gasmil Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Jak w temacie: jaki mniej więcej powinien być ubytek wagi szynki wędzonej w porównaniu do surowej? 30% to dużo? [ Dodano: Sro 08 Gru, 2010 14:46 ] Zapomniałem dodać wędznej i parzonej, robionej tradycyjnie tzn. wg przepisu Dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witaj Wszystko zależy jaką metodą wędzisz - czyli w jakiej temperaturze i w jakim czasie.30% ubytek może sugerować, że wędziłeś z pieczeniem w zakresie od 60 do 90C W ostatnim moim wędzeniu w temp. do 60C (4 godziny nie licząc osuszania) szynka straciła (razem z parzeniem) 25% masy, baleron, polędwica i boczek w granicach 20%.Środek pozostał soczysty. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistościnajlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ale jest problem nie mam wagi To Se kup ... A czym Twoi kumple ''nastrzykują'' to mięso...? Chyba ,że mówisz o ''markietowej szynce'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 odgrzeje 4letniego kotleta bo przeglądam forum i natknąłem sie na ten temat a całkiem niedawno z kumplami z roboty zgadało sie o ubytku wagi po wędzeniu i jeden sie spierał że po peklowaniu i nastrzyku mięso przybiera na wadze a po wędzeniu mało odparuje więc wychodzi na zero jak sie ma to do rzeczywistości najlepiej zważyć ale jest problem nie mam wagi Kolega ma rację i taka sytuacja zachodzi przy przemysłowym nastrzyku mięsa dodatkami chemicznymi, np. wielofosforanami, których zadaniem jest zatrzymać nastrzyk w mięsie.Poza wileofosforanami stosuje się również wiele innych dodatków.Mogą to być białka roślinne, białka zwierzęce, karageny czyli wyciągi z alg morskich, jak również różne błonniki pszenne, marchewkowe, grochowe itp. Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu. Jednak przy naszym domowym nastrzyku mięsa nie używamy wspomnianych dodatków i mięso nie przybiera na wadze.Jeśli chodzi o ubytek, to jego wielkość uzależniona jest od zastosowanej obróbki termicznej.Im wyższe temperatury i czas wędzenia, tym większe ubytki. Pozdrówka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Wielkość przyrostu wagi mięsa po nstrzyku może dochodzić nawet do 200%, czyli z 1kg mięsa otrzymujemy 3kg nastrzykniętego półproduktu. Cos nie jest OK. Na pewno mówimy o 20% a nie 200%. Nie wiem jak jest możliwe nastrykać 2l. płynu do 1kg mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Sam osobiście byłem przy próbach technologicznych i 180 % zrobili przy jednym nastrzyku.Mięso puchnie jak balon. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Wstrzykuje się zawiesinę mięsną. Holendrzy uzyskali światowy rekord otrzymując z 1 kg mięsa, 3 kg szynki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Wstrzykuje się zawiesinę mięsną. Holendrzy uzyskali światowy rekord otrzymując z 1 kg mięsa, 3 kg szynki.To najwyższa "półka" nastrzyku, czyli nastrzyk mięsa mięsem.Szkoda jedynie, że do nastrzyku używa się mięsa odkostnionego mechanicznie ...... znaczy się g.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 nastrzyk mięsa mięsem Ale jaka ładna szyneczka wychodzi Taka chudziutka, mięciutka, bez żyłek ..... i jaka dobra cena - 14,99 :D Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ja między wędzeniami kupuje szynke z wyższej pułki bo nie za 14,99 tylko za15,99 i ma aż 77% szynki w szyncea tak na poważnie to nasze wyroby mają 120% szynki w szynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 a między wędzeniami kupuje szynke z wyższej pułki bo nie za 14,99 tylko za15,99 Strasznie wysoka ta półka jajcarz z Ciebie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ja między wędzeniami kupuje szynke z wyższej pułki ...Ale te "pułki" to pod Stalingradem stały ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 zamiast pisać na poważny temat o ubytku mięsa z mięsa to my tu piep...my o dup.e Maryny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Bo to nasze forum tak ma Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Gosman odpowiedź na twoje pytanie brzmi "nijak się ma" Teraz lepiej i nie o d.... Maryni ?Poczytaj załączniki Dziadka zastanów się ile masz mięsa w mięsie na "dzień dobry" i będziesz miał odpowiedź Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu... Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Września 2014 U mnie Szynka i łopatka peklowana na mokro przez tydzień i nastrzyknięta +10% ma przed wędzeniem 120% początkowej wagi. Po uwędzeniu w gorącym dymie i parzeniu waga spada o około 40% . Czyli ,że wydajność wynosi 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekwawa Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2019 Jak to mówią, odgrzewany kotlet jest najlepszy Mi kiełbasa traci ok 40% (chycowana, jak i parzona), reszta wyrobów boczek, polędwiczki, schab, baleron 20%-30%.To normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.