Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Ja żadnej wody nie usuwam a wręcz odwrotnie. Trzymam od lat wszystkie jelita w bardzo mocnej solance i nie narzekam a wręcz jestem fanem tego sposobu bo tak w zasadzie nie musze ich moczyć godzinami. Wyjmuję płuczę pod bieżącą wodą i do roboty.
  3. Jest zawsze o krok przed Tobą, depczesz mu po ǰelicie 😉🤣.
  4. I Muski mnie wyprzedził.😚
  5. Będzie OK. Usuń z jelit tyle wody ile dasz radę i pakuj do soli.
  6. Oczywiście, zasypuję solą na tzw gęsto 😁. Jak są mokre / a zawsze pozostałe są/ to będą lezały w nasyconej solance.
  7. Dzisiaj
  8. Nawet mimo tego że pozostało trochę wody w środku jelit po wcześniejszym moczeniu? Wiadomo że nie da rady wysuszyć całkowicie
  9. Pięknie Halusiu "pierniczyłaś". 😚 Ja swojego piernika przełożyłam powidłami śliwkowymi zmieszanymi z śliwkową nutellą Andrzeja (Bagno). Dziękuję Tobie i Andrzejowi za tak mniamuśne przepisy.😚 Oczywiście że kuszę i innych smaków szukam. Ja też takiego nie jadłam, ale jego widok mnie skusił. Tu oryginalny przepis na sernik z musem pierniczkowym: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-pierniczkowym Oczywiście że trochę pozamieniałam pod nas. - składniki powiększone pod moją dyżurną blachę (24 x 37) - składniki masy serowej, po przeliczeniu dałam 3 jaja, a nie 2,66 jaja i cukier z przelicznika zmniejszyłam o 1/4 (próba paluszka zrobiona, na nasz próg słodkości) - składniki na przełożenie, w przepisie powidła śliwkowe, u mnie śliwkowa nutella - w musie pierniczkowym z przelicznika 500g mlecznej czekolady, u mnie 300g mlecznej i 200g gorzkiej. To jeszcze wskazówki w wykonaniu: -masę serową po upieczeniu spokojnie studzimy na blacie (w temperaturze pokojowej). W komentarzach, pod przepisem ujawniła się problem "rozjeżdżania" ciasta po chłodzeniu warstwy serowej w lodówce, przed położeniem przełożenia (warstwy powideł śliwkowych). - masę musu delikatnie mieszamy, tak jak biszkopt. Nie można stracić puszystości ubitej śmietany. Sernik z musem pierniczkowym, bardzo polecam.
  10. @halusia@

    Przywitanie

    Witajcie ... Forum to kopalnie wiedzy więc dłuĝa lektura przed Wami..
  11. szrekPL

    Słodkości @mamuśki

    Na perełki się nie nabiorę, chociaż zęby jeszcze mocne...
  12. Wszystko jadalne 😁
  13. szrekPL

    Słodkości @mamuśki

    ,,Opierniczyłbym" to...
  14. Nasza Dorcia znowu kusi....takiego sernika jeszcze nie jadłam. U mnie na Święta też było kilka ciast...Ale przed Świętami sporo " pierniczylam" na kiermasz.
  15. Finarfin

    Przywitanie

    Cześć wszystkim! Trafiłem tutaj już jakiś czas temu, ale dopiero teraz postanowiłem założyć konto, w dzieciństwie jeździłem z sąsiadem na świniobicia w weekendy i od jakiegoś czasu zbiera mnie na sentymenty żeby samemu spróbować to robić (w sensie wyroby, bez świniobicia) jestem na etapie kończenia wędzarni elektrycznej, ale docelowo w ogrodzie będzie altana z grill wędzarnią, widzę że macie bogate działy z tym związane więc się zarejestrowałem. Pozdrawiam
  16. Dziękuję Wszystkim za miłe słowa. Od razu sprostowanie chlebek był dodatkiem do prezentu świątecznego od Kolegi Szczepana ale nie ukrywam że jest wspaniały i bardzo smaczny.Dlatego postanowiłem wstawić fotkę.
  17. Karolu, bardzo ładnie i smacznie wszystko wygląda Czy chlebek jest Twojego wypieku? Można prosić o przepis?
  18. karolszymczak

    Przywitanie

    Witaj.Zawsze służymy pomocą
  19. Wczoraj
  20. Leniwy jestem. Daleko ta koleżanka mieszka. ?
  21. szrekPL

    Przywitanie

    Witam, czytaj i pytaj
  22. To jakbyś nawiązał kontakt to pamiętaj i o mnie jeśli to nie problem, też lubię meduzy w różnej krasie a te są wyjątkowo apetyczne...
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.