Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Jak zrobisz szufladę na wielkość praktycznie, całego paleniska to nie ma problemu. Miałam szufladę i wiem o czym mówię. Zwykłego paleniska, czy szuflady na stojąco się nie wyczyści.
  3. Nie ma z tym problemu. Bynajmniej nie czuje dyskomfortu w tym temacie obsługi.
  4. Dzisiaj
  5. Mając szufladę mamy też mniej miejsca do rozgarniania żaru.
  6. Sadowniczka

    Wariacje bila72

    Ależ to Smakowicie wygląda 😋
  7. Gdybyś zamontował szufladę miał byś prostszą czystszą i obsługę bez klękania.
  8. Fajnie upieczone serki czy piekłeś do momentu, aż skórka będzie chrupiąca🤔.
  9. bilu72

    Wariacje bila72

    Frajer boczuś kanapkowy w asyście małosolnych.
  10. W żadnym wypadku ocynk, unikaj stosowania ocynku w naszym hobby. Może być zwykła czarna, może być nierdzewka, grubość - cienka, nie ma sensu dawać grubej.
  11. Wstawiam Ci oryginalny przepis z norm branżowych z 1986 roku. Oczywiście możesz go zmodyfikować według własnych potrzeb i upodobań. Ja sam znacznie zmniejszyłem ilość kminku, a dodałem więcej gałki muszkatołowej.
  12. Wystarczy zwykła czarna i tak się zakonserwuje sama... Nierdzewka wygląda ładnie
  13. @MariuszB Właśnie miałem o to pytać;) wystarczy blacha ocynkowana, czy musi być koniecznie nierdzewna? Jakiej grubości? Pozdrawiam A
  14. MariuszB

    Wariacje bila72

    No i super👍"śledzik na raz" pod dobrą książkę jak znalazł 😉
  15. Na początek to obij wewnątrz komorę blachą, tak przynajmniej do połowy ponieważ będziesz miał pożar prędzej czy później.
  16. Cześć, Jestem już po pierwszym wędzeniu. Nie wszystko jeszcze jest dokończone po stronie wędzarni ale się udało. Wędziłem: - serki - wędzonkę zbójnicką (polecam jak ktoś jeszcze nie kosztował) Czas od 16:00-21:00 przy temp 60-70°C przez 3-3,5h , a potem 90-100°C około 1,5h i końcówka już na samym żarze. Temperatura na dworze -4 do 0. Wyszło OK:) Z rzeczy do zrobienia: - montaż termometru z dwiema sondami i zdalnym odczytem. - myślę czym włożyć tę ławę betonową. Myślałem nad płytkami mrozoodpornymi albo blachą? - dyfuzor dymu bo na razie użyłem dwa obrzeża betonowe i kawałek blachy 4mm z grila.
  17. bilu72

    Wariacje bila72

    ,,Skośnooki" już się przegryzł.
  18. Nie No i na start pasuje. Za tydzień działam 😁
  19. No cóż. Nie będę się licytował. Mam inne zdanie o popękanych i zblaszkowanych kominach które widziałem. Serdeczne.
  20. Wczoraj
  21. SzrekPL, obejrzałem i odsłuchałem narrację Żorża. Dania do wykonania tylko dla wolnych ludzi. Przygotowanie każdej potrawy z cielęcych nóżek i z bizona trwa co najmniej 3 dni. Potraktowałem jako trening - sprawdzian czy rozumiem jeszcze rosyjski wynik pozytywny. Czekam do czwartku , czy łasy na pochwały i dary przywódca z za oceanu zafunduje Polsce. Oby nie trzeba było gotować Hasz 'a w okopach.
  22. Januszfeniks, jeśli masz takich kolegów fachowców - to ludzie zacofani . Piszesz nie mając przygotowania merytorycznego i praktycznego do wygłaszania takich tez. Jesteś laikiem w tym temacie ,który ma potrzebę zajęcia stanowiska. Kominy systemowe to nie zabawki tylko wysokiej jakości systemy dedykowane do różnego rodzaju paliw oraz rozwiązań technicznych stosowanych w budownictwie. Mam nadzieję ,że koledzy z forum mając potrzebę budowy lub remontu komina zasięgną opinii doradców technicznych u producentów systemów kominowych , jest ich wielu w Polsce, jest wybór ceny i rozwiązań. Można też mając podstawową wiedzę z matematyki , fizyki oraz materiałoznawstwa z zakresu szkoły średniej i trochę chęci zapoznać się z poradnikami dostępnymi u producentów by wyrobić sobie zdanie. Jestem pewien ,że wybudowanie komina z cegły dziś w stosunku do komina systemowego o lepszych parametrach jest dwa razy droższe w robociźnie i materiale. W swojej praktyce prowadząc działalność wybudowałem około setki kominów systemowych do dnia dzisiejszego działają i nie mam reklamacji. Firmy które wykonują renowację kominów tradycyjnych w większości stosują do przewodów kształtki z kominów systemowych . Jeśli chcesz zapoznać się z tematem podaruję Ci poradnik i przewodnik po rozwiązaniach kominów systemowych spalinowych i wentylacyjnych. Pozycja ma wykresy nomogramy można dobrać komin do wędzarni i kotłowni. Wyślę na poste restante lub adres jaki wskażesz .Pozdrawiam
  23. Ot i się zaczęło na forum. Zaraz się odezwie @arkadiusz. Jak to jest ze słoniną. Czy slonina wedzona na ciepło jest dopuszczalna. Setki typu Capri, czy to na pewno ser. ? @arkadiusz??? Oczywiście chodzi o domowy wyrób wędlin.
  24. Serki Capri wędzę z pozostałymi wędzonkami i jeszcze nigdy mi nie popłynęły.
  25. Nie wiem czy o to konkretnie Ci chodzi, popatrz może akurat
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.