Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Pacan, widzę, że chcesz zabłysnąć w kwestiach technologicznych. Serio? Moja rada: najpierw naucz się choć trochę o tej sztuce, zanim zaczniesz bzdury wypisywać. Szkoda słów, że tak tragicznie czytasz posty. Naprawdę, czym ty w ogóle się zajmowałeś przez całe życie?
  3. Ja jako laik w produkcji. kabanosów doskonale zrozumiałem wpis Szczepana.
  4. Szczepan , czy mięso da się "uratować " taki jest problem do rozwiązania . Sam oczekiwałem ,że napiszesz - wyrzucić lub ratować w sposób ......................... Kiedyś gdy rozpoczynałem dorosłe życie imając się różnych " fuch " pracowałem jako kwatermistrz i miałem wpadkę właśnie z mięsem , które też miało nieświeży zapach i zrobiło się oślizłe. Szefowa kuchni nie bardzo się tym przejęła - poszła do magazynu , wzięła ocet , czysty pojemnik mięso obmyła w wodzie z octem , wymieniła wodę i ponownie włożyła mięso do tego roztworu , a pojemnik umieściła w podręcznej chłodni .Zrobiła gulasz z tego mięsa , i choć minęło już prawie 50 lat od tego zdarzenia ja je pamiętam,do dziś mam poczucie porażki i gniecie mnie "sumienie " .Cieszę się ,że nie doszło do zatrucia. Nie podpowiadałem tego Ozzi-- i uważam , że mięso powinno być przeznaczone do utylizacji. Może któryś z kolegów na forum praktykował taki sposób przy pomocy octu ?może Szefowa Kuchni miała rację ?
  5. Szczepan przeczytałem Twój wpis , ten wpis jest nielogiczny , musisz zmienić adiustatora .Na początku tego wpisu określasz ważność procesu osuszania , a następnie piszesz ,że można go pominąć w przypadku kabanosów , "po osuszaniu pomijając etap wędzenia ....etc. To wędzimy czy osuszamy ? i stwierdzasz ze wszystkie etapy wykonywane są jednocześnie . Gdzie rozwiązanie problemu " gorzki i ostry smak". Wyraźnie Twój adiustator nie zna się na rzemiośle tak jak Ty.
  6. Cała ta dyskusja wydaje mi się zbędna, ponieważ wszystkie procesy zostały szczegółowo opisane w Szkole Domowego Masarstwa — nie ma potrzeby nic dodawać ani ujmować. Jeśli jednak chciałeś przeprowadzić próbę innym sposobem, należało wykonać ją na jednym kilogramie mięsa. Natomiast w kwestii sposobu peklowania — połączenie nastrzyku i solenia na sucho to już peklowanie mieszane.
  7. Dzisiaj
  8. Wszystkiego najlepszego
  9. 100 lat dla solenizantów🥂
  10. Arkadiusz zdrówka i 100 lat🍾🥂
  11. Niby jakie ja wyciągnąłem wnioski, bo nie kumam.
  12. Proces wędzenia został przeprowadzony nieprawidłowo, począwszy od etapu osuszania. Etap osuszania stanowi kluczowy element procesu wędzenia i warunkuje prawidłowy przebieg kolejnych faz technologicznych. Nieprawidłowe przeprowadzenie osuszania skutkuje zaburzeniem procesu wędzenia, co w konsekwencji wpływa negatywnie na jakość, barwę, smak oraz trwałość gotowego wyrobu. W przypadku produkcji kabanosów etap technologiczny może być skrócony po prawidłowo przeprowadzonym osuszaniu nie ma konieczności oddzielnego etapu wędzenia. Proces można prowadzić poprzez stopniowe podnoszenie temperatury w komorze, co umożliwia jednoczesne wędzenie i pieczenie wyrobów. Takie rozwiązanie pozwala znacząco skrócić czas obróbki termicznej, maksymalnie do około 1,5 godziny, przy zachowaniu właściwych parametrów jakościowych produktu.
  13. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  14. Wczoraj
  15. mikami

    Moj Sprzet

    Końcówka do napełniania konserw/słoików. Dziadek gdzieś to opisywał, ale znalazłem tylko zdjęcie w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/?do=findComment&comment=683570
  16. bilu72

    Wariacje bila72

    Dieta kapuściana.
  17. Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
  18. bilu72

    Wariacje bila72

    Bigosik podkręcony pestem,powędrował do piekarnika
  19. bilu72

    Wariacje bila72

    Najgorsza to ,,profanacja" ale nie mogłem się powstrzymać
  20. I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie.
  21. Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie.
  22. Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.
  23. Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
  24. Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz...
  25. bilu72

    Wariacje bila72

    Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
  26. Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
  27. Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz.
  28. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.