Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. Jak zaczynam pierniczyć to Jola wygania mnie na spacer 😉 🙂 A wyroby wyglądają obłędnie, i zapewne również obłędnie smakują 😋
  3. Normalnie jak.... mumie 😁 Podziel się walorami smakowymi jak już skosztujesz 😋
  4. Rechabilitacja musi być bo mięśnie się pokurczyły 😆 Wyglada obłędnie 😋
  5. Wygląda jak suvenir z podróży do Egiptu...
  6. Mała czteromiesięczna karkówka😋. Utrata masy 40%.
  7. Kozę po ponad roku wyprowadziłem na kilkudniowy spacer😀.
  8. Wędzona ligawa wołowa parzona do 68 st.C 😋😋
  9. Jeszcze wskazówka do sernika z musem pierniczkowym, moja skleroza się odezwała . Z przyprawami typu: przyprawa korzenna do piernika, imbir, cynamon uważajcie. Moc przypraw u różnych producentów jest różna. Wsypcie do śmietany tak po ok. 1/2 miary przewidzianej do ciasta i spróbujcie na smak. Jak coś dosypujecie tak by na smak Wam odpowiadało. Przyprawy do masy jak dodatkowo dosypujecie, to nie w jedno miejsce tylko rozsypujecie to po wierzchu i delikatnie mieszacie jak jest już śmietana z czekoladą wymieszana. Ps. Ja zawsze żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody. W wodzie widzę czy jest całkowicie rozpuszczona. Do takiej mikstury dodaję łyżeczkę ubitej śmietany i szybko mieszam, by kluski się nie zrobiły. W taki sposób do żelatyny dodaję jeszcze dwie łyżeczki śmietany (po jednej) i szybko mieszam. Jak żelatyna jest zahartowana to wlewam ją powoli do śmietany, wąskim strumieniem przy "drapciach" miksera (są po środku miski) włączonego na szybkie obroty.
  10. Bardzo dobrej jakości, super skalibrowane i mego długie odcinki 8-10m . Osobiście zamawiam paczki 90m , lepiej wychodzi finansowo
  11. Jak mocna, czyli ilu procentowa ma być ta solanka??
  12. Ja żadnej wody nie usuwam a wręcz odwrotnie. Trzymam od lat wszystkie jelita w bardzo mocnej solance i nie narzekam a wręcz jestem fanem tego sposobu bo tak w zasadzie nie musze ich moczyć godzinami. Wyjmuję płuczę pod bieżącą wodą i do roboty.
  13. Jest zawsze o krok przed Tobą, depczesz mu po ǰelicie 😉🤣.
  14. I Muski mnie wyprzedził.😚
  15. Będzie OK. Usuń z jelit tyle wody ile dasz radę i pakuj do soli.
  16. Oczywiście, zasypuję solą na tzw gęsto 😁. Jak są mokre / a zawsze pozostałe są/ to będą lezały w nasyconej solance.
  17. Nawet mimo tego że pozostało trochę wody w środku jelit po wcześniejszym moczeniu? Wiadomo że nie da rady wysuszyć całkowicie
  18. Pięknie Halusiu "pierniczyłaś". 😚 Ja swojego piernika przełożyłam powidłami śliwkowymi zmieszanymi z śliwkową nutellą Andrzeja (Bagno). Dziękuję Tobie i Andrzejowi za tak mniamuśne przepisy.😚 Oczywiście że kuszę i innych smaków szukam. Ja też takiego nie jadłam, ale jego widok mnie skusił. Tu oryginalny przepis na sernik z musem pierniczkowym: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-pierniczkowym Oczywiście że trochę pozamieniałam pod nas. - składniki powiększone pod moją dyżurną blachę (24 x 37) - składniki masy serowej, po przeliczeniu dałam 3 jaja, a nie 2,66 jaja i cukier z przelicznika zmniejszyłam o 1/4 (próba paluszka zrobiona, na nasz próg słodkości) - składniki na przełożenie, w przepisie powidła śliwkowe, u mnie śliwkowa nutella - w musie pierniczkowym z przelicznika 500g mlecznej czekolady, u mnie 300g mlecznej i 200g gorzkiej. To jeszcze wskazówki w wykonaniu: -masę serową po upieczeniu spokojnie studzimy na blacie (w temperaturze pokojowej). W komentarzach, pod przepisem ujawniła się problem "rozjeżdżania" ciasta po chłodzeniu warstwy serowej w lodówce, przed położeniem przełożenia (warstwy powideł śliwkowych). - masę musu delikatnie mieszamy, tak jak biszkopt. Nie można stracić puszystości ubitej śmietany. Sernik z musem pierniczkowym, bardzo polecam.
  19. @halusia@

    Przywitanie

    Witajcie ... Forum to kopalnie wiedzy więc dłuĝa lektura przed Wami..
  20. szrekPL

    Słodkości @mamuśki

    Na perełki się nie nabiorę, chociaż zęby jeszcze mocne...
  21. Wszystko jadalne 😁
  22. szrekPL

    Słodkości @mamuśki

    ,,Opierniczyłbym" to...
  23. Nasza Dorcia znowu kusi....takiego sernika jeszcze nie jadłam. U mnie na Święta też było kilka ciast...Ale przed Świętami sporo " pierniczylam" na kiermasz.
  24. Finarfin

    Przywitanie

    Cześć wszystkim! Trafiłem tutaj już jakiś czas temu, ale dopiero teraz postanowiłem założyć konto, w dzieciństwie jeździłem z sąsiadem na świniobicia w weekendy i od jakiegoś czasu zbiera mnie na sentymenty żeby samemu spróbować to robić (w sensie wyroby, bez świniobicia) jestem na etapie kończenia wędzarni elektrycznej, ale docelowo w ogrodzie będzie altana z grill wędzarnią, widzę że macie bogate działy z tym związane więc się zarejestrowałem. Pozdrawiam
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.