Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Ja nie pomogę soliłem z ręki
  3. Każdy widzę ma inne doświadczenia odnośnie wędzenia sloniny. Zadam pytanie, czy slonina z dzika to tylko na zimno? Jeszcze jedno, zasolilem 30g/kg, wystarczy?
  4. Będzie palce lizać👍 Ja na takim wędzonym smalcu smażę kotlety mielone i schabowe..... kto spróbował ten nie żałował 😁
  5. Ja słoninę zasoliłem , po kilku dniach uwędziłem a następnie pokroiłem i przetopiłem oraz zawekowałem. Dam znać co z tego wyszło.
  6. Dzisiaj
  7. Bardzo chętnie to zobaczę i sądzę na sobie jak działa... 😉
  8. Myśli się wcześniej potem rzucasz na papier. Na etapie produkcji trzeba działać innowacyjnie tworząc niepowtarzalne smaki😋.
  9. Nigdy nie wędzidłem słoniny, ale pomysł dobry. Warto spróbować przy następnym wędzeniu... mariuszRod, jak wyszła słonina? Wkleisz zdjęcia?
  10. Strach pomyśleć czym to może się zakończyć dla wyrobów 😉 😁
  11. Weź pod uwagę wartości dodane czyli tam się miesza a my z Waldkiem gdzie indziej dolewamy wody lub dodajemy kosteczkę lodu w tym samym czasie🥃. Nie muszę tłumaczyć co do czego 😋. Oczywiście my nie zabraniamy rekonwalescentom w tym czasie kiedy my oddajemy się przyjemnośći mieszać ręcznie kiełbasy. Sport to zdrowie z dyscyplin my jednak wolimy podnoszenie ciężarków 😂.
  12. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs? Juz odpowiadam Aniu. Ponieważ wkradł się błąd i wpadły przyprawy, które nie powinny tam być...idąc na łatwiznę kopiowałam cześć przepisu z innej kiełbasy. Ale już wszystko poprawiłam. 🙈 - tłuste pochodziło z dzika - przyprawy konsultowałam ze Szczepanem . Osoba do której trwfiła ta wędlina prosiła, by był wyczuwalny smak przypraw w kiełbasie stąd te ilości. Poza tym dziczyzna lubi chyba troszkę więcej przypraw. Był to moje drugie zmaganie z tego typu mięsem ( wciąż się uczę) i ten wyrób zdecydowanie ma lepszy smak.. To już opinia osoby do którego trafiła kiełbasa. - Tutaj nie odpowiem gdyż mięso dostałam w paczkach już po klasyfikacji beż szczegółów. - Mięso i tłuszcz - podgarle, po dodaniu przypraw zmieliłam na sitku fi 8. - Cukier przełamuje smak.
  13. Spokojnie to wyrób kolekcjonerski/unikat/perełka liczę się kosztami a kiedyś wartość będzie większa....
  14. Przeprasza, wkradł się błąd już poprawiłam.
  15. Coraz bliżej święta 🙂. Goni z pracami bo życie krótkie a wędzić się chce😉.
  16. Napisałem, że bez użycia maszyny do rozdrobnienia i mieszałki. Rozdrobnienie prowadzimy nożem a mieszamy ręcznie. Jedynym narzędziem jakiego używamy poza nożem to ewentualnie nadziewarka. Zrobił tak ktoś szynkową zgodnie z wytycznymi dla własnego zdrowia? Żebyś potem nie miał pretensji, że parę zeta za dużo Ci pękło na modernizację 🤫😁.
  17. W przepisie jest dwa razy pieprz 6 i 3 g/kg ,razem 9 g/kg To pomyłka czy tak ma być?
  18. Dziurki w domowej, wyrabianej szynkowej kiełbasie są naturalnym zjawiskiem. Żeby ich uniknąć, potrzebna byłaby nadziewarka z systemem odpowietrzania. Ważny jest też sposób rozdrabniania mięsa. jeśli użyjesz szarpaka do „jedynki”, dziurek będzie mniej, natomiast gdy kroisz mięso nożem, mogą pojawiać się większe pory z powodu równych, prostych ścianek kawałków mięsa. W ten sposób powstawanie dziurek da się ograniczyć, ale całkowicie ich wyeliminowanie w warunkach domowych bywa trudne.
  19. Chylę czoła
  20. Halusiu, ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs?
  21. Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 80 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle
  22. Coraz bliżej celu. 😚
  23. Wczoraj
  24. Ręcznie mieszana szynkowa. Czy dziurki to wina braku mieszarki?
  25. No nabiera wyglądu...
  26. Mała modernizacja. Nie polecam montować sterowania na stałe w daszku. Nie popełniajcie tego błędu. Oprócz tego wymieniłem grzałkę z 2kw na 2,7kw. Przy teście bez wsadu 90 stopni w 10min. Regulator daje radę, przy histerezie 0,5 stopnia i nastawię na 85 stopni, skacze od 82 do 88. Jest ok.
  27. Jak już opatentujecie to dajcie znać chętnie kupię i pochwalę się wynikami.... Ach...i zaspokoję Twą ciekawość...ja robiłem szynkową nie używając mieszałki bo jej nie miałem a do mielenia drobnego używałem Zelmerka...nie polecam efekty bywały różne dlatego zarzuciliśmy produkcję na jakiś czas
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.