Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby pakowane hermetycznie - pytanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 jackfantom

jackfantom

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 25 mar 2011 - 20:43

Dostałem dzisiaj w prezencie wyroby z małej masarni zapakowane w całości - hermetycznie.
Szynka wędzona w całości, schab wędzony, kiełbasa, kabanosy - wszystko wieprzowe.

Jak długo można przechowywać tak zapakowane wyroby?
Czy nadają się do zamrożenia?

Uprzejmie proszę o pomoc.

Pozdrawiam :)

#2 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 25 mar 2011 - 20:57

A nie ma na produktach terminów przydatności :question:

#3 jackfantom

jackfantom

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 25 mar 2011 - 20:58

Nie ma jakiejkolwiek informacji, goła folia.

#4 jackfantom

jackfantom

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 25 mar 2011 - 21:17

Wszystko wygląda tak jakby było to zrobione za pomocą wyssania powietrza, odwrotnie do osłony gazowej. Wyroby są swojskie z małej, najprawdopodobniej prywatnej masarni. Prezent był formą odwdzięczenia się za pomoc, a ja po prostu zapomniałem się spytać o szczegóły.

#5 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7866 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 mar 2011 - 21:20

Myślę że to jest opakowanie zbiorcze , tak przychodzi teraz mięso WP do naszego sklepu . Z takich opakowań jest wykładane do sprzedaży . Chyba że się mylę :sad:


Pozdrawiam

#6 jackfantom

jackfantom

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 25 mar 2011 - 21:39

Dokładnie tak, opakowanie próżniowe.

#7 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 25 mar 2011 - 21:45

Panowie jest to metoda pakowania , która się zwie vacum , czyli wyssane zostało powietrze za pomocą tzw. zamykarki próżniowej.

Maxell pisał o metodzie MAP(Modyfikowana Atmosfera Pakowania) , czyli do opakowania jest wpuszczana specjalna mieszanina gazów.

Andrzejk napisał:

Myślę że to jest opakowanie zbiorcze , tak przychodzi teraz mięso WP do naszego sklepu . Z takich opakowań jest wykładane do sprzedaży . Chyba że się mylę :sad:


No Andrzeju czy to zbiorcze , czy jednostkowe etykieta powinna być !

Pozdrawiam

#8 jackfantom

jackfantom

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 25 mar 2011 - 21:50

No dobrze, technologia, technologią, a ja problem mam dalej, co z przybliżoną datą do spożycia, uznając, że produkt jest świeży, oraz czy można mrozić?

#9 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5038 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 25 mar 2011 - 21:53

Wacum wędliny- przydatność do spożycia do 21 dni .Termin zależy od temperatury zapakowania surowca jak i warunków przechowywania . Najlepsze warunki ,to temperatury zamykania i przechowywania 4-6 st C.

#10 jackfantom

jackfantom

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 25 mar 2011 - 21:55

O na odpowiedzi DZIADKA z całą pewnością możemy polegać. Dziękuję bardzo DZIADKU.

A co z mrożeniem?

#11 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5038 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 25 mar 2011 - 22:01

Mrozić zawsze można .Podany okres przydatności do spożycia nie dotyczy wędlin drobno rozdrobnionych, tutaj przydatność 10-14 dni .

#12 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 25 mar 2011 - 22:05

Wacum wędliny- przydatność do spożycia do 21 dni .Termin zależy od temperatury zapakowania surowca jak i warunków przechowywania . Najlepsze warunki ,to temperatury zamykania i przechowywania 4-6 st C.


I jeszcze dużo innych czynników które mogą wpłynąć na skrócony , lub wydłużony termin przydatności do spożycia np:
- zawartość chemii
- rodzaj wędliny
- warunki higieniczne w których wyrób został wyprodukowany i zamknięty
i takie tam różne :wink:

No dobrze, technologia, technologią, a ja problem mam dalej, co z przybliżoną datą do spożycia, uznając, że produkt jest świeży, oraz czy można mrozić?

Najlepiej zadzwonić do darczyńcy i popytać co i jak z tym się zachować :mellow:

Przypomniałem sobie aferkę z CON........ jak ich udupila jedna ze stacji telewizyjnych na zrywaniu etykiet ze zwrotów i naklejaniu na nowo etykiet w celu ponownej sprzedaży :shock:
Pozdrawiam

#13 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5038 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 25 mar 2011 - 22:29

spec 202- pracowałem przy tym kilka lat i wiem co piszę . Najważniejsze to jest na ile barów ustawimy zamykanie Chemii i wody to było tyle że po trzech dniach przechowywania w wacum już były wycieki.,dlatego wymyślono skin i map.

#14 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 25 mar 2011 - 22:37

spec 202- pracowałem przy tym kilka lat i wiem co piszę . Chemii i wody to było tyle że po trzech dniach przechowywania w wacum już były wycieki.,dlatego wymyślono skin i map.


Dziadku przecież ja nic nie negowałem w twoich wypowiedziach i nie wiem czemu się czepiasz mojej osoby!

aaa jeszcze Pytanie ode mnie jaki jest okres przechowywania wędlin w opakowaniu vacum podrobowych i na przykład suszonych (krakowska z krakusa może być przykładem)
Pozdro)
:wink:
:tongue:

#15 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5038 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 25 mar 2011 - 22:42

Podrobowe generalnie 14 dni ale są odstępstwa na minus . Suszone generalnie 30dni ale i 60 dni też bywało .

#16 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4130 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 25 mar 2011 - 22:42

Pytanie ode mnie jaki jest okres przechowywania wędlin w opakowaniu vacum podrobowych i na przykład suszonych (krakowska z krakusa może być przykładem)


Drugie pytanie, jaki jest okres przechowywanie wyrobów domowych bez opakowań? Sam odpowiem-odpowiednio długi, by je zjeść, zanim zaczną wykazywać jakiekolwiek objawy starzenia. :cool:

#17 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 25 mar 2011 - 22:48

Podrobowe generalnie 14 dni ale są odstępstwa na minus . Suszone generalnie 30dni ale i 60 dni też bywało .


Ta odp. może być dla mnie zadowalająca , ale nie jest piszesz dwuznacznie :!:
Ja kończę polemikę w tym temacie :???:
Pozdrowienia dla wszystkich :grin:

#18 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5038 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 25 mar 2011 - 22:55

Przecież nie będę wymieniał wszystkich asortymentów i podawał terminy przydatności bo po co to komu. Podałem uśrednione i to na naszym forum powinno wystarczyć.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 ziutek

ziutek

    Użytkownik

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 162 postów
  • MiejscowośćKłobuck

Napisano 01 kwi 2011 - 22:06

Spec202
wszystkie nadwyżki, pakuję próżniowo i do zamrażarki,
a póżniej wolne rozmrażanie i jak znalazł.
Np parówki, trudno zjeść 6-7 kg w ciągu tygodnia.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych