gardziej Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Marca 2008 witam!Kilka dni temu udało mi się rozkręcić mojego wilka 82. Musiaem oddać "nakrętkę" wraz z środkiem ślusarzowi bo pomimo wielkich chęci nie dało rady go rozłożyć na części. Mam pytanie czy ktoś z forum ma może instrukcję jak należy składać elementy typu nóż, sitkaklin? Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mam 1 nóż i po 2 komplety sitek. Do tego 2 kuleje - 1 wąska ok 2 cm i druga taka z 3 cm. Klin jest też jakiś krótki... Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Marca 2008 Nie wiem czy warto od razu do "kupy". Może jeszcze cos z niego będzie? Poglądowo - do pomocy: Dodam, że nazwy numeryczne wilków brały się i pewnie biorą, od wielkości używanych w nich siatek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Marca 2008 gardziej, to chyba wilk wielkości 22 tuleje mogą być do zastosowania : - węższa + trzy siatki /w tym szarpak/ - szersza + dwie siatki /w tym szarpak/ pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Marca 2008 Maszyny i urządzenia do rozdrabniania mięsa Do najbardziej rozpowszechnionych maszyn rozdrabniających mięso i tłuszcze należą wilki. Wilk składa się z następujących części podstawowych: — korpusu, wykonanego z żeliwa, najczęściej łącznie z misą załadowczą, — zespołu napędowego wraz z układem sterującym, w skład których wchodzą — silnik elektryczny i przekładnie parowe lub zębate, wyłączniki, — zespołu podającego mięso — ślimakowego podajnika, wy¬konanego z żeliwa i stali, umieszczonego w gardzieli wilka, — zespołu tnącego, który składa się z noży, siatek i pierścieni regulujących, wykonanych z wysokogatunkowej stali. Działanie wilka jest bardzo proste. Mięso dostarczone do misy załadowczej trafia na podajnik ślimakowy, który podaje je poprzez gardziel do zespołów tnących. Pod ciśnieniem wywołanym przez podajnik ślimakowy mięso jest wtłaczane w otwory siatki, a noże odcinają kawałki odpowiadające wielkością otworom siatki. Noże wykonywane są najczęściej jako czteroskrzydłowe, mogą jednak występować noże trzyskrzydłowe lub, dwuskrzydłowe jednostronne albo dwustronne. Siatki stosowane do rozdrabniania na wilku posiadają zwykle okrągłe otwory o średnicy 2, 3, 5, 8, 10, 13, 16, 20, 24 mm. Poza tymi siatkami, stosuje się również do grubego rozdrabniania siatki specjalne, trzy otwór owe, tzw. szarparki, przy czym. otwory w tego typu siatce mają zaostrzoną jedną stronę. Wielkość wilków określa się średnicą siatek. Wielkości naj¬częściej spotykane w przemyśle to wilki o 130, 160, 200, 220 mm. Obok wilków w układzie tradycyjnym, mogą występować wilki specjalne. Jednym z przykładów jest wilk o skośnym ustawieniu gardzieli, który obok czynności rozdrabniania wykonać może dodatkową pracę — podanie rozdrobnionego mięsa skośnie do góry — na odległość ok. 1 - 1,5 m . Wilki takie umożliwiają zestawienie maszyn w linie lub zespoły współpracujące. W niektórych typach wilków gardziel, a nawet część korpusu, ma koszulki parowe, które pozwalają na podgrzewanie rozdrabnianego surowca. Wilki te stosowane są przede wszystkim do rozdrabniania tłuszczu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Marca 2008 witam maszyna to wilk 82 A (spomasz żary) coś takiego http://www.allegro.pl/item300870396_wilk_82_n_spomasz_zary_caly_nierdzewny_masarnia.html problem ma z założeniem szarpaka, noży i sit do gardzieli. na gardziel nakręcany jest 1 element który posiada kolejny gwint i na niego nakręca się kolejną nakrętkę w środek wchodzą noże sita itd. ale w jakiej kolejności? kiedy wkłada się klin? jakiej powinien być długości? może 2 kliny? może ma ktoś instrukcję tego urządzenia i mógłby zeskanować? chociaż tą część gdzie jest narysowane jaka jest kolejność składania tych elementów. Wiem że 1 idzie szarpak potem nóż i sito. CO z tymi tulejkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Marca 2008 nie wiem jak przegapiłem rysunek u góry... sorry i dzięki. pozostaje mi kupić nóż 1 stronny bo mam tylko 1 dwustronny. facet mi mówił ze najpierw idzie szarpak nóż i sitko. z tym że po co nóż 2 stronny skoro szarpak jest ostry tylko z 1 strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Marca 2008 facet mi mówił ze najpierw idzie szarpak nóż i sitko. z tym że po co nóż 2 stronny skoro szarpak jest ostry tylko z 1 strony?gardziej, ponieważ nóż pracuje przy szarpaku i sitku, czyli ociera o dwa sitka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Marca 2008 tak tylko na rysunku powyżej jest nóż jednostronny, sito, nóż 2 stronny sito i tuleja. U mnie wystarczy chyba szarpak nóż 2 stronny i sito i tuleja. pozostaje mi metoda prób i błędów przy wkładaniu klina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Marca 2008 Co do klina, powinien być umieszczony w gardzieli (powinien być rowek) i służy do usztywnienia siatek w gardzieli. Masz rację wystarczy szarpak, nóż, sitko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Marca 2008 Powinno być tak: nóż jednostronny -->szarpak-->nóż dwustronny -->sito--> tuleja.Nie sugeruj się rysunkiem bo jet to rysunek poglądowy a każde urządzenie ma inna zasadę działania.O ile dobrze pamiętam to w twoim wilku noże pracują ( są mocowane)na zabieraku a szarpak i sita "pracują" na nożach a blokowane przed obrotem na korpusie gardzieli .Tuleje powinny być różne w zależności od tego jaki zestaw tnący chcesz "zainstalować" Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Marca 2008 Miro, co Ty chłopie zapodajesz?Zasada pracy wilka jest jedna. Można tylko zmieniac siatki i noże. Na rysunku jest akurat takie ustawienie, ale można ich zrobić kilkanaście. I tak jest w każdym. Są pewne zasady wspólne i ogólne, których jeszcze nikt nie ruszył. No za wyjatkiem tego, że nowe kutry mają na środku siatki rurkę metalową, która do osobnego pojemnika odprowadzane sa ścięgna i błony wychwycone przez noże i siatki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Marca 2008 w poniedziałek zrobię sesję zdjęciową o ile będzie taka potrzeba i może kilka spraw się wyjaśni. Klin który był w tym sprzęcie ma bardzo małą długość ok 25mm (na pewno nie jest złamany). Patrząc na długość zestawu - sit, noże i tuleja brakuje przynajmniej 30 mm. Dlatego albo 2 kliny albo 1 długi. Pozdrawiam. No i patrząc na kłopotliwość i czas składania tego urządzenia chyba nie warto go używać żeby przekręcić 20 kg, bo szybciej zrobię to maszynką ręczną ( chodzi o wymianę sit). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Marca 2008 Maxell o co ci chodzi ? Ostatnio dorabiałem nowy komplet do wilka i było tak jak piszę. Zabierak/trzpień z kołnierzem o takim przekroju: http://img216.imageshack.us/img216/2985/zabierakxn3.jpg do tego noże o takim samym przekroju wewnętrznym i sita/szarpaki z wewnętrznym otworem w kształcie koła: http://img217.imageshack.us/img217/4909/sitoyy3.jpg które pracują na wypustach zewntęrznych noży ( dopasowane do kształtu koła noży) a blokowane są na korpusie. To niby co źle tłumaczę ? Komplet http://img119.imageshack.us/img119/7140/kompletoo3.jpg Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Marca 2008 Przeczytaj z jakich części składa się jego urządzenie i porównaj jego zasade działania z rysunkami.Poza tym, jemu własnie o poglądowy rysunek chodziło - głownie ustawienie siatek, nozy i tulejek (po złożeniu i tak mu wyjdzie, że musi to być zakotwione klinem. Nie można zmienić układu noże/siatki odwrotnie, czyli ma orientację jak powinno być. Kiedy podesle zdjęcia będzie już wszystko wiadome. To czy siatki i noże mocowane są na wypustach, klinach, czy inaczej, to już drobiazg. Jesli się rozłożyło, to i musi się złożyć. To pracowało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Marca 2008 Maxell ale ja umiem czytać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Marca 2008 Cieszę się. :wink:Gardzieju, będą zdjęcia - będzie rada, tym bardziej, że to raczej, patrząc na numerację, wilczek niż wilk.Myslę Miro, że jakoś się w tej kwestii dogadamy po analizie fotek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Marca 2008 Co mam analizować fotki jak noże i sitka do wilka W-82 ma co dzień przed oczami w firmie. :question: :question: Nie widziałem takiego rozwiązania aby sitko było przed nożem.A to że kolega ma to co ma nie znaczy że ma wszystko.Gościu który umył sprzęt złożył całość byle jak byle by było a Gardziej siś niepotrzebnie męczy. Tuleje ma różnej długości bo albo jest zestaw:1/nóż-->szarpak-->nóż-->sito tuleja długa2/nóż-->szarpak-->nóż-->sito-->nóż--->sito tuleja krótka i tyle Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Marca 2008 Coś Ty Miro taki nerwowy?Ty masz, ale On nie ma, dlatego wrzuciłem schemat o który prosił - a schemat jest na pewno dobry (wystarczy rzucić okiem na wielkości oczek siatek).Na rysunku i w opisie, nie ma wzmianki o ustawieniu siatek przed nożami, jakie sugerujesz. To by zaprzeczało logice.Nie mam zamiaru prowadzić tutaj polemiki, która do niczego nie prowadzi. Muszę dbać o zdrówko :wink: , szczególnie w takim przedwiosennym okresie. :grin:Gardzieju, ja czekam na Twoje zdjęcia. Przydadzą się może następnym zadymiaczom, którzy będą w podobnym kłopocie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Marca 2008 Nerwowy to nie jestem :grin: Muszę trochę z tobą "podrzeć koty" żeby Cię rozruszać. :grin: :mrgreen: Wracając do tematu to pisząc o różnych konstrukcjach miałem na myśli sposoby mocowania noży i sitek. Zasada działania/mielenia jest jedna dla wszystkich urządzeń. Zmylił mnie kol Bagno: Masz rację wystarczy szarpak, nóż, sitko.nie wiem co miał na myśli? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Marca 2008 Miro, Ty Kocurze. :tongue: Z tego co wiem, przy takim ustawieniu, stosując dobrze zaostrzony szarpak i wrzucając do gardzieli niezbyt duże kęsy miesa, można obyć się bez pierwszego, jednostronnego noża. Takie próby robiono i to z pozytywnym skutkiem. Coś mi sie przypomina, że przy mięsie podnosiło to nieco temperaturę mielonki, ale przy mieleniu tłuszczu zdawało egzamin. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Marca 2008 Zmylił mnie kol Bagno:Może i zmyliłem ale ja codziennie kręcę mięso w wilku W-70A (małe średnice sitek) i fabrycznie jest ustawiony układ, który wcześniej podałem. Pamiętam z czasów praktycznej nauki zawodu wilk o średnicy sitek ponad 10 cm miał układ : nóż, szarpak, nóż, sitko, tuleja i nakrętka. Nóż przed szarpakiem był dwustronnie ostrzony. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Marca 2008 Bagno To nóż jest przed sitkiem czy za sitkiem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Marca 2008 Nóż jest pomiędzy szarpakiem i sitkiem w moim sprzęcie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Marca 2008 W klasycznych dużych wilkach w przemyśle mięsnym przyjętą normą w zakładaniu zestawu tnącego była następująca kolejność nóż jednostronny (lub dwustronny) +szarpak +nóż dwustronny +siatka właściwa do 8 mm + pierścienie jeden lub dwa (zależy jaki szerokie) + nakrętka mocująca . Przy mieleniu mięs na siatkach poniżej 8mm. zestaw tnący był następujący nóż jednostronny( lub dwustronny) + szarpak +nóż dwustronny + siatka z reguły 20mm +nóż dwustronny + właściwa siatka + pierścienie + nakrętka. W nowoczesnych wilkach a jeden prototyp był na próbach wstępne rozdrobnienie następowało już w gardzieli specjalnie do tego przystosowanej i ślimaku a zestaw siatek całkiem inny nóż + siatka + pierścienie + nakrętka. Informacje te pochodzą od mojego kolegi długoletniego mistrza wędliniarza i konserwiarza Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Marca 2008 Ja mam dostęp do małego wilczka /siatki wym. zewn. takie jak w nr 22/ i zawsze pierwszy na ślimak zakłada się szarpak, a później noże dwustronne, siatki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.