Skocz do zawartości

Suche wędliny


Motaba

Rekomendowane odpowiedzi

Masz za dużą temperaturę przy parzeniu.

Musisz parzyć z termometrem wbitym w mięso.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bracie przyzwyczaiłeś się do pięknych soczystych - marketowych .

Powinieneś pokazać nam sprzęt ,którym peklowałeś , wędziłeś i parzyłeś.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Motaba a do jakiej temperatury wewnątrz parzyłeś? I jaki masz termometr? Szynki część ludzi parzy do 72 ale niektórzy do 68. Jeżeli wybrałeś górną granicę i masz zły termometr to mogłeś przeparzyc. Miałem podobnie na początku dopóki nie kupiłem dobrego termometru.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parzę z termometrem w środku wędliny do maks 67 C i od razu wkładam do studzenia w wodzie.

Wędzonki są soczyste.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedynie co mogło jeszcze mieć wpływ, to nastrzyknięte mięso.

W Niedzielę robiłem pieczeń i mimo 3h pieczenia mięso było twarde.

Mięso z promocji.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędziłem 1,5h do 42C, temperatura w wędzarni 70C, parzyłem od 42C do 72C, woda 80C

a czy przypadkiem czas wędzenie nie za krótki ? ja szynki wędzę z 5 godzin w temp ok 50*, temp. w wędzarni 70* moim zdaniem za wysoka ?? parzenie do górnej granicy(szynek) 72* też zrobiło swoje, jak studziłeś rozwieszone na powietrzu to temp. wewnątrz podniosła się jeszcze ok 1-2*. 

 

 

wędziłem oraz parzyłem wszystko wg przepisów z forum

według których przepisów konkretnie ??  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

68 stopni to szynka ma miec w srodku 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pytanko-czy szynke po wedzeniu gotujemy 15 minut a potem skrecamy temperature i czekamy na te 68 stopni czy 

 

Nie gotujemy, tylko parzymy !

Temperaturę wody polecam ustawić na około 75 C i czekać aż szynka dojdzie w środku do 68-72 C.

Po osiągnięciu temperatury wkładamy szynkę do ciepłej wody i dolewamy co raz zimniejszej.

Po ostygnięciu wyciągamy i do lodówki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat szynkę sugeruję wrzucić bezpośrednio z wędzarni do wrzątku ;)

Inne tak jak pisze miro 75/80st C

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Akurat szynkę sugeruję wrzucić bezpośrednio z wędzarni do wrzątku

A cemu tak ... ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod warunkiem że ktoś wędzi szynkę na zimno.

Białko ścina się już przy około 42 C  :tongue:

Tak więc nie ma co ścinać.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WĘDZONKI - peklowanie, wędzenie i gotowanie

 

Autor tekstu: Dziadek- wtorek, 14 listopada 2006

 

"Widzę, jak pięknie z wędzarni unosi się dym. Co jakiś czas, w ciągu godziny, kontroluję temperaturę, która jest stabilna i wynosi 55 st.C."

 

dalej...

 

"Pozostałe w wędzarni wędzonki maja już odpowiedni kolor i wędrują do gotującej się wody, o temp. ok. 100 st.C. Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą."

 

i bądź tu mądry...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.