Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Dołączył do społeczności: mackiavelli
-
Pacan Wojciech Co roku pewnie nie trzeba będzie. Bo najpierw pomalowana 2 warstawami vidarona. A na to bardzo porządny olej compensa. Tata z budowy przyniósł z hotelu bo taras robili.
- Dzisiaj
-
Bardzo chętnie poznałbym przyczynę, dlaczego dzik został zakopany, mimo że był wolny od włośnia i ASF.
-
Postęp i ewolucja na przestrzeni wieku w branży mięsnej w Polsce
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Zbiór liczył ponad 300 stron i był podzielony na kilka części Źródła opisują pełny zbiór receptur, który został wydany w 1959 roku, obejmujący również przepisy na konserwy. Patrząc na to logicznie, ma to uzasadniony sens w kontekście rozliczania ilości użytego mięsa — wiadomo przecież, jak cennym towarem było ono w tamtych czasach. Arkadiuszu, oczywiście możesz mieć w nosie takie wytyczne, ale odrobina higieny nikomu nie zaszkodzi, nawet w warunkach domowych. Jednak prowadząc działalność, musimy liczyć się z tego typu przepisami bez wyjątku. -
Dzięki za informację jak nie sprawi To problemu proszę jeszcze o uzupełnienie wypowiedzi : 1. Na jaką wysokość dół komory jest obity blachą? 2. Czy wentylator termoobiegu według Twojej praktyki zamontowany w tym miejscu komory spełnia swoje zadanie podczas suszenia i wędzenia? 3. Czy wędzarnia ma jakiś dolot powietrza np. od spodu? 4. Jaka jest grubość wełny użytej do ocieplenia? 5. Jaką najwyższą temperaturę uzyskasz we wnętrzu wędzarni i ile czasu zajmuje jej osiągnięcie np. podczas podpiekania? 6. Czy w górnej części komory pomiędzy daszkiem a komorą jest jakieś przegroda/strop? Cena za wykonanie jest bardzo przyzwoita dobry zakup👍.Jedynym mankament jaki ja tu widzę to sam dymogenerator w zasadzie jego użytkowanie, które czasem może przysparzać lekką irytację. Zawieszające się zrębki, częste zabrudzenie ruru dymnej co skutkuje mniejszą wydajnością. Uważam, że z Twoim zaangażowaniem i odpowiednim podejściem do wielu tematów poradzosz sobie i w trakcie użytkowania znajdziesz swój sposób na utrudnienia które mogą wystąpić. Dymbox w wersji nazwijmy to MAX (największa średnica rury zbiornika zrębek) w dużym stopniu wyeliminowała w/w problemy.
- Wczoraj
-
No to dalszy ciąg zabawy...jeśli robię reklamę to napiszcie ...nie mam żadnych powiązań itd.
-
Dzięki serdeczne . Kłaniam się nisko .
-
Na siebie czy czy las....Nikt tak jak pajęczyny w lesie nie nauczy cię ciosów i bloków kung-fu...
-
Zgrabna wędzarnia , pewnie konserwacja z zewnątrz będzie wymagana co roku , ale najważniejsze ,ze jest wygodna dla Ciebie.Pozdrawiam
-
No siema, masz za mało punktów/postów...jeśli mogę pomóc i chodzi o ten przepis to łap... Sałatka pikantna z ryb karpiowatych (leszcz, płoć, japoniec, krąp, rozpiór) Puszka 200 g. Parowanie, tusze, w 100 C przez 15-20 min. Ryby schłodzić, obrać mięso z ości i rozdrobnić. Wymieszać koncentrat pomidorowy z olejem, kwaskiem cytrynowym, solą, cukrem i przyprawami. Uzupełnić wodą do 1000 g. Warzywa świeże rozdrobnić. Sterylizacja puszki 200 g w 115 C przez 25 + 70 + 30 min. Masa sałatkowa na 1000 g: Na 8 puszek, tj. 1720 g: Mięso ryb parowane – 480 g - 825 g Sos pomidorowy - 300 g - 516 g Cebula świeża - 110 g - 190 g Seler świeży - 110 g - 190 g Sos pomidorowy na 1000 g: Na 500 g: Koncentrat – 470 g - 235 g Olej - 360 g - 180 g Sól warzonka – 33 g - 16,5 g Cukier - 52 g - 26 g Kwasek cytr. - 2 g - 1 g (Ocet 10% - 45 g) ? - 22,5 g Pieprz - 6 g - 3 g Papryka słod. – 3 g - 1.5 g Goździki - 1 g - 0.5 g Kolendra - 2 g - 1 g Woda do 1000 g Woda do 500 g
-
Więc tak wędzarnia koszt 2500 zł. Wymiary 120x60x65 wewnątrz. Podwójne ścianki wewnątrz wełna do ocieplenia. Dół obity blacha. Osprzęt dymboxa. Generator dymu 2.3 litra. Grzałka 2900w. Plus sterownik. W wędzarni zanotowane Oświetlenie i termoobieg. Jeszcze coś uzupełnic odnośnie wędzarni? I myślę że dobra cena za wędzarnie. I sam malowałem i zabezpieczałem. I super że książka się podoba. Dużo wiedzy przekazuje Hamelman.
-
Przepis na miksturę skutecznie odstraszającą pajęczaki .Przepis zasięgnięty od kolegi,którego żona pracuje w aptece : 1 część kwasu mrówkowego do nabycia w aptece /mrówki są naturalnym wrogiem kleszczy/. 1 część octu jabłkowego 1 część wody Wszystko dokładnie mieszamy atomizer i przed wyjściem do lasu oprysk. Stosowałem kilka razy i nie było kleszczy.
-
Witam ! Wiele czasu poświeciłem na szukanie i nic nie znalazłem. Poszukuję przepisu pikantna sałatka z ryb karpiowatych . Na pewno wcześniej był taki przepis i osobiście przeglądałem go. Z góry dziękuję za pomoc w odnalezieniu. Pozdrawiam serdecznie .
-
Dawid książka przyszła , zacząłem już czytać , sporo wiedzy przekazuje autor. Pozdrawiam.
-
Postęp i ewolucja na przestrzeni wieku w branży mięsnej w Polsce
MariuszB odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Dlatego nasze domowe wyroby są jakże inne od tych sklepowych i marketowych wyrobów, nie wiem jak wy, ale ja mam w nosie przepisy unijne i wszelkie wytyczne, robię dla siebie i dla rodziny, a co najważniejsze to wszystkim smakuje, i tego się trzymam. -
Postęp i ewolucja na przestrzeni wieku w branży mięsnej w Polsce
arkadiusz odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wniosek z tego cytatu jak i z całego artykułu jest jasny. W warunkach domowych przy obecnych normach powinien obowiązywać zakaz jakiejkolwiek produkcji w przetwórstwie mięsa.Nik z nas w warunkach domowych nawet nie zbliży się do warunków określonych przez Unię Europejską. Domowy wyrób wędlin bardziej odpowiada warunkom określonym za czasów 16 -stki niż obecnie. No i wreszcie poznaliśmy źródło. Tak trzymać Błąd autora.16 - stka nie zawiera przepisów na konserwy . -
[*][*][*] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
