Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Książka pisana w okresie okupacji. Bardzo ciekawe przepisy. Z uwagi na jej wyjątkowość, wrzucam na forum w stanie oryginalnym, bez dodatkowej obróbki technicznej. Plik pdf nadesłał Kolega bilu72.
  3. Następnym razem pakuj do worków zarz po dokładnym wystudzeniu i osuszeniu. (nie studź w wodzie, tylko powietrzem - np. wentylator). Teraz ważna sprawa. Aby zachować wszystkie parametry smakowo-zapachowo-estetyczne koniecznie, większe elementy, zamrażaj od razu w zamrażarce w temperaturze co najmniej - 18 st.C, lub niższej.
  4. Panowie i Panie. Od dawna miałem się zapytać o ten problem w temacie. Gdy zamrażam wędzonki, szynki polędwice czy kiełbasę, po odmrożeniu, wyroby zawierają dużo wody w sobie, Najczęściej wyroby parzę, później zimna woda i chłodzenie powietrzem i lodówka. po ok 3 dniach pakuję do worków moletowanych zgrzewam i do zamrażarki. Przed zamrożeniem wszystko jest ok, jednak po odmrożeniu ilość wody w wyrobach trochę mnie drażni. Odmrażam powoli w lodówce. Przy krojeniu cała deska mokra i smak wędliny też nie jest już ten sam, chociaż żona twierdzi że się czepiam i jest ok. Tak ma być czy popełniam jakiś błąd, Da się tego jakoś uniknąć lub zmniejszyć ilość wody?
  5. Dzisiaj
  6. Bezterminowa ??😉
  7. Bardzo chętnie poznam rezultaty tego doświadczenia, ja jako amator potrzebuje wiedzy praktyków żeby bezpiecznie nakarmić rodzinę.
  8. Dla mnie nie są kwaśne (to kwestia gustu 😚), choć uczciwie napiszę że Pudliszki trochę straciły na smaku. To nie jest to co było. Może zmienili recepturę, a może chcą więcej zarobić dając gorsze składniki. Smak jest inny. Z ciekawości kupię Madero z biedry. Dziękuję Bazylu. 😚
  9. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  10. ten madero jest całkiem fajny ale pudliszki są strasznie kwaśne , oczywiście jak dla mnie
  11. Daj namiary na literaturę...
  12. No nie widziałem jeszcze , ale się przyjrzę, może znajdę.... No tak, u mnie jeszcze jest wędzona i lekko podsuszona, trwałość bezterminowa... Dziś sparzę dwie parówki w temp 65 stopni przez 10 minut i się zobaczy w praktyce, a może i cztery, sprawdzę też trwałość.
  13. Bo w Cieszynie taką temp preferują
  14. No właśnie, dlaczego? Może jakieś wyjaśnienie dla takich amatorów jak ja.
  15. Dawid - napisz do administracji lub naszych drogich moderatorek o zmianę tytułu na - wyroby Dawida. Szybciej się uczysz niż większość tzw sprawnych.
  16. Ładny kolorek👍, nabrałeś rozmachu super. Oczywiście, że się da lecz nie jest to proste i wymaga innej wiedzy i sprzętu. Proponuję na początku zapoznaj się z działem wędlin dojrzewających.
  17. Piękne👍
  18. Wczoraj
  19. Odnosząc się do całej dyskusji na temat obróbki termicznej parówki, poruszyliśmy również inne produkty, które niekoniecznie powinny być częścią tego tematu. Skoro jednak rozmowa potoczyła się w tym kierunku, chciałbym wyjaśnić kwestię polędwicy łososiowej. W branżowych przepisach i recepturach obowiązujących do lat 90., polędwica łososiowa występowała w klasycznej formie surowej. Po latach 90., kiedy przestały obowiązywać jednolite przepisy branżowe, zaczęto produkować polędwicę łososiową w wersji wędzonej i parzonej, i w takiej właśnie formie jest dziś najczęściej spotykana w sklepach. Odniosę się również do kiełbasy polskiej surowej. W swojej klasycznej wersji była ona wędzona na zimno i dodatkowo suszona — taki sposób produkcji stanowił oryginalną, tradycyjną recepturę. Obecnie jednak kiełbasa polska jest zazwyczaj tylko krótko wędzona na zimno, bez etapu suszenia, co przekłada się na znacznie krótszy termin przydatności do spożycia — zazwyczaj wynosi on od 5 do 7 dni.
  20. Hejka idzie coraz lepiej. Kolejne udane wędzenie. Schab, szynka, boczek i karczek. I pierwszy raz po kawałku na próbę parzone. Wędzone buk-olcha i potem śliwa. Sery koniecznie wjadą jestem smakoszem i uwielbiam. Jeszcze marzy mi się jak będzie się dało w domowych warunkach zrobić wędlinę dojrzewająca.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.