Motaba Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2014 Peklowałem szyneczkę wg kalkulatora, wędziłem oraz parzyłem wszystko wg przepisów z forum. Wędlinki smaczne, dobre nie zmieniają koloru lecz mają jedną wadę są troszkę jak dla mnie za suche co robię nie tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2014 W porownaniu do sklepowych, nasze są zawsze suchsze Często spotykam się z opinią ludzi przyzwyczajonych do tanich wyrobów sklepowych: "smaczne, ale jakieś takie suche" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2014 Napisz w jakiej temperaturze wędziłeś i jak parzyłeś wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Masz za dużą temperaturę przy parzeniu.Musisz parzyć z termometrem wbitym w mięso. Edytowane 29 Marca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2014 Bracie przyzwyczaiłeś się do pięknych soczystych - marketowych .Powinieneś pokazać nam sprzęt ,którym peklowałeś , wędziłeś i parzyłeś. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2014 Motaba a do jakiej temperatury wewnątrz parzyłeś? I jaki masz termometr? Szynki część ludzi parzy do 72 ale niektórzy do 68. Jeżeli wybrałeś górną granicę i masz zły termometr to mogłeś przeparzyc. Miałem podobnie na początku dopóki nie kupiłem dobrego termometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2014 Parzę z termometrem w środku wędliny do maks 67 C i od razu wkładam do studzenia w wodzie.Wędzonki są soczyste. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motaba Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) wędziłem 1,5h do 42C, temperatura w wędzarni 70C, parzyłem od 42C do 72C, woda 80C, termometry sprawne, studziłem w temperaturze 8C (ale nie w wodzie moze to błąd) Edytowane 30 Marca 2014 przez Motaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motaba Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jedynie co mogło jeszcze mieć wpływ, to nastrzyknięte mięso.W Niedzielę robiłem pieczeń i mimo 3h pieczenia mięso było twarde.Mięso z promocji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 nie znam się na rozbiorze szynki,jeśli robiłeś z tych kawałków co na zdjęciu to będą po parzeniu bardziej suche i twarde jak inne kawałki po wiszą trzy tygodnie i robią się miękkie (bez parzenia) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 wędziłem 1,5h do 42C, temperatura w wędzarni 70C, parzyłem od 42C do 72C, woda 80C a czy przypadkiem czas wędzenie nie za krótki ? ja szynki wędzę z 5 godzin w temp ok 50*, temp. w wędzarni 70* moim zdaniem za wysoka ?? parzenie do górnej granicy(szynek) 72* też zrobiło swoje, jak studziłeś rozwieszone na powietrzu to temp. wewnątrz podniosła się jeszcze ok 1-2*. wędziłem oraz parzyłem wszystko wg przepisów z forum według których przepisów konkretnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Motaba. Mam wrażenie, że dwa razy obrabiałeś termicznie. Pokaż jaki masz termometr zamontowany w wędzarni? Może być link z allegro. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 MotabaNapisz jakie to było mięsko z własnego chowu, zakupione w dobrym sklepie, czy hipermarket. Być może nie jest to Twój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayc Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pytanko-czy szynke po wedzeniu gotujemy 15 minut a potem skrecamy temperature i czekamy na te 68 stopni czy robimy w garze 80 stopni,nie gotujemy i czekamy do 68. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 68 stopni to szynka ma miec w srodku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pytanko Poszukaj odpowiedzi tu http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowe Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pytanko-czy szynke po wedzeniu gotujemy 15 minut a potem skrecamy temperature i czekamy na te 68 stopni czy Nie gotujemy, tylko parzymy !Temperaturę wody polecam ustawić na około 75 C i czekać aż szynka dojdzie w środku do 68-72 C.Po osiągnięciu temperatury wkładamy szynkę do ciepłej wody i dolewamy co raz zimniejszej.Po ostygnięciu wyciągamy i do lodówki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Akurat szynkę sugeruję wrzucić bezpośrednio z wędzarni do wrzątku Inne tak jak pisze miro 75/80st C Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Akurat szynkę sugeruję wrzucić bezpośrednio z wędzarni do wrzątku A cemu tak ... ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A temu żeby ją momentalnie "zamknąc" powierzchniowo i żeby nie była sucha ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Pod warunkiem że ktoś wędzi szynkę na zimno.Białko ścina się już przy około 42 C Tak więc nie ma co ścinać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 WĘDZONKI - peklowanie, wędzenie i gotowanie Autor tekstu: Dziadek- wtorek, 14 listopada 2006 "Widzę, jak pięknie z wędzarni unosi się dym. Co jakiś czas, w ciągu godziny, kontroluję temperaturę, która jest stabilna i wynosi 55 st.C." dalej... "Pozostałe w wędzarni wędzonki maja już odpowiedni kolor i wędrują do gotującej się wody, o temp. ok. 100 st.C. Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą." i bądź tu mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Słuchać DZIADKA, przeciez to żadna filozofia ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Srata tata ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.