Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Coraz bliżej celu. 😚
  3. Wczoraj
  4. Ręcznie mieszana szynkowa. Czy dziurki to wina braku mieszarki?
  5. No nabiera wyglądu...
  6. Mała modernizacja. Nie polecam montować sterowania na stałe w daszku. Nie popełniajcie tego błędu. Oprócz tego wymieniłem grzałkę z 2kw na 2,7kw. Przy teście bez wsadu 90 stopni w 10min. Regulator daje radę, przy histerezie 0,5 stopnia i nastawię na 85 stopni, skacze od 82 do 88. Jest ok.
  7. Jak już opatentujecie to dajcie znać chętnie kupię i pochwalę się wynikami.... Ach...i zaspokoję Twą ciekawość...ja robiłem szynkową nie używając mieszałki bo jej nie miałem a do mielenia drobnego używałem Zelmerka...nie polecam efekty bywały różne dlatego zarzuciliśmy produkcję na jakiś czas
  8. Na to też znajdziemy rozwiązanie zamontujemy kamerę WiFi, dodatkowo dorobimy podajnik i po problemie😂. Tak z ciekawości zapytam kto z Was robi taką prostą kiełbasę szynkową nie używając mieszałki i wilka bo nie są te narzędzia potrzebne?
  9. Osobiście posiadam 2 mieszałki ,jeden 16 lat drugi 13,nie powiem trochę drażni to jęczenie ale to zawsze lżej niż samemu mieszać😁
  10. Mieszałem ręcznie teraz mam mieszałkę i jestem mega zadowolony. Oczywiście ręczne mieszanie większa satysfakcja ale jak mam mieszać ręcznie 60kg wolę mieszałkę. Pozdrawiam
  11. Ja używam mieszałki elektrycznej od 5 kg wzwyż z kilku powodów 😉 - bo jestem leniwy - bo mam w domu prąd - bo lubię - bo mam ciepłą wodę do mycia - bo trzeba iść z duchem czasu - bo tak mi się podoba - itp, itd Wkurza mnie tylko , że nie mogę kontrolować stopnia zmieszania przez WiFi .....wkurza mnie ,że mieszałka nie chce sama załadować zawartości do nadziewarki....... a reszta ok🙃😂
  12. Ja pozwolę podzielić się swoim doświadczeniem. Do 20 czy 30 kg to nie używam mieszałki, którą posiadam z napędem elektrycznym. Samo przygotowanie jej czyli umycie , załadowanie , wyładowanie i następnie mycie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Dysponuję maszynką 32 po zmieleniu trójki ( kleju) na sitku 4 i wyrobieniu go z czosnkiem i wodą oraz tłuszczu na piątce dodaję to do jedynki i dwójki i wstępnie ręcznie zmieszam ( 2 do 3 min) Taką mieszankę puszczam na sitko 8 i następnie mieszam ręcznie . Trwa to ok 10 do 15 min i po robocie.
  13. Dzisiaj dokonałem opłaty faktury za nasze przyszłoroczne kalendarze. Czekam tylko na informację od naszego dystrybutora (Kolegi wosia) w sprawie kosztów wysyłki i podam tutaj wszystkie dane odnośnie wpłąt.
      • 3
      • Upvote
      • Like
  14. Duet Halusia - Renia, dostały w prezencie dla oszczędności rąk. Swojskie wyroby robię od 15 lat. Początki były wiadomo jakie, człowiek uczył się i próbował , ale niewielkich ilości tylko dla siebie. Z czasem grono smakoszy na swojskie wyroby się powiększyło...czyt..Rodzina, wiec te ilości na wyroby były i są znacznie większe. Bywało tak że ręcznie wyrabiałam 30 kg mięsa...nie było to łatwe ale człowiek był młodszy i tak zwane Cardio miałam zaliczine , ale nie wspomnę o krzyżu 🙈 Od momentu kiedy zostałyśmy z Renią obdarowane mieszalką, za co bardzo dziękujemy " Mikołajowi" produkcja wedlin bardzo mi ułatwiła pracę. Oczywiście farsz na kiełbasę Wiejską czy Kabanosy to nadal używam tylko rąk. Podsumowując...z mieszałki jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie teraz inaczej...no cóż, nazwisko zobowiązuje ale latek przybywa. 😁
  15. Zapytaj rodziców którzy piszą swoim dzieciakom zwolnienia z wf-u. Albo przeleżał pół życia pod lodem a teraz go odmrozili i jest zdziwiony że się pozmieniało i poszło do przodu...
  16. Pięknie powiedziane , czytałem z uśmiechem na twarzy😁
  17. Pakiet zdrowotny dla pracowników masarni.💪😁
  18. W procesie rozdrabniania miesa na kiełbasy mozna już wykonać wstępne mieszanie. Ja tak robię co daje 50 % mniej wysiłku.
  19. Dodam tylko, abyście zwrócili uwagę na fakt, iż są osoby, które mają problemy zdrowotne, m.in. z rękoma, a chcą robić wędliny dla siebie i rodziny.
  20. Powiem tak: w swoim życiu wymieszałem rękami chyba setki ton farszu i naprawdę nie narzekam. Dla mnie to była lepsza siłownia niż niejedna sala fitness. Człowiek się porządnie zmęczył, rozruszał, a przy okazji robił coś konkretnego. Zdrowie, kondycja i satysfakcja w pakiecie. Panowie, pamiętajcie! trochę wysiłku jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Każdy oczywiście robi, jak mu wygodnie, ale prawda jest taka, że jak ktoś nie zacznie od zwykłego mieszania kiełbas rękami, to nigdy tak naprawdę nie nauczy się ich dobrze wyrabiać. To jak z jazdą na rowerze: najpierw trzeba pojeździć bez wspomagania, żeby w ogóle poczuć, o co chodzi. Ostatnio oglądałem różne mieszałki z napędem ręcznym i szczerze mówiąc 😢zastanawiam się, po co to komu. Mam wrażenie, że teraz wszyscy szukają sposobu, żeby włożyć jak najmniej wysiłku, a jednocześnie wszędzie głośno o walce z otyłością. I gdzie tu logika? Do tego dochodzi jeszcze jedno: przez takie leniwe podejście do życia wielu facetów sami sobie robią krzywdę. Jedzą ogromne ilości kalorycznego jedzenia, zero ruchu, zero pracy fizycznej… No to jak to ma wyglądać? Jak proces tuczenia ! nie dopiszę czego, każdy sobie dopowie. I to jest naprawdę smutne, bo to nie kwestia wyglądu, tylko zdrowia i samopoczucia. A wystarczyłoby czasem zakasać rękawy i trochę się poruszać !!!!chociażby przy mieszaniu farszu. Zdrowiej, taniej i z większą satysfakcją.😞
  21. Część podaje adres.

    karol.szymczak3@wp.pl

    Pozdrawiam

  22. Ostatni tydzień
  23. Duet Halusia - Renia, dostały w prezencie dla oszczędności rąk.
  24. Witam Skręciłem prosty sterownik do regulacji temperatury z Rex c100 SSR 40a termopara typ k. Problem jest w tym że jak nagrzewam wędzarnie to mój sprawdzony termometr znacznie szybciej pokazuje zmiany temperatur np jak na termometrze jest już 35 to też pokazuje 30 jak jest już 50 to rex pokazuje 42. Termopara pokazuje poprawne wartości jednak z dużym opóźnieniem w związku z czym zanim na rexie pokaże się 50 to w realu już jest 65. Dodam że jak jest stabilna temperatura to zarówno rex jak i mój termometr pokazuje taka sama temperaturę Dawałem at na rexie ale to nic nie pomaga. Poprawna temperatura pokazuje się za wolno i nie nadąża z realną Co zrobić?
  25. Karol to też. Tu mam inne zdanie ponieważ w mieszałce też zrobię strukturę taką jak chcę. Nie koniecznie trzeba doprowadzać do ekstrakcji miofibryli. Szczepan wie o czym mówię👍. Farsz kabanosowy też idzie wymieszać gorzej jest z farszem na salami ale też da radę.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.