Skład:
20% szynki
20% karkówki
50% boczku
10% golonki, można zamienić na wołowinę
10% wody, tak według mnie jest ok.
Przyprawy, na 1kg produktu:
18g peklosoli lub soli warzonki (różowa/biała kiełbasa)
4g pieprzu czarnego
5g czosnku świeżego
5g majeranku otartego
1,5g lubczyku suszonego
0,5g ziela angielskiego mielonego
Mięso kroimy na odpowiednie kawałki i peklujemy 24-48 godzin. W wersji bez peklosoli nie potrzeba tyle czasu.
Szynkę i karkówkę mielimy na siatce 12, boczek na siatce 8 a golonkę lub wołowinkę na najdrobniejszej siatce tzw. makówce, dwukrotnie.
Wpierw wyrabiamy szynkę z boczkiem, do kleistości. Do golonki/ wołowinki dodajemy wszystkie przyprawy plus część wody, tak aby powstała nam papka. Wlewamy do wymieszanej już reszty mięsa i kontynuujemy wyrabianie. Dodajemy stopniowo resztę pozostałej wody. Nadziewamy w jelita, osadzamy i parzymy do osiągnięcia 72 stopni wewnątrz . Do wody w której parzymy dodajemy kilka listków laurowych. Kiełbasa jest pyszna