Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Kiełbasa wiejska i inne wyroby EL GREGORA
EL GREGOR odpowiedział(a) na EL GREGOR temat w Moje wyroby
-
-
Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
Robert2008k odpowiedział(a) na Robert2008k temat w Kiełbasy grube
I wszystko się wyjasniło... Zrobiłem powtórkę, tym razem na frankfuterkach. Na opisaną wyżej wielkość wędzarni dałem bezpiecznie 4 kg (ok. 15-16 m jelit 20 mm). Wiadomo, osadzanie, suszenie prawie godzinę 30 C- skakało do 35 C. Temperatura wędzenia ustawiona na max 40 ale skakało do 45 C, lekki dymek (poszło mi 4 razy mniej zrębek niż kilka dni temu). Czas 3 godziny choć planowałem 2. Co pół godziny obracałem, zmieniałem kolejność i odcinałem 1 sztukę do sparzenia i kontroli. Po godzinie smak jeszcze przypominał białą (kolorem również) ale potem było już tylko lepiej a z jelitem nie działo się nic niepokojącego. Finalnie kolor OK, smak rewelacja 🙂 Nigdzie nie było miejsca mniej uwędzonego, wszystko równomiernie. Na zdjęciu: luzem przed parzeniem, w garnku po parzeniu. łamie się idealnie, fajnie "pęka". Myślę że następnym razem może jeszcze z pół godziny potrzymam w wędzarni bo po parzeniu lekko zjaśniały. Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologię. Za młody zadymiacz jestem żeby robić to "na oko". Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Zdrowych, Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt 🙂 - Dzisiaj
-
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Dawidk1 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
No super wyroby. Do tego samemu zrobiona wędzarnia brawo 😀 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Dawidk1 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
No robi wrażenie zjadłbym. Brawo 😀 -
Dołączył do społeczności: janyybbcfj
-
Nie ma ewentualnie.Obecnie każdy jest badany na ASF przynajmniej w "moim" kole skąd biorę surowiec.
-
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
@halusia@ odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Wyroby pierwsza klasa w nowej wędzarni....zresztą jesteś fachowcem w tym co robisz Tomku.😋 O wędzarni nie wspomnę ..👏 -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Grzewlod odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Brawo, ładny kolorek kiełbaay, widać praktykę👍. Qrcze nawet kije ładnie się uwędziły😉. -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Dzięki Mirku za dobre słowo 😁powiem nie skromnie że nie brałem pod uwagę innego efektu, jest to trzecia wędzarnia zrobiona prze zemnie, pierwsza była skrzyniowa z kanałem, druga to była wędzarnia typu kibelek bez mała bliźniacza do tej tylko mniejsza która uległa zniszczeniu podczas sierpniowego huraganu w 2024 r. a ta jest już konkretna na tyle duża że spokojnie obaj zmieścilibyśmy się w środku 😜😏Pozdrawiam -
Dołączył do społeczności: Tomek81s
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Oj tam oj tam nie bądź taki skromy, jak nie wy to kto 😉. Uf... jak dobrze, że pik się już kończy. Tak już jest w biznesie jak firma solidna i produkt premium to klientów przybywa👍👏. -
Dołączył do społeczności: pyska__2
-
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
MIRKON odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Gratulacje zdobycia sprawności "budowniczego wędzarni" Efekt wędzenia wskazuje na mistrzowskie wykonanie prac 👍 -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
MariuszB odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wierzymy że dacie radę😉 😁 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Kochani, na obecną chwilę nie dalibyśmy rady mieszać ręcznie !😂 ilości są zbyt duże. Jeśli chodzi o techniki wyrabiania wędlin, to tak jak pisze Grzegorz, najlepszym rozwiązaniem jest połączenie starego rzemiosła z nowoczesnymi technologiami. Chcę tylko podkreślić, że masarstwo to bardzo szeroko rozbudowana profesja i w obecnych czasach musimy sprostać rosnącym potrzebom klienteli. -
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Jeśli naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy ww. recepturami to wykonuj produkt zgodnie z tą recepturą którą sam załączyłeś tak jest bezpiecznie. Jeśli już zdecydujesz się na wykonanie produktu z przepisu zamieszczonego przez Jacka wtedy użyj tylko czosnku granulowanego. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Pełny profesjonalizm połączony ze zdrowym sportowym stylem życia💪. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Muski odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Qrcze, wszystko miesza ręcznie , zarąbiecie nam Prezesa tą robotą. Karolu nie daj śię -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Muski odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Mam nadzieję, że może słyszeliśmy😁, ale może chociaż się dowiemy....... Karolu, to nie jest hobby domowe to jest Zakład Przetwórstwa. 😂. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
karolszymczak odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Jest mi niezmiernie miło że mogę brać udział w wytwarzaniu wedlin i produktów garmażeryjnych pod okiem SZCZEPANA.Nawet nie myślałem że klientela SZCZEPANA to taka wysoka półka. Jestem pełen podziwu technik wyrabianych wędlin,o których nie słyszeliśmy na forum.Nie wspomnę już o ilościach, które,mnie przeraziły. Jest to dla mnie nowa szkoła życia i doświadczenia. -
Dzięki spróbuje sparzyć kiedyś. Raz szynkę parzyłem i smakowała.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
quadro555 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Karol to ma dobrze. Jest mieszałka, a my biedni wyrobnicy amatorzy musimy ręcznie mieszać. 😁 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Za szybkie wnioski 😩 doróbki okazały się konieczne. Dziś Karol kończy mieszanie białej kiełbasy (100 kg). Dbamy o jakość do samego końca. Każdy pojemnik to osobne zamówienie, które czeka już na klientów. Dobrze, że to dziś ostatni dzień bardzo intensywnej pracy 💪 -
Dołączył do społeczności: karolek55
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: zen2
-
Smaki Agi i Grzewloda
Dawidk1 odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Ja robiłem i mi smakuje słoninę kiszona z kuchni kwasiora. -
Dołączył do społeczności: Pawel 1234
-
Dołączył do społeczności: pilus57
-
Dołączył do społeczności: Haq1233
-
Smaki Agi i Grzewloda
szrekPL odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Mój ojciec często robił ,,kiszoną słoninę" z bardzo podobnego przepisu jak poniżej, my też taką robiliśmy...Nic się nie działo z czosnkiem. https://www.olgasmile.com/slonina-kiszona.html -
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Dodatek surowego czosnku podczas wysłania jak dla mnie ryzykowne działanie. Podciek wystąpi również podczas obróbki 80C. Dalsza część przepisu ok.
