Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Mój również. Pewnie był nie wygodny.I jak znam życie ten też będzie usunięty.Bo kibole to patrioci,a reszta to inny nurt-tak to teraz się nazywa.
-
Za pomocą zmysłów - wzroku, węchu oraz dotyku, to głównie.
-
- 44 odpowiedzi
-
- kiszenie
- kiszenie kapusty
-
(i 1 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Dołączył do społeczności: bigPaul
- Dzisiaj
-
Co tu się wydarzyło,widzę że mój post został usunięty.
-
[*][*][*] Wyrazy współczucia
-
Się uspokoiło z wiatrem i nawet słoneczko wyszło. Dymogenerator już nie dymi na boki tylko do komory.
-
Jak sprawdzasz te 100% świeżości?
-
Byli członkami wędzarniczej braci od samego początku
-
Witam Dzisiaj dowiedziałem się od córki Jasia (Tur100) Doroty Karpiel, ,iż tato zmarł nagle 24 marca tego roku w wieku 74 lat. Informacja wyszła przypadkowo podczas, gdy chciałem poinformować o śmierci kolegi Jondek (Janusz robił takie skórzane torebki). Janusz zmarł tydzień temu w wieku 71 lat. Byli członkami wędzarniczej braci od samego początku 😞
-
Na ten temat nie myślę i nie pytaj, skończyłem technikum hodowlane i w dodatku jestem kształconym pełnoprawnym zootechnikiem..., ze "świńską" specjalizacją... Masz rację, ale na tamte czasy mieć kiełbasę i mięso, to było coś... Krzyżowanie, żywienie, inny dobrostan i jeszcze trochę... Ale my tu o parówkach.... Może uczenie takich metod to nie, ale propagowanie, że są dobre, mam na myśli temperaturę obróbki parówek w temp. 60-65 stopni, jest to cokolwiek niewłaściwe, mając na myśli rozwój badań w tym zakresie i przyjęte obecnie temperatury końcowe wyrobu po parzeniu. Tu akurat się nie zgodzę, w domowym wytwarzaniu parówek nie ma takiej potrzeby, no chyba że parówki drobiowe, to ewentualnie można się o to pokusić. Wysokość temperatury końcowej i okres czasu w tej temperaturze, znacząco wpływa na trwałość parówek, sprawdziłem to osobiście eksperymentując. Parówki parzone do 68 stopni , zachowywały 100% świeżość przez około 5 dni, w warunkach lady sklepowej, parzone do 70 stopni, tu już tydzień, do 71 stopni , zyskujemy kolejny dzień. I jeszcze jedna ważna sprawa wpływająca na trwałość, jest to stopień podwędzenia parówek, blade trwałość krótsza, bardziej podwędzone - dłuższa. Na temat innych aspektów nie będę zbyt wiele pisał, ale z główniejszych to jest jakość surowca i higiena. Jestem zwolennikiem 16-tki, ale nie uciekam od badań popartych praktyką. Dyskusja nieco ożywiła co poniektórych, oby ich więcej i w innych tematach. Pozdrawiam parówkowych malkontentów, nie chwaląc się tym, że moje parówki kupują też rodzice dzieci cierpiących na różne alergie pokarmowe- właśnie dla nich.
-
No to trzymam kciuki, by głowy Ci nie urwało. 😜😚 Trochę lektury polecam, tylko się nie zaczytaj za bardzo i na efekty wędzenia czekamy.
-
Dołączył do społeczności: Negus2