Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

kwaśne wedliny po wedzeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#81 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5851 postów

Napisano 04 gru 2010 - 11:36

Jakie wnioski z tych dwóch wycinków można wyciagnąć


Co za dużo i za długo to nie zdrowo :grin:

#82 bodziok

bodziok

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 05 gru 2010 - 19:10

Nie wiem dlaczego już drugi raz po wędzeniu wyroby mają kwaśny smak.
Drewna używam wiśniowego, to nie jest pierwszy raz jak wędzę, ale ostatnio mi tak wychodzi, co może być tego przyczyną. A chce powiedzieć ,że wędzę w beczce metalowej.

#83 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3073 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 05 gru 2010 - 19:12

Prawdopodobnie wilgoć ...... źle osuszone ...
Napisz co jak robisz po osznurowaniu .....

#84 rysiu3474

rysiu3474

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Miejscowośćirlandia

Napisano 05 gru 2010 - 19:33

Witam wszystkich tu obecnych , czy ktos moglby mi powiedziec jaka jest roznica miedzy solanka do szynek a solanka do boczkow :question:

#85 Henio

Henio

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 2642 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 05 gru 2010 - 19:36

Niczym - możesz peklować wszystko razem.

#86 wosiu

wosiu

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1283 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 05 gru 2010 - 20:05

Nie wiem dlaczego już drugi raz po wędzeniu wyroby mają kwaśny smak.

Prawie na 100% wilgoć źle wygrzana wędzarnia może zbyt szczelnie przykryta i nie ma ruchu powietrza w komorze i tym samym odprowadzenia wilgoci.
Pzdr.Wosiu

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#87 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5037 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 05 gru 2010 - 20:55

Temat również mnie nurtuje, ale niemiałem takiej sytuacji. Rozmawiałem z kolegą na ten temat -twierdzi że przyczyn nalezy szukać w całym procesie zaczynając od surowca poprzez peklowanie gdzie juz mogą być początki tego zjawiska . Koncząc na procesie wędzenia i samych wędzarni szczególnie tych co jest w nich dużo wilgoci i prawie żadnego ruchu powietrza Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych