Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Dzisiaj
-
Jak zaczynam pierniczyć to Jola wygania mnie na spacer 😉 🙂 A wyroby wyglądają obłędnie, i zapewne również obłędnie smakują 😋
-
Smaki Agi i Grzewloda
MariuszB odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Normalnie jak.... mumie 😁 Podziel się walorami smakowymi jak już skosztujesz 😋 -
Dołączył do społeczności: Wezyk77Jan
-
Smaki Agi i Grzewloda
@halusia@ odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Rechabilitacja musi być bo mięśnie się pokurczyły 😆 Wyglada obłędnie 😋 -
Smaki Agi i Grzewloda
szrekPL odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Wygląda jak suvenir z podróży do Egiptu... -
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
-
Jeszcze wskazówka do sernika z musem pierniczkowym, moja skleroza się odezwała . Z przyprawami typu: przyprawa korzenna do piernika, imbir, cynamon uważajcie. Moc przypraw u różnych producentów jest różna. Wsypcie do śmietany tak po ok. 1/2 miary przewidzianej do ciasta i spróbujcie na smak. Jak coś dosypujecie tak by na smak Wam odpowiadało. Przyprawy do masy jak dodatkowo dosypujecie, to nie w jedno miejsce tylko rozsypujecie to po wierzchu i delikatnie mieszacie jak jest już śmietana z czekoladą wymieszana. Ps. Ja zawsze żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody. W wodzie widzę czy jest całkowicie rozpuszczona. Do takiej mikstury dodaję łyżeczkę ubitej śmietany i szybko mieszam, by kluski się nie zrobiły. W taki sposób do żelatyny dodaję jeszcze dwie łyżeczki śmietany (po jednej) i szybko mieszam. Jak żelatyna jest zahartowana to wlewam ją powoli do śmietany, wąskim strumieniem przy "drapciach" miksera (są po środku miski) włączonego na szybkie obroty.
-
Dołączył do społeczności: woojtekk
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Adamjj odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Bardzo dobrej jakości, super skalibrowane i mego długie odcinki 8-10m . Osobiście zamawiam paczki 90m , lepiej wychodzi finansowo -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Adamjj odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Jak mocna, czyli ilu procentowa ma być ta solanka?? -
Dołączył do społeczności: kiszkapl
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
arkadiusz odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Ja żadnej wody nie usuwam a wręcz odwrotnie. Trzymam od lat wszystkie jelita w bardzo mocnej solance i nie narzekam a wręcz jestem fanem tego sposobu bo tak w zasadzie nie musze ich moczyć godzinami. Wyjmuję płuczę pod bieżącą wodą i do roboty. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
😘 -
Dołączył do społeczności: marstaf
-
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Grzewlod odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Jest zawsze o krok przed Tobą, depczesz mu po ǰelicie 😉🤣. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
mamuśka odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
I Muski mnie wyprzedził.😚 -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
mamuśka odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Będzie OK. Usuń z jelit tyle wody ile dasz radę i pakuj do soli. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
Muski odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Oczywiście, zasypuję solą na tzw gęsto 😁. Jak są mokre / a zawsze pozostałe są/ to będą lezały w nasyconej solance. -
Gdzie polecacie zakupić jelita?
smoky91 odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Jelita, osłonki, przyprawy i dodatki
Nawet mimo tego że pozostało trochę wody w środku jelit po wcześniejszym moczeniu? Wiadomo że nie da rady wysuszyć całkowicie -
Pięknie Halusiu "pierniczyłaś". 😚 Ja swojego piernika przełożyłam powidłami śliwkowymi zmieszanymi z śliwkową nutellą Andrzeja (Bagno). Dziękuję Tobie i Andrzejowi za tak mniamuśne przepisy.😚 Oczywiście że kuszę i innych smaków szukam. Ja też takiego nie jadłam, ale jego widok mnie skusił. Tu oryginalny przepis na sernik z musem pierniczkowym: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-pierniczkowym Oczywiście że trochę pozamieniałam pod nas. - składniki powiększone pod moją dyżurną blachę (24 x 37) - składniki masy serowej, po przeliczeniu dałam 3 jaja, a nie 2,66 jaja i cukier z przelicznika zmniejszyłam o 1/4 (próba paluszka zrobiona, na nasz próg słodkości) - składniki na przełożenie, w przepisie powidła śliwkowe, u mnie śliwkowa nutella - w musie pierniczkowym z przelicznika 500g mlecznej czekolady, u mnie 300g mlecznej i 200g gorzkiej. To jeszcze wskazówki w wykonaniu: -masę serową po upieczeniu spokojnie studzimy na blacie (w temperaturze pokojowej). W komentarzach, pod przepisem ujawniła się problem "rozjeżdżania" ciasta po chłodzeniu warstwy serowej w lodówce, przed położeniem przełożenia (warstwy powideł śliwkowych). - masę musu delikatnie mieszamy, tak jak biszkopt. Nie można stracić puszystości ubitej śmietany. Sernik z musem pierniczkowym, bardzo polecam.
-
Dołączył do społeczności: PrzemekHS
-
Witajcie ... Forum to kopalnie wiedzy więc dłuĝa lektura przed Wami..
-
Dołączył do społeczności: tolekd59
-
Na perełki się nie nabiorę, chociaż zęby jeszcze mocne...
-
Wszystko jadalne 😁
-
,,Opierniczyłbym" to...
-
Nasza Dorcia znowu kusi....takiego sernika jeszcze nie jadłam. U mnie na Święta też było kilka ciast...Ale przed Świętami sporo " pierniczylam" na kiermasz.
-
Cześć wszystkim! Trafiłem tutaj już jakiś czas temu, ale dopiero teraz postanowiłem założyć konto, w dzieciństwie jeździłem z sąsiadem na świniobicia w weekendy i od jakiegoś czasu zbiera mnie na sentymenty żeby samemu spróbować to robić (w sensie wyroby, bez świniobicia) jestem na etapie kończenia wędzarni elektrycznej, ale docelowo w ogrodzie będzie altana z grill wędzarnią, widzę że macie bogate działy z tym związane więc się zarejestrowałem. Pozdrawiam
