Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Wszystkiego najlepszego dla solenizantek oraz solenizantów 🎂 🌸
  3. Ja czterdzieści lat nie jadłem śledzi bo mi nie smakowały. Mając czterdzieści lat zacząłem jeść śledzie i nie mogę się nadziwić że czterdzieści lat byłem taki głupi
  4. Smaki się zmieniają. Kiedyś ciasta nie jadłam, a teraz to bym ciasto z foremką zjadła.😜 Pudliszki- były inne, to nie tylko moja opinia, wśród ludzi z którymi zgadało mi się na ten temat opinia taka jest.
  5. Dzisiaj
  6. A to nie jest tak, że smaki nam się zmieniają z upływem czasu? Pamięć smakową mam wybiórczo-ulotną i nie wiem czy kiedyś był inny - lepszy,.
  7. Książka pisana w okresie okupacji. Bardzo ciekawe przepisy. Z uwagi na jej wyjątkowość, wrzucam na forum w stanie oryginalnym, bez dodatkowej obróbki technicznej. Plik pdf nadesłał Kolega bilu72.
  8. Następnym razem pakuj do worków zarz po dokładnym wystudzeniu i osuszeniu. (nie studź w wodzie, tylko powietrzem - np. wentylator). Teraz ważna sprawa. Aby zachować wszystkie parametry smakowo-zapachowo-estetyczne koniecznie, większe elementy, zamrażaj od razu w zamrażarce w temperaturze co najmniej - 18 st.C, lub niższej.
  9. Panowie i Panie. Od dawna miałem się zapytać o ten problem w temacie. Gdy zamrażam wędzonki, szynki polędwice czy kiełbasę, po odmrożeniu, wyroby zawierają dużo wody w sobie, Najczęściej wyroby parzę, później zimna woda i chłodzenie powietrzem i lodówka. po ok 3 dniach pakuję do worków moletowanych zgrzewam i do zamrażarki. Przed zamrożeniem wszystko jest ok, jednak po odmrożeniu ilość wody w wyrobach trochę mnie drażni. Odmrażam powoli w lodówce. Przy krojeniu cała deska mokra i smak wędliny też nie jest już ten sam, chociaż żona twierdzi że się czepiam i jest ok. Tak ma być czy popełniam jakiś błąd, Da się tego jakoś uniknąć lub zmniejszyć ilość wody?
  10. Bezterminowa ??😉
  11. Bardzo chętnie poznam rezultaty tego doświadczenia, ja jako amator potrzebuje wiedzy praktyków żeby bezpiecznie nakarmić rodzinę.
  12. Dla mnie nie są kwaśne (to kwestia gustu 😚), choć uczciwie napiszę że Pudliszki trochę straciły na smaku. To nie jest to co było. Może zmienili recepturę, a może chcą więcej zarobić dając gorsze składniki. Smak jest inny. Z ciekawości kupię Madero z biedry. Dziękuję Bazylu. 😚
  13. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  14. ten madero jest całkiem fajny ale pudliszki są strasznie kwaśne , oczywiście jak dla mnie
  15. Daj namiary na literaturę...
  16. No nie widziałem jeszcze , ale się przyjrzę, może znajdę.... No tak, u mnie jeszcze jest wędzona i lekko podsuszona, trwałość bezterminowa... Dziś sparzę dwie parówki w temp 65 stopni przez 10 minut i się zobaczy w praktyce, a może i cztery, sprawdzę też trwałość.
  17. Bo w Cieszynie taką temp preferują
  18. No właśnie, dlaczego? Może jakieś wyjaśnienie dla takich amatorów jak ja.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.