Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Niestety ale strusie stosujemy dopiero wtedy gdy peklujemy całego kabana.
  3. Powinno być okej ale myślę że to bardziej dla Halusi bo ma 10kg szynkę więc i jajko pewnie musi większe zastosować
  4. Niech w te Święta dym z wędzarni pachnie spokojem, ogień grzeje nie tylko drewno, ale i serca. Niech szynki wychodzą soczyste, kiełbasy idealne, a każda partia będzie powodem do dumy i uśmiechu. Życzę Wam czasu bez pośpiechu, stołu pełnego własnych wyrobów, zdrowia, które pozwoli kręcić kolejne wędki dymu, i ludzi wokół, którzy docenią kunszt Waszych rąk. Niech tradycja trwa, drewno zawsze będzie suche, a smak – taki, który łączy pokolenia. Wesołych, spokojnych i aromatycznych Świąt! 🎄🔥 SZCZEPAN.
  5. Dzisiaj
  6. Nie stosowałem żadnego z nich niestety nie pomogę. Mam niedaleko hodowlę strusi jak będę przejazdem to wstąpię i zapytam czy sprzedają jajka. Co myślisz sprawdzi się?
  7. To teraz ja zaskoczę Ciebie.... co powiesz na jajko kacze? stosowałeś masz jakieś doświadczenie? może gęsie i dobre ale kacze bije je na głowę.
  8. Możesz nawet wykałaczką. Głębokość nakłucia na sięgnąć środka. Robisz kilka wkłuć.
  9. Jak nakluwa sie, na wylot czy do jakiejs glebokosci, jaka srednica igly?
  10. Nie wszyscy wiedzą, że sól się warzy(proces) a jajka myje🤣, lub waży (ciężar) a jajka indykuje 🤣.
  11. Skoro oczka nie ma to można domniemać, że wystarczy. Ja nie jestem przekonany dlatego pekluje najbardziej tradycyjną metodą na jajko znaną od "zawsze". Na forum są opisane jeszcze inne poprawne metody mokrego peklowania (Dziadka, Szczepana), które są przetestowane więc też polecam.
  12. Piękne życzenia..dziękujemy. 🫠 Niech ciepło rodzinnych serc sprawi, że każdy dzień będzie wyjątkowy i przepełniony miłością. Radosnego Bożego Narodzenia Tego życzy Halusia I Andrzej 🌲🎁🌲🎁🌲
  13. Brawo dla Karola....najważniejsze że spełnia swoje marzenia.
  14. Brawo Karol , wiedzy nigdy nie jest za wiele
  15. Dobre , bo na płasko to u mnie leży jajko wyłącznie na patelni 🤣. Obecnie wagi kuchenne są tak tanie, że nie trzeba sięgać do czasów gdzie nie było takich wag i radzono sobie na różne sposoby.
  16. Mariusz gdzieś na forum jest opisany test jak sprawdzić, że jajka są świeże. Ja stosowałem test wodny, jak jajko jest świeże to opada na dno i leży płasko.
  17. Zamierzam uwędzić szynkę 10 kg ...pomożesz?. Czy 20g/kg wystarczy i zapekluje się przez 48 godzin? Jestem początkująca, chętnie skorzystam z pomocy...widzę że masz duże doświadczenie.
  18. To zaskoczę Ciebie. Czy wiesz, że nie koniecznie jajko od kury jest najlepsze do takiego peklowania? Ja osobiście nie mam dostępu do jajek z gęsi ale są osoby co innych nie stosują. Ponoć jajko z gęsi ma najlepszą powtarzalność w słoności.
  19. Wczoraj
  20. Pewnie dostanę 'złotą łopatę' ale i tak się odniosę... Sporo osób o których wiem, że zęby zjedli na produkcji wędlin się tu udzielało a nikt nie zwrócił uwagi na peklosól, a właściwie na jej niemal homeopatyczną ilość. Autor jak widać nie do końca wie/rozumie co to jest. Dodatek (i to dość precyzyjnie określony) 1 do 1.5 łyżeczki peklosoli na pół szklanki soli, świadczy o tym że, autor traktuje peklosól jak gdyby to był czysty konserwant, a nie sól z półprocentowym dodatkiem konserwantu (nitrytu). Co tak maleńki dodatek peklosoli ma wnieść do procesu? Bo idę o zakład że, wspomniana łyżeczka peklosoli na 1 czy 1.5 kilograma mięsa nie wystarczy nawet do wybarwienia, nie mówiąc już o zabezpieczeniu bakteriologicznym...
  21. No ja akurat nie hoduje ale mam zawsze świeże...(koledzy z pracy hodują)
  22. Jak ktoś hoduje kurki i ma świeże jajka to problemu nie ma, pozostali muszą wierzyć hodowcy lub dacie na opakowaniu 😞
  23. No to mnie zaskoczyłeś...nie pomyślałem o tym, w sensie ze świeżość ma znaczenie...no ale tak czy s...iak wolałbym na sucho.
  24. Nic nie trzeba ważyć. Też kiedyś tak robiłem ale okazało się, że to nie waga i nie wielkość ma znaczenie. Głównym powodem jest świeżość jajka. Jak użyjesz świeżego to nie będziesz miał problemy z ustaleniem słoności.
  25. Też tak robiłem ale był problem z wielkością jajek, trzeba było ważyć żeby było podobnie słono ....na sucho wydaje się lepiej
  26. A coś więcej o przegryzaniu? jakieś wskazówki bo i mnie się zaczyna nudzić na mokro, po czym wnosisz że się już przegryzło?
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.