Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 28.10.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. Takie przepisy to wielkie pole minowe. Takim nieświadomym postępowaniem możesz narazić siebie, rodzinę i osoby konsumujące wysuszone surowe mięso, na ciężkie zatrucie i oby tylko tak się zakończyło licho nie śpi to znaczy toksyna botulinowa. Dobrze, że Trafiłaś na forum i tylko od Ciebie zależy czy będziesz chciał poznać technologię związaną z wędlinami dojrzewającymi. Link do działu poświęconego wędlinom dojrzewającym : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/ Metoda którą zastosowałaś jest czymś niezrozumiały i niebezpiecznym, nawet jak coś tam wcześniej Tobie udało się wysuszyć to nie jest to wędlina jest to wysuszone surowe mięso. Żeby wykonać wędlinę dojrzewająca potrzebny jest "długi czas" w którym zajdą odpowiednie procesy zabezpieczające mięso oraz kształtujące, barwę, smak i teksturę . Żeby te procesy zaszły opracowane są odpowiednie technologie. Podstawą każdej technologii jest zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie (wędlina musi być bezpieczna!!!). Jeżeli zachodzi jakieś podejrzenie zepsucia mięsa to lepiej jest zutylizować niż narażać życie. Przepis, który stosowałaś z pozoru wygląda bezpiecznie w końcu cukier i sól jest konserwantem musisz jednak wiedzieć, żeby sól stała się konserwantem w wędlinie to jej zawartość będzie tak wysoka, że nie zjesz cienkiego plasterka wędliny ponieważ będzie bardzo słona (nie zjadliwa), dlatego stosujemy np. peklosól. Zapoznaj się z w/w działem naprawdę warto.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.