Skocz do zawartości

Szynka parzona jak schłodzić ?


AndrzejGdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

 

Mam zamiar zrobić szynkę tzw parzoną.  Peklowana na mokro wg tabeli 7 dni.

Parzenie wiem ze przeprowadzić w wodzie o temp 70 C do max 75 C do osiągnięcia wewnątrz szynki temp 60 C - 63 C

Mam dylemat co dalej po osiągnięciu temp w środku szynki 63 C ?

Jak ją schłodzić ?

Czy zostawić w wywarze aż do całkowitego ostygnięcia tzn do uzyskania temp pokojowej ?

Czy wyciągnąć z wywaru i powiesić w kuchni do osiągnięcia temp pokojowej czyli około 20 C i potem do lodówki temp 5 C - 8 C ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ją schłodzić ?

W zimnej wodzie, potem do lodówki. 

 

 

 

wewnątrz szynki temp 60 C - 63 C

68-72 st. C

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

do osiągnięcia wewnątrz szynki temp 60 C - 63 C

 

@AndrzejGdz, skąd Ty wziąłeś te temperatury graniczne parzenia kolego ? 

 

No wyczytałem na tym forum ze jak dojdzie w środku do 63 C to po wyjęciu i tak trzeba dodać średnio około + 5 C bo tyle wzrośnie samoczynnie temp jak będzie wyjęta i się studziła.

Edytowane przez AndrzejGdz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to nie jest takie proste wyliczenie kolego zależy od tego jakiej wielkości jest szynka i jak następuje chłodzenie ... To się powinno sprawdzić przy dużych szynkach takich 3kg i w górę i wolnym chłodzeniu gdy mięso ma czas odpocząć i wyrównać temperatury, ale przy małych 1-1,5kg bezpieczniej jest pociągnąć wyżej parzenie i schłodzić pod wodą ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No wyczytałem na tym forum ze jak dojdzie w środku do 63 C to po wyjęciu i tak trzeba dodać średnio około + 5 C bo tyle wzrośnie samoczynnie temp jak będzie wyjęta i się studziła.

No i proszę.....nie mówiłem???

Zaczyna się bałagan.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to nie jest takie proste wyliczenie kolego zależy od tego jakiej wielkości jest szynka i jak następuje chłodzenie ... To się powinno sprawdzić przy dużych szynkach takich 3kg i w górę i wolnym chłodzeniu gdy mięso ma czas odpocząć i wyrównać temperatury, ale przy małych 1-1,5kg bezpieczniej jest pociągnąć wyżej parzenie i schłodzić pod wodą ;)

Teraz to już po "ptakach" co będzie to będzie.

Szynkę jak pisałem parzyłem do temp + 63 C , następnie wyjąłem i chłodziłem normalnie tak ot sobie wisiała.

Jak szynka już miała temp około 20 C wylądowała w lodowce.

 

P.s Teraz właśnie parze karkówkę temp wody około 72 C wyjmę do studzenia jak osiągnie w środku temp 68 C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz właśnie parze karkówkę temp wody około 72 C wyjmę do studzenia jak osiągnie w środku temp 68 C.

 

Podnieś temp. wody do 82º C i parz karkówkę do 74º C w środku to będzie miękka 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też mam pytanie odnosnie parzenia. mam zamiar uwiedzic troche miesa, wiem ze mi zostanie i nie zdarze tego sprzedac ani spozyc,a szkoda mi wykorzystac trociny do pelnego cyklu wedzenia, wedząc tylko kilka kilogramów, wedzone beda szynki i schaby, peklowane 8 dni i wedzone do 5 dni zimnym dymem. troche naczytalem sie tutaj o parzeniu i stad moje pytanie. czy po wedzeniu, mrozeniu, rozmrozeniu szynek wedzonych zimnym dymem przez okolo 5 dni bede musial je sparzyc? czy w szynkach czy tez schabach podczas mrozenia lub rozmrazania dochodzi do jakies reakcji ktore by wymagaly procesu parzenia? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 czy po wedzeniu, mrozeniu, rozmrozeniu szynek wedzonych zimnym dymem przez okolo 5 dni bede musial je sparzyc?

 

 

Po wędzeniu zimnym dymem nie musisz parzyć albo zamrażać, jak masz możliwość to zapakuj próżniowo ;)

Pomieszałeś różne obróbki mięsa, nie wiesz co z czym się je. Trzymaj się recept  na każdy rodzaj mięsa aż zajarzysz.

 

Powodzenia 

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

szynek wedzonych zimnym dymem przez okolo 5 dni bede musial je sparzyc?

Nawet się nie waż!

Owiń mięso bawełnianą ściereczką i umieść w pojemniku w lodówce, tam będą nabierały z dnia na dzień lepszego smaku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wędzeniu zimnym dymem nie musisz parzyć albo zamrażać, jak masz możliwość to zapakuj próżniowo

 

wiem ze nie musze parzyc miesa po wedzeniu, pytam czy ten proces jest wymagany po mrozeniu. Bo moze sie tak zdarzyc ze cos zostanie z wedzonek i bede musial je zamrozic, lub moze ktos z moich znajomcyh wezmie sobie szynke i stwierdzi ze sobie ją zamrozi;) 

 

 

 

 

Pomieszałeś różne obróbki mięsa, nie wiesz co z czym się je. Trzymaj się recept  na każdy rodzaj mięsa aż zajarzysz.

 

gdzie ja tu cos pomieszalem?

 

 

 

Owiń mięso bawełnianą ściereczką i umieść w pojemniku w lodówce, tam będą nabierały z dnia na dzień lepszego smaku.
 

 

pytałem co z mrozeniem;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiem ze nie musze parzyc miesa po wedzeniu, pytam czy ten proces jest wymagany po mrozeniu.

 

Po zamrożeniu i rozmrożeniu powinieneś  o ile chcesz go ponownie zamrozić wyrób sparzyć, albo bezpośrednio po rozmrożeniu spożyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zimnym dymem (16-21 stopni) się konserwuje wędzonki ( surowe) tak ze nie trzeba ich zamrażać jeśli są dobrze zapeklowane przechowanie ich parę miesięcy w próżni albo jak miro napisał zyskasz na smaku i nic się nie zepsuje. I dlatego nierozumień poco zamrażać.

Ale jeśli to tak jak Arkadiusz napisał.

Pozdrowienia

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pytałem co z mrozeniem;) 

Co ty się uparłeś na to mrożenie?

Takich wyrobów się nie mrozi i nie parzy......!

Jeśli są dobrze uwędzone, to sobie leżą i leżą i leżą i nic ich nie ruszy. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panie Mirku, ja na nic się nie uparłem tylko pytam z ciekawości i dla spokoju ducha żeby nie było że ktoś z moich znajomych postanowi sobie taką szynkę zamrozić a potem będą problemy,

[Dodano: 15 kwi 2017 - 12:07]

Arkadiusz dziękuję za odpowiedz. O to mi chodziło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje ty swoje....

To im powiedz, że mają nie mrozić.....w czym problem?

Jeśli sparzą, to zniszczą wyrób....no prościej już nie da się tłumaczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak masz rację, przecież nie odpowiadam normalnie....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może trochę na wprost ale postaram się Ci odpowiedzieć. Wędzenie tak samo jest to najstarszy sposób konserwacji mięska znany od zaranie dziejów ludzkości, wszak jak wiesz nie mieli lodówek no chyba, że w zlodowaceniach  :) Jeżeli dobre uwędzisz zimnym dymem to potem może leżeć do przysłowiowej us... śmierci tak jak napisał Miro, a resztę Arkadiusz. Naprawdę nie ma nic złego w tym że pytasz bo tak być powinno najpierw pytaj a potem rób i jest ok. Po to jest nasza strona coby wyjaśniać wszelakie wątpliwości wszak uczenie się na cudzych błędach nic nie kosztuje natomiast na własnych sam wiesz. Życzę samych udanych wyrobów no i niejako na czasie mokrego dyngusa. A i jeszcze jedno jak będziesz jadł własne wyroby nie zapomnij dziabnąć kielonia ot tak dla zdrowotności :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No niestety kolego zadajesz pytania które niby są dla Ciebie logiczne ale niekoniecznie są logiczne dla nas :(

Ok krótko i węzłowato mylisz dwa różne wyroby i procesy. Szynki czy polędwice przeznaczone do zimnego wedzenia / dojrzewania przeważnie peklujemy na sucho Ty zapeklowałeś na mokro ... te wedzone długo na zimno przeznaczamy przeważnie do tzw dojrzewania bo to są wyroby surowe lub pòłsurowe, taki proces to powolne odwadnianie w kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Jesli już takie zrobiłeś to niech po wedzeniu powiszą przez święta w wędzarni potem do woreczka, zapakować próżniowo i do lodowki na pół roku, będziesz zaskoczony tym co wyjdzie.

Jeśli już zamrozisz to po rozmrożeniu bezwzglednie parzysz i masz klasyczną szynkę wędzoną, parzoną tylko po co wtedy ta zabawa z zimnym wedzeniem ? ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie bądź zły. Ale odpowiadasz nie rzeczowo,

 

Ręce i nogi opadają a z nimi moja szczena....

Co tu jest nie rzeczowego?

 

 

Nawet się nie waż! Owiń mięso bawełnianą ściereczką i umieść w pojemniku w lodówce, tam będą nabierały z dnia na dzień lepszego smaku.

 

 

 

Co ty się uparłeś na to mrożenie? Takich wyrobów się nie mrozi i nie parzy......! Jeśli są dobrze uwędzone, to sobie leżą i leżą i leżą i nic ich nie ruszy.

 

 

 

 

Może trochę na wprost ale postaram się Ci odpowiedzieć. Wędzenie tak samo jest to najstarszy sposób konserwacji mięska znany od zaranie dziejów ludzkości, wszak jak wiesz nie mieli lodówek no chyba, że w zlodowaceniach   Jeżeli dobre uwędzisz zimnym dymem to potem może leżeć do przysłowiowej us... śmierci tak jak napisał Miro, a resztę Arkadiusz.

 

 

 

 

Zimnym dymem (16-21 stopni) się konserwuje wędzonki ( surowe) tak ze nie trzeba ich zamrażać jeśli są dobrze zapeklowane przechowanie ich parę miesięcy w próżni albo jak miro napisał zyskasz na smaku i nic się nie zepsuje. I dlatego nierozumień poco zamrażać. Ale jeśli to tak jak Arkadiusz napisał.

 

 

 

te wedzone długo na zimno przeznaczamy przeważnie do tzw dojrzewania bo to są wyroby surowe lub pòłsurowe, taki proces to powolne odwadnianie w kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Jesli już takie zrobiłeś to niech po wedzeniu powiszą przez święta w wędzarni potem do woreczka, zapakować próżniowo i do lodowki na pół roku, będziesz zaskoczony tym co wyjdzie.

 

Nie czytasz co się do ciebie pisze i jak małe dzeicko uparłeś się mrożenia.....  PO CO się pytam po raz kolejny?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadałem proste pytanie. Czy szynki z zimnego wędzenia można mroźić, i czy po mrożeniu trzeba je sparzyć? Bo może ktoś weźmie ode mnie szynkę kiedyś i jednak wpakuje ją do zamrażarki bo tak mu się będzie podobać. I stąd pytanie żebym miał pewność że nikt mi nie umrze. Tyle i aż tyle.

No jedno pytanie, i tylko na to pytanie chciałem znać odpowiedź, a nie czytać o sposobach przechowywania takich wyróbow, bo to już wiem ...

Nie zrozumcie mnie źle, wasza wiedzą jest dla mnie cenna ale pytałem tylko i wyłącznie o tą sprawę. A czy tak się robi czy się nie robi to już zupełnie inna kwestia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpadam.....nie ogarniam, poddaję się ....i ...Wesołych Świąt.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.