Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Pacan, widzę, że chcesz zabłysnąć w kwestiach technologicznych. Serio? Moja rada: najpierw naucz się choć trochę o tej sztuce, zanim zaczniesz bzdury wypisywać. Szkoda słów, że tak tragicznie czytasz posty. Naprawdę, czym ty w ogóle się zajmowałeś przez całe życie? -
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
karolszymczak odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Ja jako laik w produkcji. kabanosów doskonale zrozumiałem wpis Szczepana. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Szczepan , czy mięso da się "uratować " taki jest problem do rozwiązania . Sam oczekiwałem ,że napiszesz - wyrzucić lub ratować w sposób ......................... Kiedyś gdy rozpoczynałem dorosłe życie imając się różnych " fuch " pracowałem jako kwatermistrz i miałem wpadkę właśnie z mięsem , które też miało nieświeży zapach i zrobiło się oślizłe. Szefowa kuchni nie bardzo się tym przejęła - poszła do magazynu , wzięła ocet , czysty pojemnik mięso obmyła w wodzie z octem , wymieniła wodę i ponownie włożyła mięso do tego roztworu , a pojemnik umieściła w podręcznej chłodni .Zrobiła gulasz z tego mięsa , i choć minęło już prawie 50 lat od tego zdarzenia ja je pamiętam,do dziś mam poczucie porażki i gniecie mnie "sumienie " .Cieszę się ,że nie doszło do zatrucia. Nie podpowiadałem tego Ozzi-- i uważam , że mięso powinno być przeznaczone do utylizacji. Może któryś z kolegów na forum praktykował taki sposób przy pomocy octu ?może Szefowa Kuchni miała rację ? -
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Szczepan przeczytałem Twój wpis , ten wpis jest nielogiczny , musisz zmienić adiustatora .Na początku tego wpisu określasz ważność procesu osuszania , a następnie piszesz ,że można go pominąć w przypadku kabanosów , "po osuszaniu pomijając etap wędzenia ....etc. To wędzimy czy osuszamy ? i stwierdzasz ze wszystkie etapy wykonywane są jednocześnie . Gdzie rozwiązanie problemu " gorzki i ostry smak". Wyraźnie Twój adiustator nie zna się na rzemiośle tak jak Ty. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Cała ta dyskusja wydaje mi się zbędna, ponieważ wszystkie procesy zostały szczegółowo opisane w Szkole Domowego Masarstwa — nie ma potrzeby nic dodawać ani ujmować. Jeśli jednak chciałeś przeprowadzić próbę innym sposobem, należało wykonać ją na jednym kilogramie mięsa. Natomiast w kwestii sposobu peklowania — połączenie nastrzyku i solenia na sucho to już peklowanie mieszane. - Dzisiaj
-
Wszystkiego najlepszego
-
100 lat dla solenizantów🥂
-
Arkadiusz zdrówka i 100 lat🍾🥂
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Niby jakie ja wyciągnąłem wnioski, bo nie kumam. -
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Proces wędzenia został przeprowadzony nieprawidłowo, począwszy od etapu osuszania. Etap osuszania stanowi kluczowy element procesu wędzenia i warunkuje prawidłowy przebieg kolejnych faz technologicznych. Nieprawidłowe przeprowadzenie osuszania skutkuje zaburzeniem procesu wędzenia, co w konsekwencji wpływa negatywnie na jakość, barwę, smak oraz trwałość gotowego wyrobu. W przypadku produkcji kabanosów etap technologiczny może być skrócony po prawidłowo przeprowadzonym osuszaniu nie ma konieczności oddzielnego etapu wędzenia. Proces można prowadzić poprzez stopniowe podnoszenie temperatury w komorze, co umożliwia jednoczesne wędzenie i pieczenie wyrobów. Takie rozwiązanie pozwala znacząco skrócić czas obróbki termicznej, maksymalnie do około 1,5 godziny, przy zachowaniu właściwych parametrów jakościowych produktu. -
Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: Renata2000
-
Końcówka do napełniania konserw/słoików. Dziadek gdzieś to opisywał, ale znalazłem tylko zdjęcie w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/?do=findComment&comment=683570
-
-
Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
-
-
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
quadro555 odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy. -
Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
szrekPL odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz... -
Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
-
Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz. -
Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
