Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Pacan Wojciech Co roku pewnie nie trzeba będzie. Bo najpierw pomalowana 2 warstawami vidarona. A na to bardzo porządny olej compensa. Tata z budowy przyniósł z hotelu bo taras robili.
  3. Dzisiaj
  4. Bardzo chętnie poznałbym przyczynę, dlaczego dzik został zakopany, mimo że był wolny od włośnia i ASF.
  5. Zbiór liczył ponad 300 stron i był podzielony na kilka części Źródła opisują pełny zbiór receptur, który został wydany w 1959 roku, obejmujący również przepisy na konserwy. Patrząc na to logicznie, ma to uzasadniony sens w kontekście rozliczania ilości użytego mięsa — wiadomo przecież, jak cennym towarem było ono w tamtych czasach. Arkadiuszu, oczywiście możesz mieć w nosie takie wytyczne, ale odrobina higieny nikomu nie zaszkodzi, nawet w warunkach domowych. Jednak prowadząc działalność, musimy liczyć się z tego typu przepisami bez wyjątku.
  6. dyzio

    Zapal świecę

    R.I.P.
  7. Grzewlod

    Wyroby Dawida

    Dzięki za informację jak nie sprawi To problemu proszę jeszcze o uzupełnienie wypowiedzi : 1. Na jaką wysokość dół komory jest obity blachą? 2. Czy wentylator termoobiegu według Twojej praktyki zamontowany w tym miejscu komory spełnia swoje zadanie podczas suszenia i wędzenia? 3. Czy wędzarnia ma jakiś dolot powietrza np. od spodu? 4. Jaka jest grubość wełny użytej do ocieplenia? 5. Jaką najwyższą temperaturę uzyskasz we wnętrzu wędzarni i ile czasu zajmuje jej osiągnięcie np. podczas podpiekania? 6. Czy w górnej części komory pomiędzy daszkiem a komorą jest jakieś przegroda/strop? Cena za wykonanie jest bardzo przyzwoita dobry zakup👍.Jedynym mankament jaki ja tu widzę to sam dymogenerator w zasadzie jego użytkowanie, które czasem może przysparzać lekką irytację. Zawieszające się zrębki, częste zabrudzenie ruru dymnej co skutkuje mniejszą wydajnością. Uważam, że z Twoim zaangażowaniem i odpowiednim podejściem do wielu tematów poradzosz sobie i w trakcie użytkowania znajdziesz swój sposób na utrudnienia które mogą wystąpić. Dymbox w wersji nazwijmy to MAX (największa średnica rury zbiornika zrębek) w dużym stopniu wyeliminowała w/w problemy.
  8. tytan58

    Zapal świecę

    (*)(*)(*)
  9. ReniaS

    Zapal świecę

    (*)(*)(*)
  10. Jadwinia

    Zapal świecę

    (*)(*)(*)
  11. Wczoraj
  12. szrekPL

    Znalezione w sieci

    No to dalszy ciąg zabawy...jeśli robię reklamę to napiszcie ...nie mam żadnych powiązań itd.
  13. Biały12

    Poszukuję przepisu

    Dzięki serdeczne . Kłaniam się nisko .
  14. Na siebie czy czy las....Nikt tak jak pajęczyny w lesie nie nauczy cię ciosów i bloków kung-fu...
  15. Zgrabna wędzarnia , pewnie konserwacja z zewnątrz będzie wymagana co roku , ale najważniejsze ,ze jest wygodna dla Ciebie.Pozdrawiam
  16. szrekPL

    Poszukuję przepisu

    No siema, masz za mało punktów/postów...jeśli mogę pomóc i chodzi o ten przepis to łap... Sałatka pikantna z ryb karpiowatych (leszcz, płoć, japoniec, krąp, rozpiór) Puszka 200 g. Parowanie, tusze, w 100 C przez 15-20 min. Ryby schłodzić, obrać mięso z ości i rozdrobnić. Wymieszać koncentrat pomidorowy z olejem, kwaskiem cytrynowym, solą, cukrem i przyprawami. Uzupełnić wodą do 1000 g. Warzywa świeże rozdrobnić. Sterylizacja puszki 200 g w 115 C przez 25 + 70 + 30 min. Masa sałatkowa na 1000 g: Na 8 puszek, tj. 1720 g: Mięso ryb parowane – 480 g - 825 g Sos pomidorowy - 300 g - 516 g Cebula świeża - 110 g - 190 g Seler świeży - 110 g - 190 g Sos pomidorowy na 1000 g: Na 500 g: Koncentrat – 470 g - 235 g Olej - 360 g - 180 g Sól warzonka – 33 g - 16,5 g Cukier - 52 g - 26 g Kwasek cytr. - 2 g - 1 g (Ocet 10% - 45 g) ? - 22,5 g Pieprz - 6 g - 3 g Papryka słod. – 3 g - 1.5 g Goździki - 1 g - 0.5 g Kolendra - 2 g - 1 g Woda do 1000 g Woda do 500 g
  17. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  18. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Więc tak wędzarnia koszt 2500 zł. Wymiary 120x60x65 wewnątrz. Podwójne ścianki wewnątrz wełna do ocieplenia. Dół obity blacha. Osprzęt dymboxa. Generator dymu 2.3 litra. Grzałka 2900w. Plus sterownik. W wędzarni zanotowane Oświetlenie i termoobieg. Jeszcze coś uzupełnic odnośnie wędzarni? I myślę że dobra cena za wędzarnie. I sam malowałem i zabezpieczałem. I super że książka się podoba. Dużo wiedzy przekazuje Hamelman.
  19. Przepis na miksturę skutecznie odstraszającą pajęczaki .Przepis zasięgnięty od kolegi,którego żona pracuje w aptece : 1 część kwasu mrówkowego do nabycia w aptece /mrówki są naturalnym wrogiem kleszczy/. 1 część octu jabłkowego 1 część wody Wszystko dokładnie mieszamy atomizer i przed wyjściem do lasu oprysk. Stosowałem kilka razy i nie było kleszczy.
  20. Biały12

    Poszukuję przepisu

    Witam ! Wiele czasu poświeciłem na szukanie i nic nie znalazłem. Poszukuję przepisu pikantna sałatka z ryb karpiowatych . Na pewno wcześniej był taki przepis i osobiście przeglądałem go. Z góry dziękuję za pomoc w odnalezieniu. Pozdrawiam serdecznie .
  21. Dawid książka przyszła , zacząłem już czytać , sporo wiedzy przekazuje autor. Pozdrawiam.
  22. chudziak

    Zapal świecę

    R . I . P .
  23. Dlatego nasze domowe wyroby są jakże inne od tych sklepowych i marketowych wyrobów, nie wiem jak wy, ale ja mam w nosie przepisy unijne i wszelkie wytyczne, robię dla siebie i dla rodziny, a co najważniejsze to wszystkim smakuje, i tego się trzymam.
  24. Wniosek z tego cytatu jak i z całego artykułu jest jasny. W warunkach domowych przy obecnych normach powinien obowiązywać zakaz jakiejkolwiek produkcji w przetwórstwie mięsa.Nik z nas w warunkach domowych nawet nie zbliży się do warunków określonych przez Unię Europejską. Domowy wyrób wędlin bardziej odpowiada warunkom określonym za czasów 16 -stki niż obecnie. No i wreszcie poznaliśmy źródło. Tak trzymać Błąd autora.16 - stka nie zawiera przepisów na konserwy .
  25. dadys

    Zapal świecę

    (*)(*)(*)
  26. szrekPL

    Zapal świecę

    [*][*][*]
  27. Muski

    Zapal świecę

    [*][*][*]
  28. lobo

    Zapal świecę

    [*][*][*] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.