Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Wszystkiego najlepszego dla solenizantek oraz solenizantów 🎂 🌸
-
Ja czterdzieści lat nie jadłem śledzi bo mi nie smakowały. Mając czterdzieści lat zacząłem jeść śledzie i nie mogę się nadziwić że czterdzieści lat byłem taki głupi
-
Smaki się zmieniają. Kiedyś ciasta nie jadłam, a teraz to bym ciasto z foremką zjadła.😜 Pudliszki- były inne, to nie tylko moja opinia, wśród ludzi z którymi zgadało mi się na ten temat opinia taka jest.
- Dzisiaj
-
A to nie jest tak, że smaki nam się zmieniają z upływem czasu? Pamięć smakową mam wybiórczo-ulotną i nie wiem czy kiedyś był inny - lepszy,.
-
-
-
-
-
Książka pisana w okresie okupacji. Bardzo ciekawe przepisy. Z uwagi na jej wyjątkowość, wrzucam na forum w stanie oryginalnym, bez dodatkowej obróbki technicznej. Plik pdf nadesłał Kolega bilu72.
-
Następnym razem pakuj do worków zarz po dokładnym wystudzeniu i osuszeniu. (nie studź w wodzie, tylko powietrzem - np. wentylator). Teraz ważna sprawa. Aby zachować wszystkie parametry smakowo-zapachowo-estetyczne koniecznie, większe elementy, zamrażaj od razu w zamrażarce w temperaturze co najmniej - 18 st.C, lub niższej.
-
11 listopada -poradnik świętowania. Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina.
Maxell odpowiedział(a) na Maxell temat w Regionalne przysmaki
-
Panowie i Panie. Od dawna miałem się zapytać o ten problem w temacie. Gdy zamrażam wędzonki, szynki polędwice czy kiełbasę, po odmrożeniu, wyroby zawierają dużo wody w sobie, Najczęściej wyroby parzę, później zimna woda i chłodzenie powietrzem i lodówka. po ok 3 dniach pakuję do worków moletowanych zgrzewam i do zamrażarki. Przed zamrożeniem wszystko jest ok, jednak po odmrożeniu ilość wody w wyrobach trochę mnie drażni. Odmrażam powoli w lodówce. Przy krojeniu cała deska mokra i smak wędliny też nie jest już ten sam, chociaż żona twierdzi że się czepiam i jest ok. Tak ma być czy popełniam jakiś błąd, Da się tego jakoś uniknąć lub zmniejszyć ilość wody?
-
11 listopada -poradnik świętowania. Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina.
Maxell odpowiedział(a) na Maxell temat w Regionalne przysmaki
-
Dołączył do społeczności: JANSKACZYNSKI
-
Bezterminowa ??😉
-
Bardzo chętnie poznam rezultaty tego doświadczenia, ja jako amator potrzebuje wiedzy praktyków żeby bezpiecznie nakarmić rodzinę.
-
Dla mnie nie są kwaśne (to kwestia gustu 😚), choć uczciwie napiszę że Pudliszki trochę straciły na smaku. To nie jest to co było. Może zmienili recepturę, a może chcą więcej zarobić dając gorsze składniki. Smak jest inny. Z ciekawości kupię Madero z biedry. Dziękuję Bazylu. 😚
-
Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
-
ten madero jest całkiem fajny ale pudliszki są strasznie kwaśne , oczywiście jak dla mnie
-
Daj namiary na literaturę...
-
No nie widziałem jeszcze , ale się przyjrzę, może znajdę.... No tak, u mnie jeszcze jest wędzona i lekko podsuszona, trwałość bezterminowa... Dziś sparzę dwie parówki w temp 65 stopni przez 10 minut i się zobaczy w praktyce, a może i cztery, sprawdzę też trwałość.
-
Bo w Cieszynie taką temp preferują
-
No właśnie, dlaczego? Może jakieś wyjaśnienie dla takich amatorów jak ja.