Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Coraz bliżej święta 🙂. Goni z pracami bo życie krótkie a wędzić się chce😉.
  3. Napisałem, że bez użycia maszyny do rozdrobnienia i mieszałki. Rozdrobnienie prowadzimy nożem a mieszamy ręcznie. Jedynym narzędziem jakiego używamy poza nożem to ewentualnie nadziewarka. Zrobił tak ktoś szynkową zgodnie z wytycznymi dla własnego zdrowia? Żebyś potem nie miał pretensji, że parę zeta za dużo Ci pękło na modernizację 🤫😁.
  4. W przepisie jest dwa razy pieprz 6 i 3 g/kg ,razem 9 g/kg To pomyłka czy tak ma być?
  5. Dziurki w domowej, wyrabianej szynkowej kiełbasie są naturalnym zjawiskiem. Żeby ich uniknąć, potrzebna byłaby nadziewarka z systemem odpowietrzania. Ważny jest też sposób rozdrabniania mięsa. jeśli użyjesz szarpaka do „jedynki”, dziurek będzie mniej, natomiast gdy kroisz mięso nożem, mogą pojawiać się większe pory z powodu równych, prostych ścianek kawałków mięsa. W ten sposób powstawanie dziurek da się ograniczyć, ale całkowicie ich wyeliminowanie w warunkach domowych bywa trudne.
  6. Dzisiaj
  7. Chylę czoła
  8. Halusiu, ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs?
  9. Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - 3g/kg pieprz -3g/kg czosnek - gorczyca - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 80 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle
  10. Coraz bliżej celu. 😚
  11. Wczoraj
  12. Ręcznie mieszana szynkowa. Czy dziurki to wina braku mieszarki?
  13. No nabiera wyglądu...
  14. Mała modernizacja. Nie polecam montować sterowania na stałe w daszku. Nie popełniajcie tego błędu. Oprócz tego wymieniłem grzałkę z 2kw na 2,7kw. Przy teście bez wsadu 90 stopni w 10min. Regulator daje radę, przy histerezie 0,5 stopnia i nastawię na 85 stopni, skacze od 82 do 88. Jest ok.
  15. Jak już opatentujecie to dajcie znać chętnie kupię i pochwalę się wynikami.... Ach...i zaspokoję Twą ciekawość...ja robiłem szynkową nie używając mieszałki bo jej nie miałem a do mielenia drobnego używałem Zelmerka...nie polecam efekty bywały różne dlatego zarzuciliśmy produkcję na jakiś czas
  16. Na to też znajdziemy rozwiązanie zamontujemy kamerę WiFi, dodatkowo dorobimy podajnik i po problemie😂. Tak z ciekawości zapytam kto z Was robi taką prostą kiełbasę szynkową nie używając mieszałki i wilka bo nie są te narzędzia potrzebne?
  17. Osobiście posiadam 2 mieszałki ,jeden 16 lat drugi 13,nie powiem trochę drażni to jęczenie ale to zawsze lżej niż samemu mieszać😁
  18. Mieszałem ręcznie teraz mam mieszałkę i jestem mega zadowolony. Oczywiście ręczne mieszanie większa satysfakcja ale jak mam mieszać ręcznie 60kg wolę mieszałkę. Pozdrawiam
  19. Ja używam mieszałki elektrycznej od 5 kg wzwyż z kilku powodów 😉 - bo jestem leniwy - bo mam w domu prąd - bo lubię - bo mam ciepłą wodę do mycia - bo trzeba iść z duchem czasu - bo tak mi się podoba - itp, itd Wkurza mnie tylko , że nie mogę kontrolować stopnia zmieszania przez WiFi .....wkurza mnie ,że mieszałka nie chce sama załadować zawartości do nadziewarki....... a reszta ok🙃😂
  20. Ja pozwolę podzielić się swoim doświadczeniem. Do 20 czy 30 kg to nie używam mieszałki, którą posiadam z napędem elektrycznym. Samo przygotowanie jej czyli umycie , załadowanie , wyładowanie i następnie mycie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Dysponuję maszynką 32 po zmieleniu trójki ( kleju) na sitku 4 i wyrobieniu go z czosnkiem i wodą oraz tłuszczu na piątce dodaję to do jedynki i dwójki i wstępnie ręcznie zmieszam ( 2 do 3 min) Taką mieszankę puszczam na sitko 8 i następnie mieszam ręcznie . Trwa to ok 10 do 15 min i po robocie.
  21. Dzisiaj dokonałem opłaty faktury za nasze przyszłoroczne kalendarze. Czekam tylko na informację od naszego dystrybutora (Kolegi wosia) w sprawie kosztów wysyłki i podam tutaj wszystkie dane odnośnie wpłąt.
      • 3
      • Upvote
      • Like
  22. Duet Halusia - Renia, dostały w prezencie dla oszczędności rąk. Swojskie wyroby robię od 15 lat. Początki były wiadomo jakie, człowiek uczył się i próbował , ale niewielkich ilości tylko dla siebie. Z czasem grono smakoszy na swojskie wyroby się powiększyło...czyt..Rodzina, wiec te ilości na wyroby były i są znacznie większe. Bywało tak że ręcznie wyrabiałam 30 kg mięsa...nie było to łatwe ale człowiek był młodszy i tak zwane Cardio miałam zaliczine , ale nie wspomnę o krzyżu 🙈 Od momentu kiedy zostałyśmy z Renią obdarowane mieszalką, za co bardzo dziękujemy " Mikołajowi" produkcja wedlin bardzo mi ułatwiła pracę. Oczywiście farsz na kiełbasę Wiejską czy Kabanosy to nadal używam tylko rąk. Podsumowując...z mieszałki jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie teraz inaczej...no cóż, nazwisko zobowiązuje ale latek przybywa. 😁
  23. Zapytaj rodziców którzy piszą swoim dzieciakom zwolnienia z wf-u. Albo przeleżał pół życia pod lodem a teraz go odmrozili i jest zdziwiony że się pozmieniało i poszło do przodu...
  24. Pięknie powiedziane , czytałem z uśmiechem na twarzy😁
  25. Pakiet zdrowotny dla pracowników masarni.💪😁
  26. W procesie rozdrabniania miesa na kiełbasy mozna już wykonać wstępne mieszanie. Ja tak robię co daje 50 % mniej wysiłku.
  27. Dodam tylko, abyście zwrócili uwagę na fakt, iż są osoby, które mają problemy zdrowotne, m.in. z rękoma, a chcą robić wędliny dla siebie i rodziny.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.