Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Znaczy "białe mięso" jest dozwolone 😂😂 . Zdrówka 👍
-
Dziękuję, czy inne konserwy tego typu np. fasolka i temu podobne też w tym samym czasie?
-
Na stronie głównej forum w linii wyszukiwania wpisujesz klipsownica. Możesz szukać Wszędzie lub Tematy. Naciskasz lupkę Może zmylił Cię komunikat: Nie znalazłeś tego, czego szukałeś? Należy przewinąć stronę w dół aby zobaczyć wyniki. W tym wypadku: Znaleziono 926 wyników Znaleziono 926 wyników
-
Dołączył do społeczności: Tadeusz106800
-
60 min.od czasu odpowietrzenia.
-
Pewnie że jest jak mniej MŻ to i nadzieja będzie. A jak człek przy wędzarni nie miał umiaru to teraz post. Zresztą już przed świętami 😄🤣
- Dzisiaj
-
Dołączył do społeczności: Wojt1904
-
Drogi szybkowar ale fajny, jaki czas gotujesz puszki 850ml ? (bo to chyba takie)
-
Ohoho..., no chyba że jest
-
No i po chłopie😉😂. Ja w takiej sytuacji nie miałbym po co żyć no chyba, że jest nadzieja😉😂.
-
Andrzejx obserwuje zawartość Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Za to ja rozumiem wszystko i nie bedę tłumaczyć ponieważ jak to mówi mój przyjaciel, że na końcu i tak się dowiesz że jesteś gł... . Może pokusicie się o wyjaśnenie procesu, który każdy z Was poruszył w rozmowie. Bynajmniej ja tego nie zrobię. W razie pytań patrz pierwsze zdanie mojej wypowiedzi. Skutki mogą być takie same. Właśnie takie. W każdym razie wniosek jest jeden, panowanie nad procesem produkcji na każdym z etapów by osiągnąć zaplanowany wyrób. -
Dołączył do społeczności: Edmund Plewa
-
Jajeczko też było tylko zblendowane na pastę. Nie było źle. Co do wieprzowiny to wszystkie czerwone mięsa odpadają. 😄
-
-
Przepraszam wszystkich. Po raz kolejny mam problem z wyszukiwarką. Obowiązkowo za każdym razem najpierw szukam. Nie wiem jak to się dzieje, ale tego tematu też nie znalazłem. Dzięki EAnna za uporządkowanie. Pozdrawiam Tomek
-
Dołożył bym jeszcze jajko ,,smażone"na wodzie i chipsa z boczku oraz dużo zielonego szczypiorku,nie trzeba rezygnować z tego co się lubi ale napewno ograniczyć jeżeli zdrowie na to nie pozwala.Pozdrawiam
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Staszek7 odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Moje kiełbaski na ogół wyglądają tak, jak widać skórka nie jest przypieczona do farszu kiełbasy fakt że nie podpiekam tej kiełbasy w wędzarni. Na niektórych zdjęciach na forum niektórzy chwalą się że kiełbasa idealna, skórka odchodzi a od razu widać na pierwszy rzut oka że farsz w skórkę jest normalnie wpieczony. Drobne puste przestrzenie w strukturze mięsa, też o wielu rzeczach to świadczy. No ale każdy pisze co uważasz za słuszne. -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Staszek7 odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
W zasadzie to nie mam problemu z odejściem osłonki od kiełbasy, w moim hobbystycznym wytwarzaniu kiełbas. Przyczyn nie odchodzenia osłonki od kiełbasy, jest na pewno wiele jak sami tu piszecie. Ja żeby ograniczyć przenikanie wody, czy może roztworu wodnego z farszu kiełbasy do osłonki jelita i na odwrót. By nie nastąpiło sklejenie, czyli przywieranie jelita do farszu stosuje dodatek drobno zmielonej słoniny, aby przynajmniej w jakimś tam stopniu przerwać, ograniczyć ten proces. Według mnie to taka naturalna zapora, z regulowaną śluzą. -
EAnna obserwuje zawartość Ręczna klipsownica do zamykania osłonek
-
Połączyłam oba tematy i stąd pewne niezręczności w toku narracji
-
Dołączył do społeczności: AGROMAK
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Słyszeli Słyszeli i o jednym i o drugim .Przecież to dwie różne rzeczy i różne procesy i różne skutki. Jeśli miałbym skłaniać się do któregoś z nich w związku z nieodchodzeniem osłonki od farszu to będzie to adhezja tylko co to ma wspólnego z inną z wad przesuszenia batonu w trakcie za długiego osadzania i zjawisku nieściągalnej osłonki.Też nie bardzo rozumiem. -
Zobacz post #193 tego tematu,Ja używam i nie mam z nią problemu.Natomiast nie polecam tych do spinania siatek ogrodzeniowy z powodu braku regulacji zacisku.
-
Po ostatniej akcji, kiedy pod bramkowa sytuacja ostro zastukała do drzwi i zmusiła mnie zrezygnowania 99 procenta z moich ulubionych " boczusiów" na rzecz działań zdrowia. Nie tylko wędlinami człowiek żyje. 😁 Myślę że każdy z nas kto nie uważa na dietę i co je może mieć z końcem końca poważne problemy. Co nie znaczy że zrezygnuje z procederu gotowania. Są jeszcze bliscy i przyjaciele którym mogę umilić stół. Zatem tragedii nie będzie. 😁 A dziś na śniadanie wjeżdża Awokado do herbatki 😁😄
-
Tu masz temat o klipsownicach , poczytaj i tam pytaj, poco zakładać nowy wątek;
-
Dołączył do społeczności: mwx
-
Dołączył do społeczności: Rymo74
-
Dołączył do społeczności: CRASHER
-
Dołączył do społeczności: JDW
-
Swatek obserwuje zawartość Ręczna klipsownica do zamykania osłonek
-
Witam Was wszystkich serdecznie po dłuższej nieobecności 😊 Przymierzam się mianowicie do jakiejś odmiany przy wiązaniu batonów krakowskiej. Do tej pory robiłem to grubym sznurkiem bawełnianym, ale po kilkunastu batonach, cienkie paliczki miały nacięcia skóry, którymi to chętnie się interesowała sól peklowa😁 Na dodatek część z tych węzłów puszczała i trzeba się było nieco namęczyć. Widzę w sieci kilka propozycji takich ręcznych narzędzi, ale mnie jakoś nie przekonują. Może doradzić ktoś z Szanownych Koleżanek lubo też Kolegów? Pozdrawiam serdecznie Tomek
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: wiesław dąbkowski
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Grzewlod odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Jaki wpływ ma brak rozwiniętej struktury białkowej (słabsza ekstrakcja miozyny) na teksturę po obróbce cieplnej? Pany coś się tu pokiełbasiło i to mocno 🤔. Słyszeli o adhezji🤔 Słyszeli o kleju🤔. Chyba jednak się pokiełbasiło bo o dwóch różnych wadach nadajecie w procesie. Nijak się to ma a może ja czegoś nie kiełbaszę to proszę o wyjaśnienie? -
Dołączył do społeczności: anna 2205
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
SZCZEPAN odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Jaki wpływ ma brak rozwiniętej struktury białkowej (słabsza ekstrakcja miozyny) na teksturę po obróbce cieplnej?
