Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      5

    • Postów

      46 155


  2. darxxxx

    darxxxx

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      110


  3. Bagno

    Bagno

    Technolog Wędzarniczej Braci


    • Punkty

      1

    • Postów

      6 485


  4. MariuszB

    MariuszB

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      7 245


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 30.11.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. PAPRYKA PIECZONA - Konkursowa Składniki: 3 kg papryki pół. główki czosnku 2 cytryny pół szklanki oleju lub oliwy 4 łyżki miodu 4 ziarenka ziela angielskiego 4 małe liście laurowe 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzy białego mielonego 3 łyżeczki gorczycy białej Wykonanie: Umytą paprykę pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową a następnie układać paprykę skórką do góry. W piekarniku włączyć górną spirale (200 stopni) i włożyć blachę do piekarnika na wyższą półkę. Zapiekać paprykę aż skórka zacznie czernieć a nawet się przypali. Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i przykryć pokrywką , aby się jeszcze doparzyła. Gdy papryka ostygnie obrać ze skóry. Sok, który się wytworzy z papryki zostawiam i dodaję do marynaty. Pokroić na mniejsze kawałki według uznania. Czosnek obrać i pokroić w plastry, z cytryn wycisnąć sok. Miód połączyć z sokiem z cytryny. Do miski z papryką dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy mieszankę soku z miodem oraz olej. Wszystko razem mieszamy. Paprykę zostawiam na misce na noc w lodówce, aby się przegryzła. Tak przygotowaną paprykę można już zajadać. Jeśli chcemy zrobić sobie zapasy na zimę to paprykę wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 20 min. Życzę wszystkim smacznego !!! kaszubka33 - Hania
    2 punkty
  2. Słonina podlaska Składniki: ok. 2 kg słoniny grubej co najmniej 2-3 cm 2 główki czosnku polskiego Wywar: 2 litry wody 1 szklanka soli duża garść łupin z cebuli, kilka listków laurowych 20 - 30 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania: Wszystkie składniki wywaru zagotować. Włożyć słoninę ze skórą i gotować ok 20-30 min. Czas gotowania jest uzależniony od tego czy chcemy aby słonina była twardsza czy raczej bardziej smarowna. Zdjąć z ognia i odstawić na 24h. Następnie przecisnąć czosnek w wyciskarce i natrzeć słoninę. Włożyć słoninę do lodówki na 24h. Po tym czasie włożyć słoninę do zamrażarki i mrozić 2-3dni. Smacznego Beiot
    1 punkt
  3. Proszę bardzo: https://super-stek.pl/bbq-wszystko-na-grilla/61-slonina-gruba-ze-skora-4-5-cm.html
    1 punkt
  4. W moich rodzinnych stronach nikt nie wykonywał w ten sposób kaszanki. Przepis jest na wyrób regionalny i dotyczy już odległych czasów. W niektórych gospodarstwach domowych był praktykowany ( dodawano suchą kaszę do zmielonych i ugotowanych surowców mięsnych).
    1 punkt
  5. Moi dziadkowie oraz rodzice pochodzili z Kujaw i za małego pamiętam że dziadek robił taką kiszkę po świniobiciu, w sumie to były robione trzy różne, zwykła kaszanka, biała kaszanka i taka kiszka z kaszą gryczaną, ale czy to była na 100% właśnie taka to nie powiem bo nikt nie zachował przepisu, mi smakowała, zwłaszcza po podsmażeniu na patelni 😋
    1 punkt
  6. Od 2 lat pekluję wędzonki w podobny sposób. Najpierw nastrzykuję wędzonki w ilości 10% ich wagi roztworem (na 1l wody 70gr peklosoli). Po masowaniu pekluję na sucho w ilości 17g/kg mięsa. Następnie mięso trafia do lodówki ( 4-8 C) od kilku dni do tygodnia. Lodówka jest przeznaczona tylko do produkcji wędzonek. Po każdym wędzeniu jest dokładnie myta i dezynfekowana spirytusem. Nigdy nie było problemu z jakością wyrobów. Mniejszy problem z odciekaniem i suszeniem przed wędzeniem.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.