Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Gdzie taką zdobywasz?
  3. O rany to cały worek peklówki idzie. W tym wypadku przetestuj 48h peklowanie suche polecane przez autora wątku. W każdym razie oka nie uwidzisz na zdjęciu ponadto będzie spora oszczędność soli🤣.
  4. Mięso na kiełbasy pokrojone w kostkę 4*4cm peklowane na sucho przez 48h się zapekluje. Boczek potraktowany dawką 20g/kg nie zapekluje się w 48h? 🤔 Może tak, może nie. Niektórzy na forum podają czas kilka godzin dla rozdrobnionego mięsa na kiełbasy. Wtedy jest nowocześnie i nie ma loży szyderców. Wszystko zależy Kto pisze.
  5. Ja całych kabanów nie pekluje bo po co. Skoro strusie nie bardzo to może testowałeś mniejsze jajka np. gołebie?
  6. Ja ogórki zalewam gotową solanką wydobywaną z głębokości 1200m i zawsze są twarde, może to jest sekret twardości i smaku?
  7. W sumie racja, tyle że ja peklując całego kabana szykuję całą wannę zalewy, i tu strusie jajo jest ok. baza.... ma na tyle dużo miejsca że muszę je ganiać po całej wannie 🤣
  8. I tutaj się zdecydowanie nie zgodzę, przecież zawsze się pisze: jak Ci za mało solanki to włóż butelkę lub słoik z wodą - ale jajo strusie zrobi dobrą robotę , po pierwsze jako solomierz a po drugie jako wypełniacz. Masz 3 w jednym 😉
  9. Dzisiaj
  10. Ja miałem duży problem z kiszeniem ogórków które poprostu wychodziły niezbyt smacznie. Rozwiązanie które opisałem powyżej jest ok ale sprawdziłem również inne opcje w tym również przebijanie ogórków w kilku miejscach wykałaczką na wylot, ogórki bez moczenia, tylko mycie i do słoika. Zalewane zimną kranówą. Dodawałem niewielką ilość cukru i jest pycha
  11. Domyślam się, że jajko to dla podtrzymania tradycji. Bo dla wygody i precyzji są takie gadżety: https://www.gomar.pl/pl/produkty/solomierze https://allegro.pl/listing?string=solomierz
  12. Zalewałem wodą z kranu i zimną i gorącą i nie ma różnicy. Przed nie moczę tylko myję w zimnej i wkładam do słoików.Nie nakłuwam , ale jak nie zapomnę to dodaję cukier a jak mam niepamnięć to nie a i tak się trzymają.Mam twarde , dobre z 2022 r.Moim zdaniem w głównej mierze trwałość zależy od ogórków.Małe gniazda nasienne to podstawa.
  13. Ja moczę. Zalewam wrzątkiem . Woda musi być tzw. twarda lub nawet mineralna.
  14. Jaka woda zalewacie? Przegotowana letnia czy wrzatkiem, czy moze goraca, ile stopni? A jak zbiera sie rano, sa nienawozone, to czy tez trzeba moczyc w wodzie?
  15. Tak myślałem, w sumie to logiczne.
  16. Niestety ale strusie stosujemy dopiero wtedy gdy peklujemy całego kabana.
  17. Powinno być okej ale myślę że to bardziej dla Halusi bo ma 10kg szynkę więc i jajko pewnie musi większe zastosować
  18. Niech w te Święta dym z wędzarni pachnie spokojem, ogień grzeje nie tylko drewno, ale i serca. Niech szynki wychodzą soczyste, kiełbasy idealne, a każda partia będzie powodem do dumy i uśmiechu. Życzę Wam czasu bez pośpiechu, stołu pełnego własnych wyrobów, zdrowia, które pozwoli kręcić kolejne wędki dymu, i ludzi wokół, którzy docenią kunszt Waszych rąk. Niech tradycja trwa, drewno zawsze będzie suche, a smak – taki, który łączy pokolenia. Wesołych, spokojnych i aromatycznych Świąt! 🎄🔥 SZCZEPAN.
  19. Nie stosowałem żadnego z nich niestety nie pomogę. Mam niedaleko hodowlę strusi jak będę przejazdem to wstąpię i zapytam czy sprzedają jajka. Co myślisz sprawdzi się?
  20. To teraz ja zaskoczę Ciebie.... co powiesz na jajko kacze? stosowałeś masz jakieś doświadczenie? może gęsie i dobre ale kacze bije je na głowę.
  21. Możesz nawet wykałaczką. Głębokość nakłucia na sięgnąć środka. Robisz kilka wkłuć.
  22. Jak nakluwa sie, na wylot czy do jakiejs glebokosci, jaka srednica igly?
  23. Nie wszyscy wiedzą, że sól się warzy(proces) a jajka myje🤣, lub waży (ciężar) a jajka indykuje 🤣.
  24. Skoro oczka nie ma to można domniemać, że wystarczy. Ja nie jestem przekonany dlatego pekluje najbardziej tradycyjną metodą na jajko znaną od "zawsze". Na forum są opisane jeszcze inne poprawne metody mokrego peklowania (Dziadka, Szczepana), które są przetestowane więc też polecam.
  25. Piękne życzenia..dziękujemy. 🫠 Niech ciepło rodzinnych serc sprawi, że każdy dzień będzie wyjątkowy i przepełniony miłością. Radosnego Bożego Narodzenia Tego życzy Halusia I Andrzej 🌲🎁🌲🎁🌲
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.