie ANNAM.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Października 2015 KAmiru jest jeszcze sklep u mnie( Australia) i wiem, ze wysylaja za granice. Nie wiem, jakie maja ceny do was ale warto sprawdzic . Oto ten sklep:http://greenlivingaustralia.com.au/shipping-returns/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Trochę odkopie temat, zamiast podpuszczki można użyć: Soku z FIGI I KARCZOCHA. Może się komuś przyda. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez chudziak Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) zamiast podpuszczki można użyć: Soku z FIGI I KARCZOCHACzy znasz wielkość dodatku soku np na 10 litrów mleka? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Stycznia 2017 A w jakim czasie trzeba wywołać koagulacje? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Stycznia 2017 A w jakim czasie trzeba wywołać koagulacje? W ciągu 30 min. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Gdzieś czytałem sok z jednej figi na 10l /godzinę.. Ale ja bym zrobił próbę podpuszcxkową jednak i ustalil dawke. Z tego co pamietam to jakas dziewczyna wega robiła tak ser tofu. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Stycznia 2017 zamiast podpuszczki można użyć: Soku z FIGI Czy chodzi o sok z owocu, czy ten mleczny, wypływający z części zielnych rośliny? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) W jednym miejscu czytałem że sok z rośliny, drzewa, kora z drzewa. Ale widziałem gdzieś na blogu że wystarczy sok z figi. Niestety nie mam komputera bo nie jestem w domu to bym sprawdził. Będę za tydzień. Jeszcze poszukam dziś w necie. Znalazłem jeszcze rdest ptasi, przytulia prawdziwa,mleczko imbirowe, liście laurowe, czytałem o figach na stronie https://www.thecheeseweb.com ale nie mogę znaleźć gdzie tam to było. Będę szukać dalej. Niestety czesto ser po dojrzewaniu bywa gorzkawy. Także POKRZYWA ma właściwości koagulujące mleko. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.