luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam wszystkich zadymiaczy. Jestem nowy na forum ale jestem też całkowitym laikiem jeśli chodzi o wędzenie. Mam już dość wędlin ze sklepów które po kilku dniach robią się śliskie i nawet pies nie chce ich jeść. Zawsze chciałem sam robić sobie wędliny dlatego buduję własną wędzarnię i będę nie raz prosił o pomoc lub doradztwo braci zadymiaczy.Dzisiaj wylałem fundament. Teraz pójdzie klinkier i tu moje pierwsze pytanie:1)Czy między pierwszą warstwą klinkieru a betonem dawać coś w postaci lepiku, papy lub czegoś innego czy zaprawa na beton i murować?2) mój tato murował wędzarkę 2 lata temu i w tym roku zauważył wydmuchaną zaprawę między cegłami w palenisku, popękał też mu beton zaraz nad paleniskiem, chciałbym uniknąć takich niespodzianek- czym może być to spowodowane i jak się przed tym ustrzec? Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez luce11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Pokaż jaką wedzernie chcesz zbudować bedzie nam łatwiej doradzać tu masz pare wędzarni do podpatrzenia http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 ) mój tato murował wędzarkę 2 lata temu i w tym roku zauważył wydmuchaną zaprawę między cegłami w palenisku, popękał też mu beton zaraz nad paleniskiem, chciałbym uniknąć takich niespodzianek- czym może być to spowodowane i jak się przed tym ustrzec? Czytaj forum i pytaj o konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Czytaj forum i pytaj o konkrety. przed budową Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 zadałem dwa konkretne pytania, myślę, że dobrze sprecyzowane.Zrobiłem rysunek poglądowy jak sobie wyobrażam moją wędzarnię https://<a href=https://zapodaj.net/960da82260fa2.png.html>Bez tytułu.png</a> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Pod komorą zrób palenisko. Do zimnego wędzenia kup dymogenerator lub "rzeźb" troszkę żaru np (np węgiel do grila ) + zrębki w miseczce , tylko jak będziesz miał wilgotne mury to trzeba wysuszyć czyli nagrzać i misterny plan zimnego wędzenia pójdzie .... .Ściany komory to chyba lepiej z drewna .To moje przemyślenia ale zrobisz jak uważasz.Pod pierwszą warstwę nie dawaj izolacji w oparciu o bitumy jeżeli już to szkło wodne do zaprawy, chociaż przy klinkierze i dedykowanej mu zaprawie moim zdaniem zbędna sprawa .Trudno powiedzieć co spowodowało u Twojego taty takie objawy .Może materiały słabej jakości , może błędy wykonawcze ( złe zbrojenie , mieszanie itp) , brak pielęgnacji betonu , a może po prostu zbyt mocno napalił jak beton jeszcze nie wysechł , Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 komora wędzarnicza będzie cała drewniana, 2 warstwy destek podłogowych 2,8cm z pióro-wpustami- drzwi komory stalowo drewniane. Zawsze myślałem że wędzarnia z kanałem dymowym jest lepsza (jestem laikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 zadałem dwa konkretne pytania, myślę, że dobrze sprecyzowane. Zrobiłem rysunek poglądowy jak sobie wyobrażam moją wędzarnię A ja uparcie odpisuję jak mucha latająca nad g.... Czytaj forum i zdobądź troszkę podstawowej wiedzy, żeby można było konkretnie rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) wędzarnia z kanałem dymowym jest lepsza Na pewno jest trudniejsza w obsłudze, ale ma swoich zwolenników . Z jednej i drugiej SiB uzyskują ładne wyroby. Ale ponieważ jest trudniejsza w obsłudze to po co komplikować sobie życie Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio510 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dawaj co masz pod ręką [Dodano: 13 kwi 2017 - 22:42] Też mam murowanke i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dyzio- o takim dymiaku jak Twój to mogę tylko pomarzyć powiem tak, tata jak i ja jest kompletnym laikiem, pomimo tego w swojej wędzarce (z kanałem dymowym długości 1m) pysznie wędzi. On nie ma pomocy w internecie, a ja tak. Jestem pojętny więc dam radę. Pytam tylko dlaczego wydmuchało mu fugę bo nie chcę popełnić tego błedu. Wg mnie powinien wyłożyć palenisko od środka zwykłą pełną cegłą. Sufit paleniska też według mnie powinien być z cegły i dopiero tak wylany beton na blat- nie wiem czy się nie mylę ale ja tak mam zamiar zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Też mam murowanke i jest ok Twoje ostatnie wędzenie i to co o jego wyniku napisałeś, świadczy jednak na niekorzyść takiego murowanego kanałowca Kolego luce11 spokojnie możesz murować na płycie fundamentowej, jak jest powyżej gruntu to płyta odda wilgoć.Twój ojciec albo pali w wędzarni jak diabeł w piekle albo ma zbyt ciasne palenisko. Temperatura robi swoje Zrobiłem coś na wzór tego co chcesz zbudować i jestem bardzo zadowolony. W Twoim projekcie wystarczyło by dać palenisko pod komorą wędzarniczą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11739-projekt-w%C4%99dzarni-z-grillem-qba-69/ Posiłkowałem się tematem kolegi Andyandy, który proponuję Ci przeczytać https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 dziękuję, w końcu trafił się ktoś kto pomoże i doradzi a nie zniechęci płyta jest wylana 10cm powyżej gruntu. Tata faktycznie ma ciasno w palenisku a jeśli pali tak jak w C.O. w domu to się dziwię że jeszcze to stoi. Dzięki za pokierowanie chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 W razie pytań pisz tutaj (będę śledził wątek ), lub na Prywatną Wiadomość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) zanim skorzystam zdjęcie płyty (1000x2200x40cm+zbrojenie) atom nie ruszy trochę za dużo żwiru ale przynajmniej na bogatohttps://zapodaj.net/ac06c29c5e11e.jpg.html ok, będę robił z pośrednim paleniskiem. Po przeczytaniu tematu Andyandy stwierdzam że miałeś rację i przepraszam bo zachowałem się jak gów..arz. Bedę zdawał relację z kolejnych prac Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez luce11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Wymiary wędzarni: 100x100 cm. Grill na kratkę 50x40 cm, z dwóch stron cegła 12 cm, zostaje 45 cm blatu roboczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luce11 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 nie martwisz się że może się wędzarka spalić? Trochę się tym martwię, drewno suche, tłuszcz, iskry z paleniska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Przy odpowiedniej wielkości otworu dymowego w stropie paleniska, deflektorze powyżej niego i ewentualnym, profilaktycznym obiciu blachą ścian komory, wystarczy tylko opalać prawidłowo W linkach, które podałem wcześniej, jest sporo odpowiedzi na pojawiające się pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Wędzarnie pala się zwykle ze względu na brak dozoru czasami wspomożony kropelkami. Pala się tak samo kanałowe, kibelki Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Pala się tak samo kanałowe, kibelki Choć tyle wspólnego mogą ze sobą mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio510 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Też mam murowanke i jest ok Twoje ostatnie wędzenie i to co o jego wyniku napisałeś, świadczy jednak na niekorzyść takiego murowanego kanałowca Kolego luce11 spokojnie możesz murować na płycie fundamentowej, jak jest powyżej gruntu to płyta odda wilgoć.Twój ojciec albo pali w wędzarni jak diabeł w piekle albo ma zbyt ciasne palenisko. Temperatura robi swoje Zrobiłem coś na wzór tego co chcesz zbudować i jestem bardzo zadowolony. W Twoim projekcie wystarczyło by dać palenisko pod komorą wędzarniczą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11739-projekt-w%C4%99dzarni-z-grillem-qba-69/ Posiłkowałem się tematem kolegi Andyandy, który proponuję Ci przeczytać https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ ejj tam Na pierwszy raz Miro mowil że wyszło *cenzura* pierwsze moje wedzenie w życiu, temp. jest jara sie zajeb-e temp da sie regulowac , ,, robiłem z czego mialem cegłe miałem na gruz wywalic i tak jeszcze mi jej zostało ;-) Pozdro. Zadymiacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) To z mojego wątku Panowie aby nie było że nie wiem o czym piszę, nie zwalajcie wszystko na wędzarnie trzeba się starać i będzie dobrze , ale na kibelku jest mniej dreptania !!!! Wędzenie - odśnieżenie wędzarni - żeby było miło padał jeszcze deszcz ze śniegiem- więc rzeźbiłem z przykryciem - osuszenie wyrównanie temperatury kiełbasy 0,5 h - wędzenie dymem 3,5 h drewno buk temperatura "na łapkę" - podpiekanie 0,5 h Wnioski : na każdej wędzarni w każdych warunkach można wędzić, tylko na jednej jest łatwiej na drugiej więcej pracy A to wyroby Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 A ja myslalam, ze u was wiosna na calego. A tutaj takie sniegi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Napisano wczoraj, 22:57 A ja myslalam Annam aż takich niema , zdjęcie jest przykładowe ze daję radę z przełomu luty/marzec 2016 Napisano 07 mar 2016 - 11:45 W zeszłym tygodniu robiłem/zadymiałem kiełbasę .......i" Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio510 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 No tak hehe dopiero Boże Narodzenie ???? ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.