paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Składniki: Wołowina II kl. 1,25kg Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)Czosnek świeży – 1 g/kgPieprz czarny mielony – 1 g/kg Peklowanie 48 h Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitkuReszta na sitku 8 mm Jelita wieprzowe 32+ Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej Osuszałem godzinę w temp. 55 st. Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st. Zamiast podpieczenia na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st. Po wystudzeniu: Przepis znaleziony na blogu u beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ladna i na pewno smaczna :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy i troche brakuje składników , ale jak smakuje to jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2014 tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy i troche brakuje składników , ale jak smakuje to jest dobra To napisz proszę jakich albo zapodaj całą recepturę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Prosimy bardzo. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Stycznia 2014 tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy No to dawaj. Czekamy z niecierpliwością. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jak masz oryginalną recepturę to ją podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) W latach 60-tych a ZMs Gdańsk ta kiełbasa była robiona na zamówienie wojska .Receptura procesu produkcji podobna do k. zwyczajnej lecz posiada wzbogacony sklkad o zwiększony dodatek wp kl I. Recepturę możemy znaleźć w zamówieniach dla wojska jak również w ,,Obrót i przetwórstwo mięsne''str 50-51.Była ona smaczną kiełbasą, której trzeba było mocno pilnować by nie została zjedzona przez pracownikow. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Nie wiem gdzie mi się "schowała książka". Dziadku, możesz wrzucić skany (jeśli można o maksymalnej wielkości). Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Właśnie chciałem też zerknąć i zniknęła z rapida. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Temat był na naszym forumPoczytać jak zmieniana tą recepturęhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zamowien-wojskowych/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dziękuję. Wydaje się, że skład u mnie pełny, o tłuszczu napisałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dzięki wielkie Dziadku. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Informuje że całość dokumentacji dotyczacej kiełbasy wojskowej została przesła i jest w posiadaniu -Paweljacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Stycznia 2014 050-51.jpg Nie wiedziałem o drugim wędzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Czy możesz zamieścić całą dokumentację na forum . Receptura kiełbasy była udoskonalana. Następna receptura.Kiełbasa wojskowa specjalnaKiełbasa wieprzowo-wołowa (produkt, w którym mięso wieprzowe stanowi mniej niż 75% wsadu, ale przeważa w składzie surowcowym), wędzona, parzona, podsuszana, średnio rozdrobniona (przeważająca część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości od 5mm do 10 mm),Skład65% mięsa wieprzowego kl. II,30% mięsa wołowego kl. II5% podrobów (serca, ozory)oraz przyprawy charakterystyczne dla tego wyrobu; nie dopuszcza się stosowania preparatów białkowych i składników zwiększających wodochłonność Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zamieszczę oczywiście ale kaszankę właśnie robię. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Stycznia 2014 nie dopuszcza się stosowania preparatów białkowych i składników zwiększających wodochłonność zgadza się dlatego już w roku pańskiego 1980_go kiełbasy miały piękne zielone i siwo szare oczka Szef kuchni zapewniał, że to hit żywnościowy marki "dodatek białkowy" dodatek z ryb, chyba bo już dokładnie nie pamiętam. Jak się nie mylę, to te dodatki były gwoździem do trumny zakładów mięsnych w Gdyni. Szkoda bo mieli super wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dla Wędzarniczej Braci od Leszka Kawy kiełbasa wojskowa 1952 r..pdf Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ???? Literówka ?????? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jakiś żołnierz w 52 r. widocznie się pomylił, wcześniej jest 6% Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jest dodrze , mięso to nie sucha masa . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Stycznia 2014 taka kiełbasa została zrobiono dokładnie według tej receptury, i powiem było troche problermów smak niesamowity , ale niestety nie będzie sprzedawana gdyż kosz tej bardzo wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Stycznia 2014 taka kiełbasa została zrobiono dokładnie według tej receptury, i powiem było troche problermów smak niesamowity , ale niestety nie będzie sprzedawana gdyż kosz tej bardzo wysoki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Stycznia 2014 witamDobry przepis z użyciem mięsa wołowego,co do ceny wykonania tej kiełbaski można podnieść pułap zamieniając mięso wołowe mięsem cielęcym z łopatki,smak wynadgrodzi każdemu gorycz poniesionej ceny za mięso cielęce.słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.