Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. karolszymczak

    karolszymczak

    Prezes Klubów KPP i KPPS


    • Punkty

      3

    • Postów

      17 331


  2. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      46 155


  3. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      2

    • Postów

      4 281


  4. Papcio

    Papcio

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 200


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 02.10.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. W zeszłym roku o tej porze zaczynał się sezon grzewczy a dziś grill w krótkich spodenkach 🙂.
    1 punkt
  2. No to ptysie zrobione. Polewy i złota moja rodzinka nie chciała. Większość już opędzlowanli. Robiłam z podwójnej porcji. Ptyśków było 28, a teraz zostało 6. Moich chyba lepiej ubierać niż karmić.
    1 punkt
  3. Dziś dla odmiany trochę całomięśniowych na kolację .
    1 punkt
  4. W tamtych latach zwyczajna była jednakowa w całej Polsce i to była „najgorsza” kiełbasa, ja ją pamiętam bo nas nie było stać na inną. Teraz to śląska co sklep to inne śmiecie. Jak ci dzisiejsi „masarze” mogą nazwać śląską to co teraz wyrabiają? Powinien być zakaz i ogromne kary za te dzisiejsze nazwy które nic wspólnego nie mają z nazwami które są pewno zapisane w normach. Ja robiłem peklowania opisywane tutaj, szybkie i tradycyjne i dla mnie najlepsze, najsmaczniejsze jest peklowanie 2 tygodniowe metodą tradycyjną czyli solą i saletrą. Sól dotrze po tym czasie do każdego włókna, a przy szybkim to nie ma szans. Mięso jest inne.Ja mam czas i dlatego peklowanie szybkie traktuję jako ciekawostkę, którą można stosować w stanie wyższej konieczności.
    1 punkt
  5. Szczepanie, to ja pisałem o wspaniałych wyrobach produkowanych w czasach PRL-owskich. Ty jesteś młodym człowiekiem, więc PRL kojarzy Ci się z czasami kartkowymi. Ja pisząc o tym, miałem na mysli lata 60-te i 70-te, kiedy kartek jeszcze nie było, ale wędlina w sklepach bywała i naprawdę dobra, gdyż smaki te pamiętam do dzisiaj, starając się je odtworzyć na podstawie starych receptur i informacji.
    1 punkt
  6. Miało być bez obrażania :wink: . I wbrew pozorom "to całe peklowanie" wcale nie jest takie proste. To przecież jeden z najważniejszych procesów obróbki mięsa, od którego w znacznej mierze zależy końcowy efekt produkcji. Każdy, nawet najbardziej wybitny fachowiec (Dziadek, Szczepan i inni) zaczynał od teorii (modyfikując i dostosowując ją z czasem do swoich potrzeb), a teorię przez dziesiatki lat wypracowywali specjaliści w tej dziedzinie. Teraz dawki poszczególnych składników solanek zaprogramowane sa w komputerach i automatycznie dozowane. Nastrzyk wieloigłowy, leżakowanie, masowanie i powtórka procesu. Efekt - w kilkanaście godzin gotowa (a nawet duuużo większa) szynka. W warunkach domowych jest troszkę inaczej. Już sam zakup mięsa, to dla sporej grupy ludzi duży wydatek, którego nie można zaprzepaścić. Człowiek, który pierwszy raz chce zrobić sobie szynkę, baleron, czy polędwicę, musi składniki solanek dobrać sobie sam, korzystając z pomocy takich stron, jak nasza. Stąd te często powtarzające sie pytania i uwagi. Naszym zadaniem jest niesienie pomocy takim włascie skonsternowanym zadymiaczom. Dlatego uważam, iż tego typu dyskusje, prowadzone w koleżenskiej i spokojnej atmosferze, mimo tego, że ścierają się niekiedy diametralnie różne poglądy, są niezwykle potrzebne i ja osobiście bardzo się cieszę, że są, za co dziekuję obu bardzo dobrym fachowcom: Szczepanowi i Dziadkowi, oraz pozostałym uczestnikom dyskusji. Jesli ktoś uważa, że rozmowy takie nie sa potrzebne, lub są bez sensu, to zapraszam do opracowania materiału na temat peklowania, który wrzucę na stronę główną na honorowe miejsce, co niniejszym obiecuję. :wink:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.