waldek55 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2015 Mam problem z wędzonkami . Robiłem je kilka razy i za każdym razem szynki wychodzą ciemno czerwone natomiast schab jest śliczny blado różowy . Za każdym razem mięsa są o zbliżonej wadze (około 1 kg). Pekluję w 10% solance w ilości 0,4 l/ kg mięsa przez 8-10 dni , na początku jeden nastrzyk 60ml/kg. Po peklowaniu płuczę pod bieżącą wodą , wkładam do siatek i wieszam na około 16h , żeby dobrze obciekły . Temperatura peklowania 4-5 st (najcieplejsze miejsce w lodówce), a obciekanie w chłodnej spiżarni. Później solidne suszenie w wędzarni i wędzenie 55st w porywach więcej , ale nie przekraczam 65st. Parzenie w 80st około 50min/kg.Temperatura w mięsie ok.70-72st. Wszystko niby jak w podręczniku , a okazuje się , że coś robię źle . Ostatnie wędzenie przyniosło niespodziankę w postaci ładnego schabu i szynki , która była z węższego końca czerwona , a z szerszego piękna różowa . Na szynki użyłem tzw. kulki. Bardzo proszę poradźcie co robię źle. Przeglądam Forum ,daje mi dużo wiedzy , ale nie ukrywam , że nadal jestem "zielony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Na szynki użyłem tzw. kulki. Bardzo proszę poradźcie co robię źle. Przeglądam Forum ,daje mi dużo wiedzy , ale nie ukrywam , że nadal jestem "zielony". Nic nie robisz źle.Różne mięśnie mają różny kolor.Jedne są bledsze jak polędwica inne ciemniejsze jak kulka.Karkówka jest ciemniejsza od polędwicy itd.To jest normalne.Zrób szynkę z mięśnia półbłoniastego to szynka będzie bledsza od szynki z męśnia czterogłowego czyli kulki, która zalicza się do ciemnych mięśni szynki.Ta szynka jest bez kulki, ale i tak widać na przekroju różny kolor mięśni. Edytowane 7 Listopada 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2015 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Napisz proszę o jakie mięso mam pytać w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2015 Napisz proszę o jakie mięso mam pytać w sklepie. Czy tak bardzo Ci przeszkadza to, że mięso różni się kolorem?.Tak już jest. W sklepie raczej nie pytaj bo wątpię czy oni w ogóle wiedzą co sprzedają a już o poszczególnych mięśniach to zapomnij.Najbardziej popularnym mięśniem na szynkę w naszym handlu jest ta nieszczęsna kulka bo i łatwo ją kupić i nie wymaga w zasadzie żadnej wstępnej obróbki.Zrobienie takiej szynki jak Ci pokazałem wymaga trochę doświadczenia, ale wszystko przed Tobą.Na razie pozostań przy tej kulce a jak zagłębisz się w materiał na naszym forum to z czasem nauczysz się jak podzielić szynkę na poszczególne mięśnie i który wybrać do konkretnego wyrobu.Wiem, że czeka Cię wiele nauki, ale naprawdę warto, żeby jeść smaczne, zdrowe własne wędliny a nie ten badziew sprzedawany w naszych sklepach.Zawsze też możesz liczyć na naszą pomoc jak coś nie będzie dla Ciebie jasne.Polecam zacząć njaukę od Akademi Dziadka.Link poniżej.Powodzenia. http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2015 waldek55 - pokaż zdjęcia tej swojej zbyt czerwonej szynki choć pewnie jest tak jak koledzy pisali powyżej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2015 Jest tak jak pisze Arek.Taki jej urok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2015 W sklepie raczej nie pytaj bo wątpię czy oni w ogóle wiedzą co sprzedają Ale kulkę znają, Chyba jako jedyną Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2015 zrazową górną też znają, więc nie przesadzajcie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2015 To zależy gdzie ... przeważnie szynka to szynka Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.