Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      4

    • Postów

      1 557


  2. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      4

    • Postów

      46 155


  3. arkadiusz

    arkadiusz

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      13 423


  4. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 956


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 28.03.2024 w Odpowiedzi

  1. Po prostu od dzisiaj pekluj wyłącznie peklosolą lub wodnym roztworem peklosoli. Gotowe mieszanki zostaw masarniom przemysłowym. Najważniejsze - nie ufaj zaleceniom podawanym przez "fachowców" z YT.
    4 punkty
  2. Wędzenie świąteczne. W wędzarni oprócz typowych wędzonek po raz pierwszy "bieguski" kurzęce i a'la oscypek, czy jak niektórzy twierdzą "gołka". Łapki trochę poparzyłam w 70 stopniach. Ricotta - tym razem dałam radę. Z 12,4l serwatki 724g. Z serwatki po kwaśnym mleku mi nie wychodzi. Jeszcze muszę odcedzić twaróg z kwaśnego. Z 7l będzie tak 1,2kg, może trochę więcej i będzie sernik 😘 Białego złota było 22l. Pozdrawiam Was serdecznie . Ps. Wyścigówki są ciemniejsze niż na zdjęciu.
    4 punkty
  3. Po pierwsze .Zalecamy żeby peklować mięso w większych kawałkach ponieważ ma mniejszą powierzchnię narażoną na zakażenie i trwa takie peklowanie od 48-72 h. Natomiast czym mięso jest bardziej rozdrobnione to peklowanie przebiega szybciej i dlatego mięso mocno rozdrobnione można peklować krócej. Jeśli w składzie jest azotan potasu czyli saletra to proces peklowania rozpocznie się po dwóch dniach więc nie bardzo rozumiem czemu zalecają peklowanie tylko 24 h. Możesz popeklować dłużej nic się nie stanie.
    2 punkty
  4. Pięknie to wygląda ! Ja już z oscypkami/gołkami przed świętami nie dałem rady czasowo. Ale zaraz po świętach trzeba będzie uwędzić, bo dzieciaki żyć nie dają.
    1 punkt
  5. Bardzo ładne wyroby, kij prościutki i jeszcze nie do końca wybarwiony (trzeba częściej używać i będzie okej) serki wspaniałe następne u mnie też będą gołka/gołki
    1 punkt
  6. Na forum jest kiełbasa chłopska Szczepana. Mielisz mięso i peklujesz 24 godziny. Ok. Tylko w składzie twojej mieszanki jest azotan a nie azotyn. Przynajmniej tak jest napisane na stronie internetowej Browinu.
    1 punkt
  7. 36 MSC. DOJRZEWAŁA TA WĘDLINKA... Dwie sztuki padły, jedna to brak szczelności w woreczku, druga miała pusty środek i tam się zaczęła psuć, a raczej stęchlizna poszła
    1 punkt
  8. a skąd ona to może wiedzieć??? - chyba nie pilnuje całego procesu, a nikt jej się nie przyzna że nastrzykuje..... to tylko uczciwość producentów Z moich osobistych spostrzeżeń polędwice "dziwnie się obrabia" jeśli są nienaturalnie duże i mają podejrzanie niską cenę, a pochodzą z marketów czy sklepów gdzie dystrybuuje się tylko elementy...
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.