Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?
Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
arkadiuszu nie masz racji - jest ewentualnie . Nie wiem jak jest w "twoim" kole a właściwie raczej wiem ,że pewnie leży w obszarze wyznaczonym przez władze weterynaryjne z powodu wystąpienia lub ryzyka choroby u świń i dzików i charakteryzuje się różnymi restrykcjami ale w "moim" kole w obszarze uznanym za wolnym od ASF nie ma restrykcji i dlatego napisałam ewentualnie i tyle w temacie .
-
Izolacja wędzarni - wątek ogólny
slawoly odpowiedział(a) na Tedi19791 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Witam wszystkich serdecznie w tym przedświątecznym okresie mam jedno pytanko. Czy można by było zastosować matę termoizolacyjną jak niżej między dwie deski z dylatacją. Pozdrawiam życząc spokojnych świąt Bożego Narodzenia. https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-izolacja-alufox-folia-termoizolacyjna-10-m2-mata-1-2-m-x-5-mm-9867405696?reco_id=6e99bb9d-c536-11f0-99ed-d2456db9e043&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017- 190 odpowiedzi
-
-
Dołączył do społeczności: Alicia90
- Dzisiaj
-
Dziękuję @Maxell'owi za wspaniałe życzenia i podpisuję się pod ich treścią dodając: abyśmy Święta Bożego Narodzenia i nowy Rok 2026 przeżyli w zdrowiu zaś w naszej Ojczyźnie panował pokój.
-
Tak niewiele nam potrzeba, By przytulić się do Nieba… Zdrowia, szczęścia, Bliskich blisko i Miłości ponad wszystko… Wyjątkowych Świąt Bożego Narodzenia!🎄
-
Wszystkiego dobrego na święta i udanych wyrobów. I niech grupa się rozwija. Wesołych świąt 😀
-
Jak na Ciebie przystało wygląda jak zwykle przepysznie 😁
-
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia dla całej Wędzarniczej Braci
-
Zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia przeżytych z najbliższymi. Na 2026 rok życzę zdrowia i szczęścia.
-
Na Święta troszkę sałatki do skośnookiego,pieczeń górnika w foremce jelicie oraz kilka delegacyjnych puszek z tego samego wsadu,oraz swojska z szarym oczkiem i galaretką (tak nie akceptowalna tym forum )kupiona u lokalnego wytórcy.
-
Ładna wędzarnia , smakowite wyroby 👌 czyli pełnia szczęścia.... gratuluję
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Teraz jesteś dużo mądrzejszy i jest szansa że nie powielisz tego błędu
-
Dołączył do społeczności: Szaos
-
Muski obserwuje zawartość Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
-
I tak trzymaj
-
Co na to Arek ?
-
EAnna obserwuje zawartość Życzenia świąteczne i noworoczne 2025/2026
-
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
-
Brawo dla Ciebie. 😚 Jeszcze parę razy puścisz dymek i nie będzie taka czyściutka. 😜
-
Super i apetycznie wyglądają.
-
Kiełbasa wiejska i inne wyroby EL GREGORA
EL GREGOR odpowiedział(a) na EL GREGOR temat w Moje wyroby
-
-
Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
Robert2008k odpowiedział(a) na Robert2008k temat w Kiełbasy grube
I wszystko się wyjasniło... Zrobiłem powtórkę, tym razem na frankfuterkach. Na opisaną wyżej wielkość wędzarni dałem bezpiecznie 4 kg (ok. 15-16 m jelit 20 mm). Wiadomo, osadzanie, suszenie prawie godzinę 30 C- skakało do 35 C. Temperatura wędzenia ustawiona na max 40 ale skakało do 45 C, lekki dymek (poszło mi 4 razy mniej zrębek niż kilka dni temu). Czas 3 godziny choć planowałem 2. Co pół godziny obracałem, zmieniałem kolejność i odcinałem 1 sztukę do sparzenia i kontroli. Po godzinie smak jeszcze przypominał białą (kolorem również) ale potem było już tylko lepiej a z jelitem nie działo się nic niepokojącego. Finalnie kolor OK, smak rewelacja 🙂 Nigdzie nie było miejsca mniej uwędzonego, wszystko równomiernie. Na zdjęciu: luzem przed parzeniem, w garnku po parzeniu. łamie się idealnie, fajnie "pęka". Myślę że następnym razem może jeszcze z pół godziny potrzymam w wędzarni bo po parzeniu lekko zjaśniały. Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologię. Za młody zadymiacz jestem żeby robić to "na oko". Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Zdrowych, Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt 🙂 -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Dawidk1 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
No super wyroby. Do tego samemu zrobiona wędzarnia brawo 😀
