Plissken Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam, mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie. W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)? Z poważaniem, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Do osiągnięcia 70-72C w środku kiełbasy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Plissken, Moim zdaniem ponieważ jest to biała kiełbasa i zawiera łopatkę boczek należy parzyć około 20 minut po osiągnięciu 70 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 należy parzyć około 20 minut po osiągnięciu 70 st prima aprilis już był :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra . Nawet mistrz Bagno na filmiku tłumaczy :Parzymy od dwudziestu do pół godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam, mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie. W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)? Z poważaniem, PlisskenSam sobie już odpowiedziałeś...... Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 @MariuszB Nie mam w domu warunków do sprawnego uparzenia 15 kg białej. Zajmie mi to kilka godzin. W piecu mogę zrobić wszystko na raz, dokładnie sterując temperaturą. Czemu miał służyć Twój post? Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Miał służyć temu że sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie i tyle, a skoro masz możliwość komputerowego pomiaru owej temperatury to pytanie odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda? Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej.Tak napisał w swoim pierwszym poście Kol. Plissken więc chyba wie co pisze :wink: Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda? To zależy jaki kolejny krok zaprogramujesz. Aż tak mądry to ten komputer chyba nie jest :grin: to raz a dwa, czy to będzie parzona Będzie - przy odpowiednim ustawieniu. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Gonzo, jeszcze raz serdecznie przepraszam. :blush: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż para i jak dobrze myślę parzenie w takim piecu może trwać dłużej niż standardowo.Ciekawy jestem, skoro ma być użyta para w jakiej temperaturze będzie odbywać się parzenie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Koledzy, to wygląda tak. Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produkt. Zadaje się na komputerze temperaturę, jaką ma osiągnąć w środku. A co dalej to zależy od operatora. Można ustawić tak, że kiełbasa osiąga wewnątrz 70 i od razu piec się wyłącza. Albo np. podniesienie do 70 i utrzymywanie takiej temperatury przez 20 minut. I o to chciałem dopytać. Albo wezmę duży gar i tradycyjnie sparzę połowę, a połowę w piecu. Wędzona super dochodziła w tym piecu. Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Wszystko rozumiem, tylko jaka będzie temperatura w piekarniku podczas parzenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produktsorry kolego ale to chyba czary mary..... :rolleyes: pirometr (bo to o niego tu chyba chodzi) nie mierzy temperatury wewnątrz produktu a tylko promieniowanie cieplne jakie wysyła "obserwowany przedmiot" :rolleyes: , a więc siłą rzeczy pomiar jest że tak powiem "do dooopy" :tongue: chyba że masz na myśli sondę wbijaną Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra to przyklad czy rzeczywistosc?? i na jaki kaliber kielbasnicy??jaka poczatkowa temp kielbasy przed włozeniem do wody?? troche przesadziles z tym przykladem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Sonda jest nakierowywana, nie wbijana. Jest dokładna, bo sprawdzałem jej pomiary wewnątrz kiełbasy miernikiem wbijanym. Skoro nie ma konkretów, zostanę przy 40l garze i tradycyjnym parzeniu w wodzie. Żal byłoby, jakby biała na święta nie wyszła, zwłaszcza że tyle gąb czeka zaślinionych Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.